• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Kwas eikozapentaenowy (EPA) – czym jest, gdzie występuje?

Kwas eikozapentaenowy (EPA) obniża poziom złego cholesterolu LDL, zmniejsza ciśnienie krwi, wpływa na stan skóry, włosów i paznokci. Jest też niezbędny do rozwoju układu nerwowego u płodu. Nasz organizm produkuje ten kwas w niewystarczającej ilości, dlatego należy go uzupełniać dietą lub suplementacją.

Źródłem kwasu eikozapentaenowego, czyli EPA, są tłuste ryby morskie, olej lniany, rzepakowy, pestki dyni, orzechy włoskie.

Co to jest EPA?

Kwas eikozapentaenowy, czyli EPA (od ang. eicosapentaenoic acid), to produkowany w naszym organizmie wielonienasycony kwas tłuszczowy. Należy do grupy kwasów omega-3. Jest potrzebny do prawidłowego funkcjonowania organizmu oraz do syntezy innego niezbędnego kwasu omega-3: dokozaheksaenowego (DHA)

Kwas eikozapentaenowy – działanie

Kwas eikozapentaenowy pełni w organizmie ważne funkcje, m.in.:

  • zmniejsza stężenie trójglicerydów i poziom złego cholesterolu (LDL);
  • pomaga w utrzymaniu równowagi układu hormonalnego;
  • jego odpowiednie stężenie zapobiega rozwojowi cukrzycy typu 2. i insulinooporności;
  • zmniejsza krzepliwość krwi i jej lepkość, dzięki czemu ryzyko powstawania zakrzepów w naczyniach jest mniejsze, co przyczynia się także do zmniejszenia ryzyka wystąpienia choroby zakrzepowej żył; obniża ciśnienie krwi;
  • pozytywnie wpływa na regularność cyklów menstruacyjnych;
  • działa antyoksydacyjnie, przeciwalergicznie i przeciwzapalnie, pomaga utrzymać organizm w dobrej kondycji i zapobiega rozwojowi infekcji;
  • odpowiada za zdrowy wygląd włosów, skóry oraz paznokci.

Kwas eikozapentaenowy w ciąży

Kwas EPA jest niezbędny w ciąży do prawidłowego funkcjonowania organizmu kobiety i do prawidłowego rozwoju płodu, zwłaszcza układu nerwowego. Wspiera prawidłowy rozwój mózgu, narządu wzroku, struktury kostnej (zwiększa wchłanianie wapnia), stymuluje rozwój płuc w okresie prenatalnym. U małych dzieci również ma ogromne znaczenie dla prawidłowego rozwoju układu nerwowego.

>> Kalendarz ciąży Apteline: jak przebiega ciąża, jakie badania wykonać?

Objawy niedoboru kwasu EPA

Do objawów niedoboru kwasu eikozapentaenowego zaliczamy przede wszystkim: 

  • wyraźne pogorszenie stanu skóry, pojawienie się zmian skórnych, łamliwość paznokci, ich osłabienie, a także nadmierne wypadanie włosów;
  • zaburzenia widzenia, pogorszenie wzroku;
  • wystąpienie nadciśnienia tętniczego;
  • zaburzenia pracy serca, nerek i wątroby;
  • osłabienie odporności – częstsze zapadanie na infekcje;
  • u niektórych osób objawem niedoboru mogą być problemy z płodnością oraz ograniczone wydzielanie łoju. 

Gdzie występuje EPA?

Głównym źródłem kwasu eikozapentaenowego w diecie są ryby morskie, a więc tłuste gatunki ryb, jak sardynka, łosoś, tuńczyk, okoń, mintaj, makrela, śledź, oraz owoce morza. Kwas ten znajdziemy także w olejach roślinnych – lnianym, rzepakowym oraz w nasionach (dyni, chia, konopi) i orzechach (głównie włoskich). Zdrową dietą trudno jest jednak dostarczyć kwasy tłuszczowe omega-3 w odpowiedniej ilości, dlatego warto rozważyć ich suplementację.

>> Olej konopny – właściwości i zastosowanie. Na co pomaga olej z konopi?

Ile EPA potrzebujemy?

Zapotrzebowanie na kwas eikozapentaenowy zależy od wieku, aktywności fizycznej i stanu zdrowia. EPA jest stosowany zazwyczaj łącznie z kwasem dokozaheksaenowym DHA:

  • Osoby dorosłe: 250 mg DHA + EPA na dobę;
  • Kobiety w ciąży: 250 mg DHA + EPA na dobę + dodatkowo 100–200 mg DHA na dobę;
  • Kobiety karmiące piersią: 250 mg DHA + EPA na dobę + dodatkowo 100–200 mg DHA na dobę (w czasie laktacji kwasy omega-3 z diety mamy będą przenikać do mleka i dzięki temu będą elementem diety dziecka).

Nadmiar kwasu eikozapentaenowego

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywienia (EFSA) twierdzi, że nie istnieją żadne naukowe przesłanki, by wyznaczyć najwyższą zalecaną porcję spożycia kwasów omega-3 w diecie. Ale właśnie – w diecie, czyli kwasów pochodzących z żywności. Natomiast maksymalne spożycie DHA i EPA pochodzących z suplementów nie powinno przekraczać 5 gramów dziennie.

>> Kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 i omega-9 - dlaczego są niezbędne dla naszego zdrowia?

Poznaj naszego eksperta
Joanna Mazurek

Joanna Mazurek

Absolwentka kierunku lekarskiego na Uniwersytecie Medycznym w Lublinie. Interesuje się chorobami wewnętrznymi oraz możliwościami leczenia związanymi z dietoterapią. W wolnym czasie lubi czytać książki i trenuje siłowo.

Zobacz także

Siarka – zastosowanie i właściwości lecznicze. Siarka w kosmetykach i tabletkach

Autor:

Mgr farm. Marianna Krajewska

Data publikacji: 28.02.2025

Siarka to pierwiastek chemiczny, który w organizmie jest budulcem białek. Reguluje także przepuszczalność błon komórkowych, wpływa na naszą odporność, funkcjonowanie stawów, tworzenie kolagenu. Na co pomaga siarka? Czym skutkują jej niedobory w organizmie?

Czytaj więcej

Krwawienie i plamienie w ciąży – przyczyny, co wtedy robić

Autor:

Joanna Mazurek

Data publikacji: 28.02.2025

Krwawienia lub plamienia w ciąży mogą wynikać z naturalnych zmian hormonalnych, ale mogą być też objawem stanów zagrażających zdrowiu mamy i dziecka. Zauważenie podczas ciąży plamienia albo krwawienia zawsze więc trzeba skonsultować z lekarzem. Kiedy na wizytę można poczekać, a kiedy pilnie jechać do szpitala?

Czytaj więcej

Omułek zielonowargowy – z wybrzeży Nowej Zelandii do słoika w aptece

Autor:

Mgr farm. Katarzyna Deptuła

Data publikacji: 28.03.2025

Skorupiak omułek zawiera wiele składników przeciwzapalnych. Koncentrat i wyciąg z omułka zielonowargowego stały się więc komponentami preparatów wspierających funkcjonowanie stawów przy wysiłku fizycznym albo w chorobach zwyrodnieniowych.

Czytaj więcej