Tauryna to aminokwas niebiałkowy, który w warunkach naturalnych występuje w mięśniach szkieletowych, mózgu, sercu czy siatkówce. Organizm jest zdolny do samodzielnego wytworzenia tauryny, jednak jej ilość nie wystarcza do pokrycia dziennego zapotrzebowania. W związku z tym warto uzupełniać ją z pokarmem lub suplementować. Co ciekawe, tauryna jest składnikiem wielu napojów energetycznych i odżywek dla sportowców.
Tauryna – co to jest i gdzie występuje? Pochodzenie, działanie, dawkowanie
W serwisie Apteline.pl zgodnie z wizją Grupy NEUCA zależy nam na przekazywaniu treści najwyższej jakości – sprawdzonych informacji, eksperckiej wiedzy. Dlatego nasze teksty piszą i weryfikują specjaliści – farmaceuci i lekarze.

Tauryna – co to takiego?
Tauryna jest aminokwasem występującym w naturalnych warunkach w tkankach zwierzęcych. Można byłoby się spodziewać, że skoro zalicza się ją do aminokwasów, to jest źródłem białka. Tauryna należy jednak do grupy aminokwasów niebiałkowych. Nie ma zdolności do tworzenia wiązań peptydowych, a zatem nie jest materiałem budulcowym białek.
Działanie i właściwości tauryny
Działanie tauryny polega m.in. na wiązaniu kwasów żółciowych w wątrobie. Tworzą się wówczas sole kwasów żółciowych. Dzięki temu polepsza się trawienie tłuszczów w przewodzie pokarmowym.
Tauryna ma również wpływ na ośrodkowy układ nerwowy. Jest agonistą receptorów GABA. Może poprawić koncentrację i funkcje poznawcze mózgu dzięki zwiększeniu metabolizmu w komórkach glejowych, czyli tych, które odpowiadają za odżywianie neuronów. Tauryna poprzez działanie na układ nerwowy odgrywa też ważną rolę podczas rozwoju siatkówki u niemowląt.
Udowodniono ponadto, że bardzo wysokie stężenie tauryny występuje w mózgu, który się rozwija. Maleje ono natomiast wraz z wiekiem, kiedy aktywność mózgu zaczyna spadać.
Innym działaniem tauryny jest pomoc w transportowaniu kreatyny do mięśni i jej korzystniejsze energetycznie wykorzystanie. Za sprawą tauryny polepsza się regeneracja mięśni po wysiłku fizycznym. Dodatkowo związek ten przyspiesza metabolizm, dzięki czemu wspomaga proces odchudzania. Z tego powodu jest często wykorzystywany jako składnik napojów energetyzujących, odżywek czy suplementów diety dla sportowców.
Co więcej, taurynie przypisuje się działanie detoksykujące, wzmacniające siłę skurczu serca (reguluje pracę lewej komory serca) czy stabilizujące błony komórkowe. Przyczynia się ona również do obniżenia poziomu cukru badanego na czczo.
Niedobór tauryny
Skoro tauryna wykazuje wiele właściwości wpływających na serce, mięśnie czy układ nerwowy, nietrudno się domyślić, że jej niedobór jest bardzo niekorzystny dla zdrowia. Zbyt niskie stężenie tauryny w organizmie może doprowadzić do:
- zaburzenia funkcjonowania nerek,
- uszkodzenia oka, w tym siatkówki,
- zaburzenia rozwoju,
- kariomiopatii, a w konsekwencji do niewydolności serca.
>> Glutation – dlaczego powinniśmy dbać o jego poziom
Z czego jest tauryna?
Wiemy już, że tauryna jest aminokwasem, który może być produkowany w organizmie, jednak w niewystarczającej ilości. W jaki sposób jest zatem pozyskiwana tauryna, którą możemy dostarczyć naszym komórkom?
Tauryna jest obecnie pozyskiwana poprzez syntezy chemiczne. Kiedyś krążyła opinia, że wyselekcjonowano ją z moczu lub nasienia byka, jednak prawdą jest, że pierwszy raz została wyizolowana z jego żółci. Syntetyczna tauryna jest składnikiem wspomnianych już wcześniej napojów energetyzujących, odżywek czy suplementów dla sportowców, ale również mleka modyfikowanego dla dzieci czy karmy dla kotów.
Źródła tauryny
Naturalna tauryna jest obecna w pokarmach pochodzenia zwierzęcego, głównie w mięsie z indyka, wątróbce, rybach i owocach morza. Można ją znaleźć również w kozim mleku, w niektórych wodorostach, krasnorostach, a także w grochu, ciecierzycy, soczewicy czy gryce. Te ostatnie produkty są bardzo dobrym źródłem tauryny dla wegan i wegetarian.
Należy zaznaczyć, że obróbka produktów zawierających taurynę powoduje znaczne obniżenie jej stężenia (nawet do 75%).
Tauryna dla kota
Warto jeszcze wspomnieć, że tauryna odgrywa ważną rolę w weterynarii, a zwłaszcza w żywieniu kotów. Związek ten jest niezbędny do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania zwierzęcia. Koty nie są niestety w stanie jej same syntezować, dlatego musi być ona podawana im z pożywieniem. Niedobór tauryny jest niebezpieczny dla kota, ponieważ upośledza wchłanianie tłuszczu niezbędnego do pozyskiwania energii.
Co ciekawe, naturalnym źródłem tauryny dla kota są… myszy. Oczywiście tauryna jest obecna również w karmach dla kotów – zarówno tych mokrych, jak i suchych. Dodatkowo można ją podawać jako suplement kociej diety.
Tauryna – dawkowanie
Zalecane dawkowanie tauryny to od 0,5 g do 2 g na dobę. Należy mieć oczywiście na uwadze, że tauryna w energetykach czy suplementach diety dla sportowców często nie jest ich jedynym składnikiem. Oprócz niej można w nich znaleźć np. żeń-szeń, magnez czy kofeinę, których dawek także nie należy przekraczać.
>> Suplementy diety dodające energii, witaminy dla aktywnych
Skutki uboczne stosowania tauryny
Istnieją badania, których wyniki wskazują, że przekroczenie zalecanej dawki tauryny może doprowadzić do wystąpienia encefalopatii lub zaburzeń funkcjonowania neuronów. Ponadto w wyniku nadmiernej ilości tauryny może dojść do:
- wymiotów,
- biegunki,
- bólu brzucha,
- odwodnienia.
Tauryna – środki ostrożności i przeciwwskazania
Tauryna to związek wydalany przez nerki. W związku z tym szczególną ostrożność w czasie jej stosowania powinny zachować osoby zmagające się z jakimikolwiek problemami z tym narządem.
Krążą opinie, że preparaty z tauryną są niebezpieczne i mogą powodować zgon. Nie jest to do końca prawda. Należy pamiętać, że tauryna w postaci napojów energetyzujących, odżywek czy suplementów diety dla sportowców nie jest ich jedynym składnikiem. Często znajdują się w nich inne substancje, w tym wspomniana wcześniej kofeina czy żeń-szeń, które mogą powodować szereg różnych objawów. Ich obecność może wpłynąć m.in. na wzrost ciśnienia krwi. Z tego powodu należy zachować ostrożność w ich stosowaniu.
Z kolei przeciwwskazaniem do stosowania tauryny jest:
- ciąża,
- laktacja,
- alergia na białko pokarmowe,
- choroba afektywna dwubiegunowa,
- stosowanie leków psychotropowych.
- G. Kulasek, M. Jank, E. Sawosz, Biologiczna rola tauryny u ssaków, „Życie weterynaryjne” 2004, nr 79 (11).
- S. M. Seifert, J. L. Schaechter i in. Health Effects of Energy Drinks on Children, Adolescents, and Young Adults, „Pediatrics” 2011, nr 127 (3).