• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Glikemia w czasie przeziębienia i grypy

Każda choroba dodatkowa, w szczególności przebiegająca z gorączką, utrudnia kontrolę metaboliczną cukrzycy. Organizm zajęty zwalczaniem wirusów, bakterii czy stanów zapalnych jest mniej wrażliwy na insulinę, którą dostarczamy mu z zewnątrz. Innymi słowy, w czasie choroby wszyscy diabetycy są insulinooporni i potrzebują więcej hormonu oraz częstej samokontroli, by utrzymać glikemie w normie.

Dziewczyna z gorączką przytula misia

 Trudności w ustabilizowaniu cukrów nie są jedynymi, które dają się nam we znaki w czasie przeziębienia czy grypy. Równie ważne jest to, że hiperglikemia może wydłużyć czas trwania infekcji. O ile u osób zdrowych najbardziej nasilone objawy grypy trwają zazwyczaj 3-4 dni, u diabetyków czas ten wydłuża się o kilka kolejnych. W przypadku grypy problematyczne jest też to, że choroby przewlekłe, takie jak cukrzyca zwiększają skłonność do powikłań pogrypowych. Stąd rekomendacje, by diabetycy co roku korzystali ze szczepień ochronnych przeciwko grypie. Pacjenci z cukrzycą, w szczególności starsi,  są także w grupie osób najczęściej hospitalizowanych z powodu wirusa grypy.

Cukry w czasie choroby

Hiperglikemia w czasie dodatkowej choroby niewiele ma wspólnego z tym, co jemy. Często jest tak, że z racji kiepskiego samopoczucia wcale nie mamy ochoty na jedzenie, ograniczamy je, a mimo to towarzyszy nam przecukrzenie. Jest to związane z aktywnością układu odpornościowego, zaangażowanego w zwalczanie choroby dodatkowej. Mocno upraszczając sprawę można powiedzieć, że organizm jest na tyle zaangażowany w zwalczanie wirusów lub bakterii, że nie zwraca uwagi na krążącą we krwi insulinę, która próbuje wraz z glukozą przedostać się do komórek. Z tego powodu, w czasie przeziębienia czy grypy najczęściej konieczne jest zwiększenie dawki przyjmowanej insuliny bazalnej oraz podawania większych bolusów na posiłki. W czasie takiego czasowego zwiększonego zapotrzebowania na insulinę bardzo dobrze sprawdza się pompa insulinowa, przede wszystkim funkcja czasowej zmiany bazy. Więcej insuliny długodziałającej można także podać penem, z tym że wówczas ta zwiększona podaż będzie na nas oddziaływać przez wiele godziny (nawet do 24), w zależności do stosowanej insuliny. Czasową zmianę bazy w pompie można natomiast w każdym momencie procentowo zwiększyć, zmniejszyć lub anulować, przez co jest to znacznie bardziej elastyczny sposób dostosowywania hormonu do bieżącego zapotrzebowania. To, o ile należy zwiększyć podstawowy wlew insuliny jest kwestią indywidualną, u jednych wystarczy 30 proc. więcej, u innych 100 proc. więcej. Trudno w tym temacie o uniwersalną poradę dla wszystkich, trzeba samemu obserwować swój organizm i odpowiednio „manewrować” insuliną. Jednocześnie warto pamiętać, że większe zapotrzebowania na insulinę waha się w zależności od fazy choroby. Największe jest na początku infekcji, z czasem maleje, aż dochodzimy do naszego standardowego zapotrzebowania.

Glukometr w ruch

W czasie dodatkowej choroby konieczne jest częstsze niż zwykle mierzenie poziomu cukru we krwi. Tylko regularna samokontrola pozwala zapanować nad glikemią w sytuacji, gdy organizm jest oporny na insulinę, a posiłki najczęściej mocno odbiegają od standardowych.  Cukier dobrze kontrolować w ciągu dnia, ale także w nocy, nawet jeśli na co dzień tego nie robimy.

Czytaj więcej: Samokontrola w cukrzycy

Dieta na czas choroby

Choć jeść się nie chce, trzeba dostarczać sobie energii. Także po to, by organizm miał siłę do powrotu do zdrowia. W czasie przeziębienia czy grypy raczej trudno przestrzegać zaleceń odnośnie węglowodanów złożonych i dużej ilości warzyw w diecie. Intuicyjnie wybieramy posiłki lekkostrawne (białe pieczywo), chętnie o płynnej konsystencji (zupy) oraz bogate w witaminę C (owoce cytrusowe). To o czym musimy pamiętać to szacowanie ich pod względem zawartości węglowodanów i odpowiednie dawkowanie insuliny. Odpowiednie w tym przypadku może oznaczać nieco większe bolusy niż zwykle. Często zwiększenie jedynie ilości insuliny bazowej to za mało, a chorobową insulinooporność trzeba zwalczać także większymi dawkami leku do posiłków. Przy chorobach przebiegających z podwyższoną temperaturą ciała bardzo ważne jest też dbanie o odpowiednie nawodnienie organizmu.

Nie dopuść do kwasicy

W czasie przeziębiania i grypy łatwo dochodzi do zakwaszenia organizmu. Aceton we krwi i w moczu może pojawić się zarówno z powodu wysokich poziomów cukru we krwi, jak i w sytuacji, kiedy nie mamy apetytu, nie spożywamy dostatecznie dużo węglowodanów i organizm jest zmuszony do czerpania energii z tłuszczów. Efektem ubocznym spalania tkanki tłuszczowej są ciała ketonowe, które dodatkowo wzmagają insulinooporność. W czasie dodatkowej choroby warto kontrolować nie tylko cukry, ale też poziom ciał ketonowych. Zakwaszenie przy cukrach w normie to informacja, że powinniśmy dostarczyć organizmowi węglowodanów (zwykle nie jest ono duże). Zakwaszenie przy znacznej hiperglikemii to z kolei sygnał, że dawka insuliny na korektę będzie musiała być wyższa niż zwyczajowo. Aby wypłukać z organizmu truciznę, jaką jest aceton należy pić wodę z cytryną, małymi łykami, aż do czasu, gdy pozbędziemy się acetonu z krwi i z moczu.

Poznaj naszego eksperta
Małgorzata Marszałek

Małgorzata Marszałek

Rzecznik Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków. Dziennikarka specjalizująca się w tematach zdrowotnych. Chętnie pisze o cukrzycy, którą postrzega jako pewien styl życia, a nie przewlekłą chorobę. Matka Polki, wegetarianka i właścicielka kota Oskara :)

Zobacz także

Szczepienia przeciwko grypie – kto powinien z nich skorzystać

Autor:

Marta Słowińska

Data publikacji: 9.10.2017

Szczepienia ochronne przeciwko grypie zalecane są dla wszystkich bez wyjątku. Jednak Ministerstwo Zdrowia, które je rekomenduje, wskazuje też osoby, które powinny się szczepić w pierwszej kolejności. Przekonaj się, czy jesteś w grupie ryzyka grypy i jej powikłań.

Czytaj więcej

Szczepienia przeciwko grypie – fakty i mity

Autor:

Marta Słowińska

Data publikacji: 6.10.2017

Szczepienia ochronne przeciwko wirusowi grypy nie są w Polsce obligatoryjne, jednak Ministerstwo Zdrowia rekomenduje je zarówno dla dzieci powyżej 6. roku życia, jak i dla dorosłych. Istnieją też grupy osób, którym szczepienie jest szczególnie zalecane. Wytyczne krajowe to pochodna zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia. Mimo to, szczepienia przeciwko grypie ciągle wywołują sporo kontrowersji.

Czytaj więcej

Krzywa cukrowa – jakie są normy? Jak się przygotować?

Autor:

Jacek Krajl

Data aktualizacji: 13.11.2023

Krzywa cukrowa, zwana także doustnym testem obciążenia glukozą, krzywą glikemiczną, testem OGTT, to proste badanie laboratoryjne, polegające na trzykrotnym określeniu poziomu cukru we krwi. Wykonuje się je między innymi u osób z podejrzeniem cukrzycy ciążowej lub cukrzycy typu 2, by określić poziom tolerancji glukozy. Jak się przygotować do badania? Jakie są normy i jak interpretować wyniki krzywej cukrowej?

Czytaj więcej

Pięć zasad samokontroli glukozy we krwi

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 13.11.2019

Samokontrola, czyli wielokrotne w ciągu doby monitorowania poziomu cukru we krwi, to nieodłączny element leczenia cukrzycy. Jak często trzeba mierzyć glikemię i jak robić to prawidłowo?

Czytaj więcej

Cukrzyca: testy diagnostyczne ważne dla diabetyka

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 14.08.2018

Testy diagnostyczne w cukrzycy mogą być uzupełnieniem samokontroli, regularnego badania poziomu cukru we krwi oraz wizyt u diabetologa. Które testy diagnostyczne są najważniejsze dla osób z cukrzycą?

Czytaj więcej