Szukasz lżejszych wersji tradycyjnych potraw świątecznych? Nie chcesz utracić efektów stosowanej kuracji dietetycznej przez święta? Sprawdź świąteczne przepisy przygotowane przez zespół Mój Dietetyk, to kwintesencja tradycji i zdrowego odżywiania.
Przepisy od dietetyka - łazankowa z makiem

Nasiona maku są bogatym źródłem witamin, regulują pracę układu pokarmowego i mają działanie przeciwmiażdżycowe. Nasiona maku to także bogactwo białek (19-25 proc.) oraz składników mineralnych: wapnia, magnezu, żelaza i potasu. Ziarna zawierają również witaminy: A, C, D, E, B3, które wzmacniają odporność, poprawiają wygląd włosów, skóry i paznokci, a także dbają o prawidłowe funkcjonowanie naszego wzroku.
Mak dzięki sporej zawartości błonnika pęcznieje w żołądku, poprawiając perystaltykę jelit i ułatwiając pracę układowi pokarmowemu. Nasiona mogą być skutecznym lekarstwem na kaszel, bóle ucha i zębów, a nawet wysoką gorączkę.
Mak jest zdrowym, ale jednocześnie kalorycznym przysmakiem. 100 g ziaren liczy aż 478 kalorii.
Świeży mak jest słodki w smaku i właśnie taki wybierajmy do domowych wypieków. Ważny jest także sposób przechowywania ziaren. Duża zawartość tłuszczu w suchej masie sprawia, że mak podatny jest na gorzknienie. Trzymajmy go w ciemnych, mało wilgotnych miejscach.
Dużą popularnością cieszą się gotowe masy makowe. Zamiast naturalnego miodu często wykorzystywany jest w nich sztuczny zamiennik. Na rynku pojawiło się lepsze rozwiązanie – możemy kupić mak mielony. Wystarczy zalać go gorącym mlekiem, odstawić na kilka minut, dodać bakalie i nadzienie makowca gotowe.
Świąteczne przepisy od Mój Dietetyk
Łazankowa z makiem
Składniki:
- 900 g wody,
- 30 g orzechów włoskich,
- 50 g rodzynek suszonych,
- 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
- 100 g maku mielonego,
- 30 g cukru trzcinowego,
- 30 g miodu pszczelego,
- 50 g mleka 1,5 % tłuszczu,
- Olejek migdałowy, sok z cytryny sól,
- 40 g skórki pomarańczowej.
Sposób przygotowania:
Mąkę zalać gorącą wodą (90g), dodać ok. pół łyżeczki soli i wymieszać. Ręką wyrobić ciasto, cienko rozwałkować i pokroić na kształt łazanek (kwadraty/romby). Łazanki gotować przez 2-3 minuty (aldente). Odcedzić, rozłożyć na desce, aby się nie posklejały. Mak zalać wrzącą wodą (900g), dodać mleko, posiekane orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową, cukier oraz miód i gotować ok. 10 minut. Na koniec dodać łazanki i olejek migdałowy. Doprawić sokiem z cytryny i odrobiną soli.





