Algi morskie, potocznie nazywane wodorostami, mają wiele właściwości smakowych i prozdrowotnych, stały się więc składnikiem potraw, suplementów diety i kosmetyków. Chlorella, karagen, agar-agar – do czego stosować algi morskie i produkowane z nich substancje?
Algi morskie i ich właściwości. Czy algi nadają się do jedzenia i picia?
W serwisie Apteline.pl zgodnie z wizją Grupy NEUCA zależy nam na przekazywaniu treści najwyższej jakości – sprawdzonych informacji, eksperckiej wiedzy. Dlatego nasze teksty piszą i weryfikują specjaliści – farmaceuci i lekarze.

Algi morskie – bogate źródło zdrowia
Algi morskie, inaczej glony, w ponad 80% składają się z wody i substancji śluzowych. Przede wszystkim są jednak źródłem aminokwasów egzogennych (potrzebujemy ich do prawidłowego funkcjonowania, ale nie jesteśmy w stanie sami ich wytworzyć w organizmie). Algi są dodatkowo bogatym źródłem witamin i minerałów, takich jak:
- witaminy z grupy B,
- witamina C,
- witamina D,
- witamina E,
- jod,
- cynk,
- wapń,
- magnez,
- miedź,
- żelazo,
- brom.
Ponadto są bogate w polifenole, czyli związki o działaniu antyoksydacyjnym (przeciwutleniającym). Oprócz tego w algach znajdują się białka, węglowodany, nienasycone kwasy tłuszczowe, kwas hialuronowy i siarczan chondroityny.
Algi morskie – właściwości
Skład alg morskich determinuje wiele ich właściwości prozdrowotnych.
- Działają przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo – są zatem bardzo dobrym suplementem we wspomaganiu leczenia wszelkiego rodzaju infekcji i stanów zapalnych, np. pochodzenia reumatycznego, łuszczycy czy osteoporozy.
- Osłaniają błony śluzowe – dzięki bardzo dużej zawartości wody i śluzów stanowią idealną ochronę dla błony śluzowej żołądka, wykorzystuje się je w leczeniu problemów z trawieniem czy choroby wrzodowej;
- Działają przeciwutleniająco – neutralizują szkodliwe wolne rodniki powodujące starzenie i niszczenie komórek, co jest wykorzystywane w kosmetykach, suplementacji wspomagającej odporność, koncentrację, pamięć i odporność na stres. Jako antyoksydanty algi działają też przeciwnowotworowo, przeciwmutagennie i przeciwgenotoksycznie.
- Regulują stężenie cholesterolu – w badaniach potwierdzono, że długotrwała suplementacja algami zmniejsza stężenie całkowitego cholesterolu, redukuje stężenie tzw. złego cholesterolu, czyli LDL i trójglicerydów, a zarazem zwiększa stężenie frakcji HDL, czyli dobrego cholesterolu. Dzięki temu algi mają tez działanie kardioprotekcyjne.
- Regulują stężenie glukozy i insuliny we krwi i tkankach – algi okazują się bardzo pomocne we wspomaganiu leczenia cukrzycy, zespołu metabolicznego, a także jako środek profilaktyczny przy miażdżycy.
Algi morskie do jedzenia
Algi morskie stanowią wyjątkowo bogate źródło wielu składników odpowiedzialnych za utrzymanie zdrowego organizmu. Niektórzy zaliczają algi do tzw. superfood, czyli żywności, która wyróżnia się bardzo wysoką wartością odżywczą.
Olej z alg morskich
Do zdrowej diety warto włączyć olej z alg morskich. Do jego produkcji stosuje się algi Schizochytrium. Taki olej jest bogaty w kwasy omega-3, EPA i DHA. Ponadto jest to świetny sposób na dostarczenie nienasyconych kwasów tłuszczowych weganom i wegetarianom.
Alginian, agar, karagen
Co ciekawe, czasami nawet nieświadomie zjadamy produkty pochodzące z alg morskich. Przykładowo alginian sodu (z brunatnic), agar (powstaje z krasnorostów) czy karagen (produkuje się go z chrząstnicy kędzierzawej) to powszechnie stosowane w przemyśle spożywczym substancje żelujące wykorzystywane do produkcji np. galaretek.
Algi morskie do picia
To przede wszystkim chlorella w postaci proszku do rozpuszczania – jest powszechnie dostępna w aptekach i sklepach ze zdrową żywnością. Ze względu na dość specyficzny smak można ją dodawać do koktajli, ewentualnie wmieszać do sałatek. Chlorella pozytywnie wpływa na układ immunologiczny, wspomaga procesy trawienne, reguluje poziom cholesterolu i oczyszcza organizm. Wspomaga leczenie cukrzycy i chorób reumatycznych. Sprawdza się także jako środek wspomagający odchudzanie. Podobne właściwości wykazuje spirulina – zielony proszek zsinic (długo zaliczanych do glonów, obecnie uznawanych za bakterie).
Krem z algami morskimi
Przeciwstarzeniowe, nawilżające i regenerujące właściwości alg morskich są także wykorzystywane w kosmetyce. Algi są składnikiem zarówno kremów, jak i balsamów czy odżywek do włosów. Popularna jest też maseczka z alg morskich. Wszystko dzięki ich cennym składnikom, jak polifenole, witaminy, aminokwasy egzogenne, białka blokujące enzym rozkładający włókna elastynowe zawarte w skórze, mannitol i sorbitol regulujące pracę gruczołów wydzielniczych, głównie łojowych, kwas hialuronowy i siarczan chondroityny (wpływają na odpowiedni stopień nawilżenia i uelastycznienia skóry). Nienasycone kwasy tłuszczowe w algach odpowiadają z kolei za utrzymanie prawidłowej bariery lipidowej. Wspomniany agar pozyskiwany z alg służy zaś jako naturalny zagęstnik kosmetyków.
>> Astaksantyna – przeciwutleniacz produkowany przez algi. Co to za substancja?
Algi morskie – przeciwwskazania do stosowania
W niektórych przypadkach algi morskie bywają jednak przeciwwskazane:
- Nie mogą ich spożywać osoby cierpiące na choroby autoimmunologiczne, choroby związane z krzepliwością krwi, a także chorzy na fenyloketonurię.
- Spiruliny powinny unikać kobiety w ciąży czy karmiące piersią.
- Osoby z zaburzeniami funkcjonowania tarczycy powinny przed zastosowaniem alg morskich skonsultować się z lekarzem – przez sporą zawartość jodu algi mogą pogorszyć pracę gruczołu.
- Nie poleca się podawać spiruliny czy chlorelli jako suplementów dla dzieci i młodzieży do 18. roku życia.
Algi morskie – cena
W zależności od typu produktu i gatunku alg morskich ich cena waha się od kilkudziesięciu do nawet kilkuset złotych. Do droższych produktów z algami należą suplementy w kapsułkach lub proszku, choć zależy to oczywiście od producenta i gramatury. Ceny kosmetyków z dodatkiem alg morskich wahają się od kilkunastu do kilkuset złotych w zależności od rodzaju kosmetyku i jego objętości. Przy wyborze produktu zawsze warto kierować się jakością i informacjami zawartymi w ulotce bądź opisie produktu. Najlepiej skonsultować się w tej kwestii z lekarzem lub farmaceutą.
- DiNicolantonio J.J., Bhat A.G., OKeefe J.: Effects of spirulina on weight loss and blood lipids: a review. Open Heart. 2020 Mar 8;7(1):e001003.
- Hamedifard Z., Milajerdi A., Željko Reiner Ż., et al.: The effects of spirulina on glycemic control and serum lipoproteins in patients with metabolic syndrome and related disorders: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Phytother Res. 2019 Oct;33(10):2609-2621.
- Zdrojewicz Z., Bieżyński B., Krajewski P.,Czy warto jeść algi?, Medycyna Rodzinna 2018, 1a
- Czerpak R.,Jabłońska-Trypuć A.,Pietryczuk A., Znaczenie terapeutyczne, kosmetyczne i dietetyczne niektórych glonów, Postępy Fitoterapii 2009, 3