Sernik wielkanocny to w wielu domach obowiązkowy element świątecznego menu. Można go zrobić na wiele sposobów. My proponujemy w wersji bez laktozy.
Zdrowa Wielkanoc. Przepisy na sernik bez laktozy, sernik z tofu

Sernik dla osób z nietolerancją laktozy można przygotować na wiele sposobów. Tradycyjny twaróg zastępujemy sojowym tofu, kaszą jaglaną lub twarogiem bez laktozy (laktoza zostaje rozłożona dzięki zastosowaniu enzymu laktazy przy zachowaniu pełnej wartości odżywczej produktu). Zamiast cukru można użyć ksylitolu lub syropu z agawy.
Sernik bez laktozy i cukru
Składniki:
- 250 g masła bez laktozy
- pół szklanki ksylitolu
- 6 jajek
- szczypta soli
- 1 kg sera białego półtłustego bez laktozy
- 150 ml jogurtu greckiego bez laktozy
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Masło i ksylitol ubijamy na gładką, puszystą masę. Dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodaj twaróg, jogurt grecki i mąkę ziemniaczaną. W oddzielnej misce ubij na sztywną pianę białka ze szczyptą soli i delikatnie połącz z masą serową. Ciasto przelej do formy o średnicy 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 170 stopni. Po godzinie wyłącz piekarnik, otwórz drzwiczki i pozostaw sernik do wystygnięcia.
Sernik z tofu i kaszy jaglanej
Składniki:
- 2 kostki tofu,
- 100 g ciasteczek owsianych,
- 2 łyżki oleju,
- 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
- 1 i 3/4 szklanki mleka kokosowego,
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki cukru waniliowego,
- 1/3 szklanki soku wyciśniętego z 1 cytryny,
- starta skórka z 1 cytryny,
- szczypta soli,
- 50 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Ciasteczka i olej zmiksuj w blenderze na grube okruchy. Tortownicę o średnicy 21 cm wyłóż papierem do pieczenia, wysp na niego okruszki i przy pomocy dłoni ubij je, a następnie wstaw do lodówki. Kiedy spód się chłodzi, do miski dodaj: tofu, ugotowaną kaszę jaglaną, cukier puder, mąkę ziemniaczaną, cukier z wanilią, sok i skórkę z cytryny oraz szczyptę soli. Wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę. Teraz stopniowo wlej1 i ¼ szklanki mleka kokosowego cały czas miksując. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Masę wylej na schłodzony spód i wstaw całość do nagrzanego piekarnika i piecz. Po upływie 20 minut zmniejsz temperaturę do 120 i piecz przez 40 minut. Po upływie tego czasu wyłącz piekarnik, ale nie wyjmuj ciasta. Po 15 minutach wyjmij delikatnie formę z piekarnika i poczekaj, aż ostygnie. Wtedy posyp go startą na małych oczkach czekoladą i wstaw do lodówki na pół godziny.





