Stan przedcukrzycowy, czyli nieprawidłowa glukoza na czczo lub nieprawidłowa tolerancja glukozy, dotyczy dziś w świecie blisko 1/3 dorosłej, aktywnej zawodowo populacji. W Polsce liczba ta sięga prawdopodobnie 5 mln osób. Co gorsze cukrzyca typu 2 coraz częściej dotyka także dzieci.
Cukrzyca typu 2 coraz częściej dotyka także dzieci

  Cukrzyca to pierwsza niezakaźna choroba, uznana przez ONZ za epidemię XXI wieku. Do 2040 roku cukrzyca i jej powikłania będą główną przyczyną zgonów kobiet, a do 40 procent wzrośnie odsetek kobiet zmagających się z tą chorobą – wynika z szacunków Centers for Disease Control and Prevention. Stan przedcukrzycowy, czyli nieprawidłowa glukoza na czczo lub nieprawidłowa tolerancja glukozy, dotyczy dziś w świecie blisko 1/3 dorosłej, aktywnej zawodowo populacji. W Polsce liczba ta sięga prawdopodobnie 5 mln osób. Co gorsze cukrzyca typu 2 coraz częściej dotyka także dzieci. Eksperci Instytutu Żywności i Żywienia nie mają wątpliwości: łatwiej cukrzycy uniknąć, niż ją leczyć, zasadnicze znaczenie ma nasz styl życia, w szczególności dieta i aktywność fizyczna. Odpowiednia interwencja w styl życia może zmniejszyć ryzyko cukrzycy o prawie 60 procent.
>>> Leczenie cukrzycy dietą – co jeść w cukrzycy typu 2.?
Eksperci IŻŻ podkreślają: cukrzycy łatwiej uniknąć, niż ją leczyć. Ważna jest odpowiednia dieta, bez nadmiaru cukrów i tłuszczu, za to bogata w warzywa i owoce (z przewagą warzyw). Należy unikać produktów bardzo kalorycznych, wysoko przetworzonych oraz używek, za to zwiększyć swoją aktywność fizyczną. Ważne są regularne badania, zwłaszcza po 45. roku życia.<iframe frameborder="0" height="316" width="500" src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FAptelinePL%2Fposts%2F2233114350242902&width=500" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" allowtransparency="true" allow="encrypted-media"></iframe>
>>> Dieta w cukrzycy - najnowsze zalecenia PTD
Cukrzyca, szczególnie typu 2, jest jedną z najczęściej występujących i najgroźniejszych chorób cywilizacyjnych. W znacznej mierze sami ją społecznie wytworzyliśmy – nieprawidłową dietą i siedzącym trybem życia. Prawda jest taka, że profilaktyka cukrzycy to walka z konsekwencjami otyłości, będącej dziś największym zagrożeniem zdrowotnym na świecie. Jeśli zwalczymy otyłość, wyeliminujemy w sposób prawie naturalny problem cukrzycy. Będę powtarzał bez końca: prawidłowa dieta i aktywność fizyczna odgrywają w prewencji oraz leczeniu cukrzycy kluczową rolę. Nie mamy dziś odwrotu od zmiany stylu życia – albo świadomie i konsekwentnie zmienimy dietę i zwiększymy aktywność fizyczną, albo czeka nas zahamowanie rozwoju cywilizacyjnego – przestrzega w rozmowie z Newsrm.tv. - prof. dr hab. Mirosław Jarosz, dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia.
Koszt leczenia powikłań cukrzycy jest 5 razy większy niż leczenia samej cukrzycy. Co ważne, 46% całkowitych kosztów cukrzycy stanowią koszty pośrednie (związane z utratą produktywności spowodowaną wcześniejszymi rentami i dniami niezdolności do pracy z powodu zwolnień lekarskich). Całkowity koszt cukrzycy w Polsce to dziś 7 mld rocznie.







