• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Koenzym Q10 usprawnia pracę serca i dodaje energii

Koenzym Q10 - kojarzony dotychczas przede wszystkim jako eliksir młodości jest też lekiem, który zmniejsza śmiertelność wśród osób z niewydolnością serca. Zmniejsza także ryzyko nadciśnienia tętniczego. Obniża poziom złego cholesterolu, chroni przed udarem i chorobą wieńcową.

Koenzym Q10 - kojarzony dotychczas przede wszystkim jako eliksir młodości jest też lekiem, który zmniejsza śmiertelność wśród osób z niewydolnością serca. Zmniejsza także ryzyko nadciśnienia tętniczego. Obniża poziom złego cholesterolu, chroni przed udarem i chorobą wieńcową

Koenzym Q10 jest obecny w każdej komórce, gdzie istotną rolą jest produkcja energii. Koenzym Q10 dostarcza energię niezbędną dla naszego układu odpornościowego i przyczynia się do atakowania patogenów. Ponadto poprawia wykorzystanie tlenu i pomaga w utracie zbędnego tłuszczu.W szczególności usprawnia on pracę tych organów, które do prawidłowego funkcjonowania potrzebują dużo energii, czyli dla serca i mięśni szkieletowych. Rola koenzymu Q 10 jest istotna zarówno w profilaktyce jak i wspomaganiu leczenia chorób układu krążenia: niewydolności krążenia, choroby niedokrwiennej serca, nadciśnienia i zaburzeń rytmu serca.

Koenzym Q10 poprawia pracę serca

Badania przeprowadzone przez zespół duńskiego profesora Svenda Aage Mortensena dowiodły, że przyjmowanie tabletek z koenzymem Q10 (inaczej ubichinonem) zmniejsza śmiertelność w wyniku chorób krążenia i poprawia pracę serca. W eksperymencie wzięło udział 420 pacjentów. Specjaliści zalecają włączenie tego składnika do standardowego leczenia. Mortensen podkreślił, że jest to pierwszy lek, który zmniejsza śmiertelność w tego typu przypadkach od czasu wprowadzenia najpopularniejszych leków: ACE inhibitorów i beta-blokerów.

Koenzym Q10 obniża poziom złego cholesterolu

Osoby z chorobami układu krążenia powinny więc zadbać o odpowiedni poziom koenzymu Q10, nazywanego także ubichinonem. Koenzym zwiększa metabolizm komórek, poprawia tolerancję serca na wysiłek. Zapobiega powstawaniu niebezpiecznych skrzepów w tętnicach. Zmniejsza także ryzyko nadciśnienia tętniczego. Obniża poziom złego cholesterolu, chroni przed udarem i chorobą wieńcową.
Z przeprowadzonych badań klinicznych wynika, że stosowanie koenzymu Q10 może zmniejszyć ryzyko wstąpienia dusznicy bolesnej, pojawiającej się w wyniku niewydolności naczyń wieńcowych.

Koenzym Q10 dla cukrzyków

Wprowadzenie do diety koenzymu Q10 przez pacjentów chorych na cukrzycę prowadzi do unormowania poziomu glukozy ze krwi. Przypuszcza się, że przeciwutleniacz pobudza syntezę enzymów, które poprawiają przemianę węglowodanów.

Spadek stężenia koenzymu Q 10 objawia się często przewlekłym zmęczeniem, osłabieniem, przyspieszeniem procesów starzenia - nie tylko w postaci zmarszczek - oraz zaburzeniami w funkcjonowaniu układu immunologicznego. Gdy jego ilość spadnie o 25 proc., może pojawić się arytmia czy nadciśnienie.

Naturalne źródła koenzymu Q10

Starajmy się naturalnie uzupełniać niedobory tego składnika. Włączmy do diety tłuste ryby (makrela, łosoś, sardynki, śledzie) i nie zapominajmy o podrobach – nerkach czy wątróbce. Niestety koenzym Q10 jest wrażliwy na wysokie temperatury i jego zawartość spada podczas gotowania czy pieczenia. Dlatego sięgajmy także po produkty, które nie wymagają obróbki cieplnej – oleje roślinne (np. rzepakowy), otręby, ziarna zbóż czy brokuły i szpinak.
Gdy jesteśmy młodzi, nasz organizm sam potrafi wytwarzać koenzym Q10 w wystarczających ilościach. Gorzej jest już po trzydziestce. W wyniku naturalnego procesu starzenia poziom koenzymu Q10 spada, by koło czterdziestki osiągnąć ok. 80 proc.
 

Poznaj naszego eksperta
Redakcja Apteline

Redakcja Apteline

W Apteline.pl nie tylko zarezerwujesz leki, suplementy diety, kosmetyki, testy diagnostyczne i sprzęt medyczny, ale znajdziesz także bogatą wiedzę o zdrowiu i profilaktyce chorób. Edukujemy i zachęcamy do kompleksowego dbania o zdrowie. Pamiętaj jednak, że nasze treści, choć pisane przez ekspertów, nie mogą zastąpić wizyty u lekarza ani być podstawą do podejmowania leczenia na własną rękę.
Jeśli zainteresował Cię nasz artykuł, masz pytania lub sugestie, napisz do nas. O poradę w sprawie leków możesz też zapytać farmaceutę na czacie Apteline.pl.

 

Zobacz także

Witamina C w kosmetykach – formy witaminy C, sposób działania, wskazania

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 3.11.2017

Witamina C odpowiada za ochronę naszego organizmu oraz za młody wygląd. Organizm ludzki nie jest w stanie jej wytworzyć, dlatego też należy ją dostarczyć z zewnątrz. Witamina C ma znakomity wpływ na naszą cerę i jest substancją aktywną stosowaną w kosmetykach.

Czytaj więcej

Witamina C lewoskrętna, syntetyczna, naturalna − którą wybrać?

Autor:

Mgr farm. Lucyna Koralewska

Data publikacji: 6.12.2017

Sezon, w którym królują grypa i przeziębienie, pociąga za sobą wzrost sprzedaży preparatów z witaminą C. Jednak, nie zawsze wiemy, jak ona działa i którą dawkę lub formę wybrać. Ostatnio jest głośno o lewoskrętnej witaminie C. Czy rzeczywiście ma jakieś niezwykłe właściwości?

Czytaj więcej

Domowe sposoby na przeziębienie

Autor:

Mgr farm. Tomasz Kołek

Data publikacji: 8.09.2025

Syrop z cebuli, mleko z czosnkiem i masłem, napar z imbirem, maści rozgrzewające, płukanie gardła, inhalacje pod ręcznikiem - czy te domowe sposoby na przeziębienie działają? Radzi farmaceuta.

Czytaj więcej

Czy grzyby są zdrowe? Właściwości lecznicze i odżywcze grzybów leśnych

Autor:

Mgr farm. Tomasz Kołek

Data publikacji: 21.08.2025

Wśród grzybów leśnych najwięcej witamin mają maślaki. Z kolei dzięki prawdziwkom, koźlakom i kurkom dostarczymy sobie potasu. Czy warto jeść grzyby? W ostatnich latach uważa się to za coraz zdrowsze!

Czytaj więcej

Refluks gardłowo-krtaniowy wywołuje kaszel refluksowy. Jak jeszcze może się objawiać?

Autor:

Mgr farm. Tomasz Kołek

Data publikacji: 23.07.2025

Refluks, kojarzony najczęściej z nieprzyjemnym pieczeniem w przełyku, może dawać znacznie więcej objawów i dotyczyć różnych części układu pokarmowego. Dlatego oprócz refluksu żołądkowo-przełykowego wyróżniamy refluks gardłowo-krtaniowy.

Czytaj więcej