• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Przepisy od dietetyka - łazankowa z makiem

Szukasz lżejszych wersji tradycyjnych potraw świątecznych? Nie chcesz utracić efektów stosowanej kuracji dietetycznej przez święta? Sprawdź świąteczne przepisy przygotowane przez zespół Mój Dietetyk, to kwintesencja tradycji i zdrowego odżywiania.

Świąteczne przepisy przygotowane przez zespół Mojego Dietetyka, to kwintesencja tradycji i zdrowego odżywiania

Nasiona maku są bogatym źródłem witamin, regulują pracę układu pokarmowego i mają działanie przeciwmiażdżycowe. Nasiona maku to także bogactwo białek (19-25 proc.) oraz składników mineralnych: wapnia, magnezu, żelaza i potasu. Ziarna zawierają również witaminy: A, C, D, E, B3, które wzmacniają odporność, poprawiają wygląd włosów, skóry i paznokci, a także dbają o prawidłowe funkcjonowanie naszego wzroku.

Mak dzięki sporej zawartości błonnika pęcznieje w żołądku, poprawiając perystaltykę jelit i ułatwiając pracę układowi pokarmowemu. Nasiona mogą być skutecznym lekarstwem na kaszel, bóle ucha i zębów, a nawet wysoką gorączkę.

Mak jest zdrowym, ale jednocześnie kalorycznym przysmakiem. 100 g ziaren liczy aż 478 kalorii.

Świeży mak jest słodki w smaku i właśnie taki wybierajmy do domowych wypieków. Ważny jest także sposób przechowywania ziaren. Duża zawartość tłuszczu w suchej masie sprawia, że mak podatny jest na gorzknienie. Trzymajmy go w ciemnych, mało wilgotnych miejscach.

Dużą popularnością cieszą się gotowe masy makowe. Zamiast naturalnego miodu często wykorzystywany jest w nich sztuczny zamiennik. Na rynku pojawiło się lepsze rozwiązanie – możemy kupić mak mielony. Wystarczy zalać go gorącym mlekiem, odstawić na kilka minut, dodać bakalie i nadzienie makowca gotowe.

Świąteczne przepisy od Mój Dietetyk

Łazankowa z makiem

Składniki:

  • 900 g wody,
  • 30 g orzechów włoskich,
  • 50 g rodzynek suszonych,
  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 100 g maku mielonego,
  • 30 g cukru trzcinowego,
  • 30 g miodu pszczelego,
  • 50 g mleka 1,5 % tłuszczu,
  • Olejek migdałowy, sok z cytryny sól,
  • 40 g skórki pomarańczowej.

Sposób przygotowania:

Mąkę zalać gorącą wodą (90g), dodać ok. pół łyżeczki soli i wymieszać. Ręką wyrobić ciasto, cienko rozwałkować i pokroić na kształt łazanek (kwadraty/romby). Łazanki gotować przez 2-3 minuty (aldente). Odcedzić, rozłożyć na desce, aby się nie posklejały. Mak zalać wrzącą wodą (900g), dodać mleko, posiekane orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową, cukier oraz miód i gotować ok. 10 minut. Na koniec dodać łazanki i olejek migdałowy. Doprawić sokiem z cytryny i odrobiną soli.

>> Bezglutenowe uszka z kapustą i grzybami

Poznaj naszego eksperta
Natalia Bobowik

Dietetyczka Natalia Bobowik

Absolwentka dietetyki Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego. Specjalizuje się w nietolerancjach i nadwrażliwościach pokarmowych oraz zaburzeniach układu pokarmowego. Pomaga osobom z zaburzeniami hormonalnymi, PCOS czy insulinoopornością. Na co dzień działa w poradni Mój Dietetyk, kontakt: natalia.bobowik@mojdietetyk.pl.

Zobacz także

Grzaniec z piwa i grzaniec z wina – proste przepisy dla diabetyków

Autor:

Redakcja Apteline

Data aktualizacji: 28.12.2022

Grzańce z mniejszą liczbą kalorii? To możliwe. Przygotowując grzańce z wina lub piwa, warto pamiętać, że zamiast cukru lub miodu można zastosować stewię lub ksylitol, a zamiast słodkiego wina – wykorzystać wino wytrawne.

Czytaj więcej

Dorsz pod pierzynką ‒ pomysł na święta

Autor:

Dominika Robaszkiewicz

Data publikacji: 8.12.2017

Dorsz to jedna z najchudszych ryb. To powoduje, że jeśli nieumiejętnie ją przyrządzimy, będzie sucha i mało smaczna. Dlatego wymaga dodatków, które sprawią, że mięso pozostanie miękkie i soczyste. Zamiast popularnej panierki proponuję przygotować dorsza z pomidorami i czosnkiem. Może to być ciekawa alternatywa świątecznej ryby zamiast karpia.

Czytaj więcej

Świąteczny barszcz na zakwasie - przepis

Autor:

Dominika Robaszkiewicz

Data publikacji: 12.12.2017

Przygotowanie wigilijnego barszczyku należy rozpocząć w połowie grudnia. Bazą do tej zupy jest oczywiście zakwas buraczany, który warto przygotować samodzielnie. Nie jest to wcale trudne, już po tygodniu od sporządzenia zakwasu można się cieszyć jego charakterystycznym smakiem.

Czytaj więcej