• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Rola galektyny-3 w cukrzycy. Usunięcie tego białka może odwrócić insulinooporność

Hamowanie pewnego białka, galektyny-3 (gal-3), może nie tylko odwrócić insulinooporność, ale także poprawić tolerancję glukozy. W konsekwencji można zapobiec rozwojowi cukrzycy typu 2.

kobieta przeprowadza eksperyment w laboratorium

Insulinooporność to obniżona wrażliwość organizmu na działanie insuliny. Jeśli ten stan długo się utrzyma, to skutkuje przewlekłą hiperglikemią, stanem przedcukrzycowym, a ostatecznie – cukrzycą typu 2. Przyczyn insulinooporności jest wiele, ale głównymi czynnikami zwiększającymi ryzyko jej wystąpienia są nadwaga lub otyłość oraz brak aktywności fizycznej.

Czytaj więcej: Co to jest stan przedcukrzycowy

Zespół badaczy z University of California School of Medicine odkrył, że usunięcie galektyny-3, białka rozpuszczalnego, należącego do rodziny lektyn i zlokalizowanego przede wszystkim w cytoplazmie, może skutkować odwróceniem insulinoporności.

Galektyna-3 a choroby serca i cukrzyca

Wcześniej dowiedziono już, że badanie poziomu galektyny-3 może być markerem niektórych chorób serca, np. przewlekłej niewydolności serca, zaś wzrost stężenia tego białka może być związany ze zwiększoną umieralnością pacjentów lub szybszą progresją chorób serca. Odkryto też, że istnieje korelacja stężenia tego białka oraz różnych czynników ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, m.in. chorób nerek czy cukrzycy.

Tym razem naukowcy, a konkretnie zespół kierowany przez Jerrolda Olefsky'ego z San Diego, odkryli, że genetyczne usunięcie galektyny-3 lub stosowanie inhibitorów, czyli leków hamujących wydzielanie tego białka, może przywrócić do normy wrażliwość na insulinę. Eksperyment powiódł się na gryzoniach – co ciekawe korzyści z usunięcia tego białka zaobserwowano również u starych myszy. Nie stwierdzono za to wpływu gal-3 na redukcję otyłości – waga badanych myszy pozostała taka sama.

Otyłość rozwija stany zapalne

Przewlekłe stany zapalne, które powstają w wyniku otyłości, mogą prowadzić do cukrzycy typu 2. Zapalenia te zaogniane są przez makrofagi, które u otyłych stanowią bardzo dużą część tkanki tłuszczowej (ok. 40 proc.). Zespół naukowców badający wpływ stężenia gal-3 na insulinooporność wykazał, że makrofagi uwalniają białko gal-3, które z kolei działa jak wabik przyciągający kolejne makrofagi.

Okazało się, że białko gal-3 może też mieć więcej wspólnego z innymi chorobami, m.in. niealkoholowym stłuszczeniowym zapaleniem wątroby oraz zwłóknieniem wątroby. Konieczne jest jednak przeprowadzenie kolejnych badań, które to udowodnią.

Czytaj więcej o cukrzycy typu 2.

Poznaj naszego eksperta
Redakcja Apteline

Redakcja Apteline

W Apteline.pl nie tylko zarezerwujesz leki, suplementy diety, kosmetyki, testy diagnostyczne i sprzęt medyczny, ale znajdziesz także bogatą wiedzę o zdrowiu i profilaktyce chorób. Edukujemy i zachęcamy do kompleksowego dbania o zdrowie. Pamiętaj jednak, że nasze treści, choć pisane przez ekspertów, nie mogą zastąpić wizyty u lekarza ani być podstawą do podejmowania leczenia na własną rękę.
Jeśli zainteresował Cię nasz artykuł, masz pytania lub sugestie, napisz do nas. O poradę w sprawie leków możesz też zapytać farmaceutę na czacie Apteline.pl.

 

Zobacz także

Beta-katenina – białko, które ma związek z genetycznym podłożem cukrzycy typu 2.

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 12.01.2017

Naukowcy z Nowej Zelandii wytłumaczyli podstawy genetyczne rozwoju cukrzycy typu 2. i odkryli, skąd biorą się zaburzenia uwalniania insuliny.

Czytaj więcej

Zbyt wysoka zawartość białka w diecie może zwiększać insulinooporność

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 9.02.2017

Wysoka zawartość białka w diecie może przyczyniać się do rozwoju insulinooporności, która jest pierwszym krokiem do cukrzycy typu 2.

Czytaj więcej

Dieta bezglutenowa skutkuje cukrzycą?

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 14.03.2017

Badacze z Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego alarmują: dieta uboga w gluten może sprzyjać rozwojowi cukrzycy typu 2. To wniosek z badania, w którym wzięło udział blisko 200 tys. osób.

Czytaj więcej