Dieta po porodzie opiera się na zasadach racjonalnego żywienia. W jadłospisie powinny pojawić się pełnoziarniste produkty zbożowe, chude rodzaje mięs i ryby morskie. U kobiety karmiącej występuje zwiększone zapotrzebowanie na płyny – wskazane jest wypijanie około 2,5 litrów płynów dziennie w postaci niegazowanej wody mineralnej i ziołowych herbat.
Dieta po porodzie – co jeść, a czego unikać? Jadłospis

Dieta matki karmiącej powinna być urozmaicona i odpowiednio zbilansowana. W pierwszych dniach po porodzie w jadłospisie powinny pojawić się produkty bogate w błonnik pokarmowy, takie jak pełnoziarniste pieczywo i kasze. Ważną rolę w diecie odgrywa również chude mięso, stanowiące źródło pełnowartościowego białka.
Czytaj również: Karmienie piersią − czy każda kobieta może i powinna karmić piersią?
Dieta po porodzie – podstawowe zasady
Dieta kobiety karmiącej piersią po porodzie powinna opierać się na urozmaiconym jadłospisie złożonym z pięciu posiłków dziennie. Sposób żywienia młodej mamy odgrywa szczególnie ważną rolę, gdyż wpływa na jakość pokarmu. Dieta kobiety karmiącej może być zbliżona do tej sprzed ciąży, jednak należy pamiętać, że produkty ciężkostrawne mogą źle wpływać na organizm noworodka. Podstawowym źródłem energii w diecie po porodzie powinny być węglowodany złożone, które powinny pokrywać od 45 proc. do 60 proc. dobowego zapotrzebowania energetycznego kobiety karmiącej.
Od 15 proc. do 25 proc. energii powinno pochodzić z białka, a do 30 proc. z tłuszczów. Kobieta po porodzie powinna zatroszczyć się o odpowiednią podaż witamin i minerałów, gdyż wszelkie niedobory mogą być szkodliwe nie tylko dla niej, ale również dla zdrowia dziecka. Szczególnie istotne jest zaspokojenie zwiększonego zapotrzebowania organizmu kobiety na żelazo i wapń. W wielu przypadkach dietę po porodzie należy wspomagać suplementami i preparatami. Można je jednak stosować tylko w porozumieniu z lekarzem.
>> Karmienie piersią – najczęstsze mity na ten temat
>> Skład mleka kobiecego – co zawiera mleko mamy?
Dieta po porodzie − co jeść?
Dzienny jadłospis kobiety karmiącej piersią powinien dostarczać 8–9 porcji produktów zbożowych, takich jak: pełnoziarniste pieczywo, kasze (np. jaglana, pęczak, gryczana), brązowy ryż, płatki owsiane. Produkty te są cennym źródłem błonnika pokarmowego, który zapobiega zaparciom i reguluje pracę przewodu pokarmowego. Jest to szczególnie ważne u kobiet z utrudnionym wypróżnianiem i ranami w okolicach krocza. Źródłem pełnowartościowego białka niezbędnego do regeneracji organizmu powinny być chude rodzaje mięs (np. drób bez skóry) i wędlin oraz jaja. W diecie kobiety karmiącej wskazane są również ryby morskie, które dostarczają nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3o korzystnym wpływie na organizm dziecka i matki. Związki te są niezbędne do prawidłowego rozwoju i pracy mózgu oraz układu sercowo-naczyniowego.
W każdym posiłku powinny pojawić się warzywa i owoce. Należy ograniczyć produkty ciężkostrawne i wzdymające, takie jak kapusta, groch, fasola, grzyby itp., chyba że nie powodują niepożądanych objawów u matki i noworodka. W diecie po porodzie każdego dnia powinno pojawić się 5 porcji mleka i produktów mlecznych (np. sery twarogowe, jogurty) oraz 3–4 porcje tłuszczów pochodzenia roślinnego. Kobieta karmiąca piersią każdego dnia powinna wypijać około 2,5 litra płynów. Zalecanymi napojami w diecie po porodzie są:
- niegazowana woda mineralna,
- domowe kompoty,
- herbatki ziołowe i owocowe, a także
- soki owocowo-warzywne.
Sprawdź także: Karmienie dziecka – naturalne czy sztuczne?
Dieta kobiety karmiącej – produkty przeciwwskazane
Sposób żywienia kobiety karmiącej piersią, a więc rodzaj przyjmowanych pokarmów, bezpośrednio wpływa na jakość pokarmu dla noworodka. Planując jadłospis, należy pamiętać, że to, co zje matka, zostanie przekazane również dziecku. W diecie po porodzie wskazane jest wyeliminowanie produktów, takich jak: surowe mięso, słodzone napoje gazowane, sery pleśniowe, gotowe dania typu instant, a także warzywa o intensywnym smaku i zapachu, np.czosnek, cebula.
Ważną zasadą w diecie kobiety ciężarnej jest unikanie produktów zawierających sztuczne dodatki, takie jak: konserwanty, barwniki i substancje wzmacniające smak. Wskazane jest ograniczenie naturalnej kawy i mocnej herbaty. W okresie karmienia piersią obowiązuje zakaz spożywania wszelkich napojów alkoholowych.
>> Karmienie na żądanie, czyli jak często przystawiać dziecko do piersi
>> Karmienie piersią daje ochronę przed cukrzycą na 15 lat
Dieta kobiety karmiącej po porodzie – przykładowy jadłospis
Dzień 1
Pierwsze śniadanie: jajecznica na parze z 2 jaj z dodatkiem szczypiorku, sałatka z pomidora, 2 kromki razowego pieczywa, herbata lub kawa zbożowa.
Drugie śniadanie: sałatka owocowa z otrębami i jogurtem naturalnym.
Obiad: zupa pomidorowa z brązowym ryżem, kurczak duszony w buraczkach, podany z kaszą jęczmienną.
Podwieczorek: koktajl owocowo-warzywny, kilka biszkoptów (4–5 sztuk).
Kolacja: twarożek z rzodkiewką (z sera twarogowe półtłustego), 2 kromki pełnoziarnistego pieczywa, sałatka z ogórków.
Dzień 2
Pierwsze śniadanie: płatki owsiane na mleku z bananem i suszoną żurawiną, herbata lub kawa zbożowa.
Drugie śniadanie: kromka pieczywa razowego, serek wiejski, dowolna sałatka.
Obiad: zupa jarzynowa, filet z dorsza pieczony w folii z dodatkiem majeranku, ryż brązowy, gotowany szpinak posypany serem feta, szklanka ziołowej herbaty.
Podwieczorek: mus jabłkowy z 2 startych jabłek z łyżeczką otrąb pszennych i orzechów włoskich, szklanka niegazowanej wody mineralnej.
Kolacja: bułka grahamka, plaster pieczonego schabu, 2 liście sałaty, sałatka z pomidora i świeżej bazylii.
Dzień 3
Pierwsze śniadanie: placuszki z mąki pełnoziarnistej podane z owocami i jogurtem naturalnym.
Drugie śniadanie: pasta jajeczna, kromka pieczywa razowego, surówka z jabłka i cykorii.
Obiad: krupnik z kaszą jęczmienną, gulasz z cukinii z dodatkiem marchewki i koperku podany z pełnoziarnistym makaronem.
Podwieczorek: koktajl bananowo-mleczny z otrębami pszennymi.
Kolacja: 2 kromki pieczywa razowego, sałatka z tuńczykiem.
Dowiedz się więcej: Butelka do karmienia − jak wybrać najlepszą?