• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Zdrowa Wielkanoc. Przepisy na sernik bez laktozy, sernik z tofu

Sernik wielkanocny to w wielu domach obowiązkowy element świątecznego menu. Można go zrobić na wiele sposobów. My proponujemy w wersji bez laktozy.

Sernik wielkanocny to w wielu domach obowiązkowy element świątecznego menu. Można go zrobić w wielu wersjach. My proponujemy w wersji bez laktozy, aby mogły się nim delektować osoby unikające białka mleka krowiego

 

Sernik dla osób z nietolerancją laktozy można przygotować na wiele sposobów. Tradycyjny twaróg zastępujemy sojowym tofu, kaszą jaglaną lub twarogiem bez laktozy (laktoza zostaje rozłożona dzięki zastosowaniu enzymu laktazy przy zachowaniu pełnej wartości odżywczej produktu). Zamiast cukru można użyć ksylitolu lub syropu z agawy.

Sernik bez laktozy i cukru

Składniki:

  •     250 g masła bez laktozy
  •     pół szklanki ksylitolu
  •     6 jajek
  •     szczypta soli
  •     1 kg sera białego półtłustego bez laktozy
  •     150 ml jogurtu greckiego bez laktozy
  •     4 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Masło i ksylitol ubijamy na gładką, puszystą masę. Dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodaj twaróg, jogurt grecki i mąkę ziemniaczaną. W oddzielnej misce ubij na sztywną pianę białka ze szczyptą soli i delikatnie połącz z masą serową. Ciasto przelej do formy o średnicy 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 170 stopni. Po godzinie wyłącz piekarnik, otwórz drzwiczki i pozostaw sernik do wystygnięcia.

Sernik z tofu i kaszy jaglanej

Składniki:

  •     2 kostki tofu,
  •     100 g ciasteczek owsianych,
  •     2 łyżki oleju,
  •     1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
  •     1 i 3/4 szklanki mleka kokosowego,
  •     1/2 szklanki cukru pudru,
  •     2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  •     2 łyżki cukru waniliowego,
  •     1/3 szklanki soku wyciśniętego z 1 cytryny,
  •     starta skórka z 1 cytryny,
  •     szczypta soli,
  •     50 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:
Ciasteczka i olej zmiksuj w blenderze na grube okruchy. Tortownicę o średnicy 21 cm wyłóż papierem do pieczenia, wysp na niego okruszki i przy pomocy dłoni ubij je, a następnie wstaw do lodówki. Kiedy spód się chłodzi, do miski dodaj: tofu, ugotowaną kaszę jaglaną, cukier puder, mąkę ziemniaczaną, cukier z wanilią, sok i skórkę z cytryny oraz szczyptę soli. Wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę. Teraz stopniowo wlej1 i ¼ szklanki mleka kokosowego cały czas miksując. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Masę wylej na schłodzony spód i wstaw całość do nagrzanego piekarnika i piecz. Po upływie 20 minut zmniejsz temperaturę do 120 i piecz przez 40 minut. Po upływie tego czasu wyłącz piekarnik, ale nie wyjmuj ciasta. Po 15 minutach wyjmij delikatnie formę z piekarnika i poczekaj, aż ostygnie. Wtedy posyp go startą na małych oczkach czekoladą i wstaw do lodówki na pół godziny.

Poznaj naszego eksperta
Redakcja Apteline

Redakcja Apteline

W Apteline.pl nie tylko zarezerwujesz leki, suplementy diety, kosmetyki, testy diagnostyczne i sprzęt medyczny, ale znajdziesz także bogatą wiedzę o zdrowiu i profilaktyce chorób. Edukujemy i zachęcamy do kompleksowego dbania o zdrowie. Pamiętaj jednak, że nasze treści, choć pisane przez ekspertów, nie mogą zastąpić wizyty u lekarza ani być podstawą do podejmowania leczenia na własną rękę.
Jeśli zainteresował Cię nasz artykuł, masz pytania lub sugestie, napisz do nas. O poradę w sprawie leków możesz też zapytać farmaceutę na czacie Apteline.pl.

 

Zobacz także

Sernik dla diabetyka

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 14.03.2018

Diabetycy (w szczególności z cukrzycą typu 2 i nadmiarem kilogramów) nie powinni jeść tradycyjnych ciast zawierających spore ilości cukru i tłuszczu. Zamiast nich mogą sięgać po ciasta z galaretkami oraz słodzone ksylitolem.

Czytaj więcej

Wielkanoc diabetyka w pigułce – 5 najważniejszych zasad

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 13.04.2017

Wielkanocna dieta diabetyka nie musi składać się z samych wyrzeczeń, a chwile spędzone przy świątecznym stole nie muszą kończyć się skokami glikemii. Pod warunkiem że będziemy pamiętać o kilku zasadach.

Czytaj więcej

Babka wielkanocna z daktylami – przepis

Autor:

Dietetyczka Angelina Ziembińska

Data publikacji: 13.04.2017

Czekoladowe zające, kajmakowe mazurki i pascha to wielkanocne klasyki, bez których nie wyobrażamy sobie świątecznego stołu. Gościć na nim powinny także baby – drożdżowe bądź piaskowe, nadziewane bakaliami. Nasza tegoroczna propozycja dla diabetyków to baba daktylowa – słodka, choć bez grama dodanego cukru czy słodziku, niskokaloryczna i usprawniająca trawienie.

Czytaj więcej