Hamowanie pewnego białka, galektyny-3 (gal-3), może nie tylko odwrócić insulinooporność, ale także poprawić tolerancję glukozy. W konsekwencji można zapobiec rozwojowi cukrzycy typu 2.
Rola galektyny-3 w cukrzycy. Usunięcie tego białka może odwrócić insulinooporność

Insulinooporność to obniżona wrażliwość organizmu na działanie insuliny. Jeśli ten stan długo się utrzyma, to skutkuje przewlekłą hiperglikemią, stanem przedcukrzycowym, a ostatecznie – cukrzycą typu 2. Przyczyn insulinooporności jest wiele, ale głównymi czynnikami zwiększającymi ryzyko jej wystąpienia są nadwaga lub otyłość oraz brak aktywności fizycznej.
Czytaj więcej: Co to jest stan przedcukrzycowy
Zespół badaczy z University of California School of Medicine odkrył, że usunięcie galektyny-3, białka rozpuszczalnego, należącego do rodziny lektyn i zlokalizowanego przede wszystkim w cytoplazmie, może skutkować odwróceniem insulinoporności.
Galektyna-3 a choroby serca i cukrzyca
Wcześniej dowiedziono już, że badanie poziomu galektyny-3 może być markerem niektórych chorób serca, np. przewlekłej niewydolności serca, zaś wzrost stężenia tego białka może być związany ze zwiększoną umieralnością pacjentów lub szybszą progresją chorób serca. Odkryto też, że istnieje korelacja stężenia tego białka oraz różnych czynników ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, m.in. chorób nerek czy cukrzycy.
Tym razem naukowcy, a konkretnie zespół kierowany przez Jerrolda Olefsky'ego z San Diego, odkryli, że genetyczne usunięcie galektyny-3 lub stosowanie inhibitorów, czyli leków hamujących wydzielanie tego białka, może przywrócić do normy wrażliwość na insulinę. Eksperyment powiódł się na gryzoniach – co ciekawe korzyści z usunięcia tego białka zaobserwowano również u starych myszy. Nie stwierdzono za to wpływu gal-3 na redukcję otyłości – waga badanych myszy pozostała taka sama.
Otyłość rozwija stany zapalne
Przewlekłe stany zapalne, które powstają w wyniku otyłości, mogą prowadzić do cukrzycy typu 2. Zapalenia te zaogniane są przez makrofagi, które u otyłych stanowią bardzo dużą część tkanki tłuszczowej (ok. 40 proc.). Zespół naukowców badający wpływ stężenia gal-3 na insulinooporność wykazał, że makrofagi uwalniają białko gal-3, które z kolei działa jak wabik przyciągający kolejne makrofagi.
Okazało się, że białko gal-3 może też mieć więcej wspólnego z innymi chorobami, m.in. niealkoholowym stłuszczeniowym zapaleniem wątroby oraz zwłóknieniem wątroby. Konieczne jest jednak przeprowadzenie kolejnych badań, które to udowodnią.
Czytaj więcej o cukrzycy typu 2.





