Koenzym Q10 - kojarzony dotychczas przede wszystkim jako eliksir młodości jest też lekiem, który zmniejsza śmiertelność wśród osób z niewydolnością serca. Zmniejsza także ryzyko nadciśnienia tętniczego. Obniża poziom złego cholesterolu, chroni przed udarem i chorobą wieńcową.
Koenzym Q10 usprawnia pracę serca i dodaje energii

Koenzym Q10 jest obecny w każdej komórce, gdzie istotną rolą jest produkcja energii. Koenzym Q10 dostarcza energię niezbędną dla naszego układu odpornościowego i przyczynia się do atakowania patogenów. Ponadto poprawia wykorzystanie tlenu i pomaga w utracie zbędnego tłuszczu.W szczególności usprawnia on pracę tych organów, które do prawidłowego funkcjonowania potrzebują dużo energii, czyli dla serca i mięśni szkieletowych. Rola koenzymu Q 10 jest istotna zarówno w profilaktyce jak i wspomaganiu leczenia chorób układu krążenia: niewydolności krążenia, choroby niedokrwiennej serca, nadciśnienia i zaburzeń rytmu serca.
Koenzym Q10 poprawia pracę serca
Badania przeprowadzone przez zespół duńskiego profesora Svenda Aage Mortensena dowiodły, że przyjmowanie tabletek z koenzymem Q10 (inaczej ubichinonem) zmniejsza śmiertelność w wyniku chorób krążenia i poprawia pracę serca. W eksperymencie wzięło udział 420 pacjentów. Specjaliści zalecają włączenie tego składnika do standardowego leczenia. Mortensen podkreślił, że jest to pierwszy lek, który zmniejsza śmiertelność w tego typu przypadkach od czasu wprowadzenia najpopularniejszych leków: ACE inhibitorów i beta-blokerów.
Koenzym Q10 obniża poziom złego cholesterolu
Osoby z chorobami układu krążenia powinny więc zadbać o odpowiedni poziom koenzymu Q10, nazywanego także ubichinonem. Koenzym zwiększa metabolizm komórek, poprawia tolerancję serca na wysiłek. Zapobiega powstawaniu niebezpiecznych skrzepów w tętnicach. Zmniejsza także ryzyko nadciśnienia tętniczego. Obniża poziom złego cholesterolu, chroni przed udarem i chorobą wieńcową.
Z przeprowadzonych badań klinicznych wynika, że stosowanie koenzymu Q10 może zmniejszyć ryzyko wstąpienia dusznicy bolesnej, pojawiającej się w wyniku niewydolności naczyń wieńcowych.
Koenzym Q10 dla cukrzyków
Wprowadzenie do diety koenzymu Q10 przez pacjentów chorych na cukrzycę prowadzi do unormowania poziomu glukozy ze krwi. Przypuszcza się, że przeciwutleniacz pobudza syntezę enzymów, które poprawiają przemianę węglowodanów.
Spadek stężenia koenzymu Q 10 objawia się często przewlekłym zmęczeniem, osłabieniem, przyspieszeniem procesów starzenia - nie tylko w postaci zmarszczek - oraz zaburzeniami w funkcjonowaniu układu immunologicznego. Gdy jego ilość spadnie o 25 proc., może pojawić się arytmia czy nadciśnienie.
Naturalne źródła koenzymu Q10
Starajmy się naturalnie uzupełniać niedobory tego składnika. Włączmy do diety tłuste ryby (makrela, łosoś, sardynki, śledzie) i nie zapominajmy o podrobach – nerkach czy wątróbce. Niestety koenzym Q10 jest wrażliwy na wysokie temperatury i jego zawartość spada podczas gotowania czy pieczenia. Dlatego sięgajmy także po produkty, które nie wymagają obróbki cieplnej – oleje roślinne (np. rzepakowy), otręby, ziarna zbóż czy brokuły i szpinak.
Gdy jesteśmy młodzi, nasz organizm sam potrafi wytwarzać koenzym Q10 w wystarczających ilościach. Gorzej jest już po trzydziestce. W wyniku naturalnego procesu starzenia poziom koenzymu Q10 spada, by koło czterdziestki osiągnąć ok. 80 proc.