• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Skład mleka kobiecego – co zawiera mleko mamy?

Liczne badania naukowe potwierdziły, że pokarm kobiecy w pełni zaspokaja zapotrzebowanie dziecka na prawie wszystkie składniki odżywcze (wyjątek stanowią witaminy D i K), zapewniając mu prawidłowy rozwój w pierwszym półroczu życia.

Skład mleka kobiecego – co zawiera mleko mamy, że jest tak unikatowe?

Rekomendacje polskie i światowe (WHO) wskazują, że celem, do którego należy dążyć, jest karmienie dziecka wyłącznie mlekiem matki przez pierwszych sześć miesięcy życia. W tym czasie – jeśli tylko pokarmu nie jest za mało – dziecko powinno podwoić swoją masę urodzeniową.

Mleko mamy – w odpowiedzi na potrzeby dziecka

Skład mleka mamy zmienia się i dostosowuje do potrzeb rozwijającego się malucha. Siara ma inny skład niż pokarm, który ssie 5-miesięczne niemowlę. Co więcej, skład mleka kobiecego zmienia się także w zależności od pory dnia i temperatury.

W upalne dni pokarm matki jest bardziej wodnisty, by lepie gasił pragnienie malucha. Z kolei podczas nocnego karmienia dziecko otrzymuje pokarm bardziej tłusty i sycący. Dzięki temu dłużej śpi i lepiej przybiera na wadze.

Podczas każdego karmienia przez pierwszych kilkanaście sekund dziecko otrzymuje pokarm bardziej wodnisty, im dłużej ssie i bardziej opróżnia piersi tym staje się bardziej odżywczy. Maksymalnie do 6. tygodnia po porodzi stabilizuje się ilość pokarmu produkowanego przez gruczoły mleczne. W zależności od tego jak często i jak dużo dziecko ssie, tyle pokarmu wytwarza organizm matki.

Siara

Siara to niewielkie ilości pokarmu, jakie pojawiają się w pierwszych dwóch dobach po porodzie. Siara to często kilka kropel gęstego płynu w żółtawym kolorze, który wynika z dużej zawartości beta-karotenu. Jest to najbardziej cenny i skoncentrowany pokarm matki. Zawiera dużo immunoglobulin i leukocytów, których zadaniem jest ochrona noworodka przed drobnoustrojami. Zawarte w siarze czynniki wzrostu, stymulują wzrost komórek nabłonka przewodu pokarmowego.

Pod wpływem siary w przewodzie pokarmowym kolonizuje się prawidłowa flora bakteryjna oraz możliwe jest szybsze oddanie smółki. Siara zawiera też stosunkowo dużo tłuszczu, przeciwciał i oligosacharydów, a stosunkowo niewiele białka. Koncentracja cennych substancji w niewielkiej objętości siary to odpowiedź na maleńki żołądek noworodka.

W pierwszych godzinach po porodzie dziecko jest w stanie przyjąć jednorazowo do 10 ml płynu, w ciągu doby 50-100 ml siary. Kaloryczność siary to 48-64 kcal na 100 ml.

Mleko przejściowe

Mleko przejściowe to mleko następne po siarze, a przed okresem ustabilizowanej laktacji. Najczęsicej pojawia się po 2 dobie od porodu (maksymalnie po 4) i utrzymuje przez kolejne 2 do 4 tygodni. Mleko przejściowe ma odcień biały.

W porównaniu do siary zawiera mniej immunoglobulin, białka i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, natomiast więcej laktozy, tłuszczów i witamin rozpuszczalnych w wodzie. Jest też nieco bardziej kaloryczne niż siara.

Mleko dojrzałe

To mleko, które produkowane jest po ustabilizowaniu laktacji. MA niebieskawy odcień, jest klarowne i wodniste. Większa objętość pokarmu to głównie zasługa wody, jednak w porównaniu z mlekiem wcześniejszym jest ono bogatsze w laktozę i znacznie bardziej tłuste, a co za tym idzie także bardziej kaloryczne. Mleko dojrzałe zawiera średnio 75 kcal w 100 ml.

Najważniejsze składniki mleka kobiecego:

białko – w mleku kobiecym obecne są przede wszystkim białka serwatkowe, które są lekkostrawne i nie zalegają w żołądku dziecka.  Ważnym białkiem obecnym jest kazeina, która wpływa na wchłanianie miedzi, wapnia i cynku do organizmu. Mleko matki zawiera aż 18 rodzajów łatwo przyswajalnych aminokwasów.

tłuszcze – są niezwykle ważnym składnikiem, dostarczają energii, są też budulcem dla mózgu i układu nerwowego. Tłuszcze z mleka matki są łatwostrawne dzięki obecności enzymu lipazy. Wolne kwasy tłuszczowe z mleka matki mają działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne i przeciwbakteryjne.

cukry – mleko mamy zawiera laktozę, wykorzystywaną przez młody organizm do budowy tkanki mózgowej i wchłaniania wapnia, a także oligosacharydy, czyli prebiotyki, które stymulują wzrost prawidłowej flory bakteryjnej w przewodzie pokarmowym dziecka.

witaminy – np. witamina A, która wpływ na rozwój skóry, błon śluzowych i siatkówki oka, witamina E – chroni przed wolnymi rodnikami. Jedynie witaminy witamin D i K nie są obecne w mleku matki w dostatecznych ilościach dlatego podaje się je dzieciom dodatkowo.

czynniki wspierające rozwój układu odpornościowego – swoiste przeciwciała wytwarzane „na bieżąco” przez organizm matki po zetknięciu z chorobotwórczymi drobnoustrojami z otoczenia, elementy krwi, żywe komórki, laktoferyna, nukleotydy, interferon i wiele innych.

Poznaj naszego eksperta
Redakcja Apteline

Redakcja Apteline

W Apteline.pl nie tylko zarezerwujesz leki, suplementy diety, kosmetyki, testy diagnostyczne i sprzęt medyczny, ale znajdziesz także bogatą wiedzę o zdrowiu i profilaktyce chorób. Edukujemy i zachęcamy do kompleksowego dbania o zdrowie. Pamiętaj jednak, że nasze treści, choć pisane przez ekspertów, nie mogą zastąpić wizyty u lekarza ani być podstawą do podejmowania leczenia na własną rękę.
Jeśli zainteresował Cię nasz artykuł, masz pytania lub sugestie, napisz do nas. O poradę w sprawie leków możesz też zapytać farmaceutę na czacie Apteline.pl.

 

Zobacz także

Karmienie piersią − czy każda kobieta może i powinna karmić piersią?

Autor:

Małgorzata Marszałek

Data publikacji: 1.08.2018

Obecnie obowiązujące wytyczne odnośnie karmienia noworodków i niemowląt wskazują, że mleko matki to najbardziej optymalny pokarm w pierwszych 6. miesiącach życia dziecka. Do promocji karmienia piersią zobowiązany jest też personel medyczny pracujący z pacjentką w okresie okołoporodowym.

Czytaj więcej

Karmienie piersią – najczęstsze mity na ten temat

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 11.06.2018

Karmienie piersią to wyjątkowe doświadczenie, które pomaga budować więź między matką a dzieckiem. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca wyłączne karmienie piersią przez pierwsze 6 miesięcy życia dziecka oraz kontynuację karmienia piersią do ukończenia drugiego roku i dłużej przy równoległym podawaniu żywności uzupełniającej.

Czytaj więcej

USG piersi – przebieg badania i wskazania do jego wykonania. Jakie zmiany pozwala wykryć?

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 10.06.2023

USG piersi jest prostym badaniem, które pozwala wykryć zmiany potencjalnie związane z rakiem piersi. Jest to najczęściej występujący rodzaj nowotworu wśród kobiet, na który w naszym kraju codziennie umiera 15 Polek. Podczas gdy śmiertelność z powodu raka piersi na świeci maleje, w Polsce rośnie. Aby to zmienić, warto systematycznie wykonywać USG piersi. Pozwala ono wykryć również inne nieprawidłowości.

Czytaj więcej

Paracetamol a karmienie piersią

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 3.10.2018

Paracetamol to lek często stosowany na gorączkę i ból. Kobiety w okresie karmienia piersią muszą uważać na przyjmowane leki. Czy mogą brać wtedy paracetamol?

Czytaj więcej

Ibuprofen a karmienie piersią – czy brać leki w trakcie karmienia piersią?

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 2.10.2018

Ibuprofen to jedna z najczęściej stosowanych substancji przeciwbólowych, przeciwgorączkowych i przeciwzapalnych. Czy ibuprofen jest bezpiecznym lekiem podczas karmienia piersią?

Czytaj więcej