Kwas eikozapentaenowy (EPA) obniża poziom złego cholesterolu LDL, zmniejsza ciśnienie krwi, wpływa na stan skóry, włosów i paznokci. Jest też niezbędny do rozwoju układu nerwowego u płodu. Nasz organizm produkuje ten kwas w niewystarczającej ilości, dlatego należy go uzupełniać dietą lub suplementacją.
Kwas eikozapentaenowy (EPA) – czym jest, gdzie występuje?
W serwisie Apteline.pl zgodnie z wizją Grupy NEUCA zależy nam na przekazywaniu treści najwyższej jakości – sprawdzonych informacji, eksperckiej wiedzy. Dlatego nasze teksty piszą i weryfikują specjaliści – farmaceuci i lekarze.

Co to jest EPA?
Kwas eikozapentaenowy, czyli EPA (od ang. eicosapentaenoic acid), to produkowany w naszym organizmie wielonienasycony kwas tłuszczowy. Należy do grupy kwasów omega-3. Jest potrzebny do prawidłowego funkcjonowania organizmu oraz do syntezy innego niezbędnego kwasu omega-3: dokozaheksaenowego (DHA).
Kwas eikozapentaenowy – działanie
Kwas eikozapentaenowy pełni w organizmie ważne funkcje, m.in.:
- zmniejsza stężenie trójglicerydów i poziom złego cholesterolu (LDL);
- pomaga w utrzymaniu równowagi układu hormonalnego;
- jego odpowiednie stężenie zapobiega rozwojowi cukrzycy typu 2. i insulinooporności;
- zmniejsza krzepliwość krwi i jej lepkość, dzięki czemu ryzyko powstawania zakrzepów w naczyniach jest mniejsze, co przyczynia się także do zmniejszenia ryzyka wystąpienia choroby zakrzepowej żył; obniża ciśnienie krwi;
- pozytywnie wpływa na regularność cyklów menstruacyjnych;
- działa antyoksydacyjnie, przeciwalergicznie i przeciwzapalnie, pomaga utrzymać organizm w dobrej kondycji i zapobiega rozwojowi infekcji;
- odpowiada za zdrowy wygląd włosów, skóry oraz paznokci.
Kwas eikozapentaenowy w ciąży
Kwas EPA jest niezbędny w ciąży do prawidłowego funkcjonowania organizmu kobiety i do prawidłowego rozwoju płodu, zwłaszcza układu nerwowego. Wspiera prawidłowy rozwój mózgu, narządu wzroku, struktury kostnej (zwiększa wchłanianie wapnia), stymuluje rozwój płuc w okresie prenatalnym. U małych dzieci również ma ogromne znaczenie dla prawidłowego rozwoju układu nerwowego.
>> Kalendarz ciąży Apteline: jak przebiega ciąża, jakie badania wykonać?
Objawy niedoboru kwasu EPA
Do objawów niedoboru kwasu eikozapentaenowego zaliczamy przede wszystkim:
- wyraźne pogorszenie stanu skóry, pojawienie się zmian skórnych, łamliwość paznokci, ich osłabienie, a także nadmierne wypadanie włosów;
- zaburzenia widzenia, pogorszenie wzroku;
- wystąpienie nadciśnienia tętniczego;
- zaburzenia pracy serca, nerek i wątroby;
- osłabienie odporności – częstsze zapadanie na infekcje;
- u niektórych osób objawem niedoboru mogą być problemy z płodnością oraz ograniczone wydzielanie łoju.
Gdzie występuje EPA?
Głównym źródłem kwasu eikozapentaenowego w diecie są ryby morskie, a więc tłuste gatunki ryb, jak sardynka, łosoś, tuńczyk, okoń, mintaj, makrela, śledź, oraz owoce morza. Kwas ten znajdziemy także w olejach roślinnych – lnianym, rzepakowym oraz w nasionach (dyni, chia, konopi) i orzechach (głównie włoskich). Zdrową dietą trudno jest jednak dostarczyć kwasy tłuszczowe omega-3 w odpowiedniej ilości, dlatego warto rozważyć ich suplementację.
>> Olej konopny – właściwości i zastosowanie. Na co pomaga olej z konopi?
Ile EPA potrzebujemy?
Zapotrzebowanie na kwas eikozapentaenowy zależy od wieku, aktywności fizycznej i stanu zdrowia. EPA jest stosowany zazwyczaj łącznie z kwasem dokozaheksaenowym DHA:
- Osoby dorosłe: 250 mg DHA + EPA na dobę;
- Kobiety w ciąży: 250 mg DHA + EPA na dobę + dodatkowo 100–200 mg DHA na dobę;
- Kobiety karmiące piersią: 250 mg DHA + EPA na dobę + dodatkowo 100–200 mg DHA na dobę (w czasie laktacji kwasy omega-3 z diety mamy będą przenikać do mleka i dzięki temu będą elementem diety dziecka).
Nadmiar kwasu eikozapentaenowego
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywienia (EFSA) twierdzi, że nie istnieją żadne naukowe przesłanki, by wyznaczyć najwyższą zalecaną porcję spożycia kwasów omega-3 w diecie. Ale właśnie – w diecie, czyli kwasów pochodzących z żywności. Natomiast maksymalne spożycie DHA i EPA pochodzących z suplementów nie powinno przekraczać 5 gramów dziennie.
>> Kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 i omega-9 - dlaczego są niezbędne dla naszego zdrowia?











