Wysoka zawartość białka w diecie może przyczyniać się do rozwoju insulinooporności, która jest pierwszym krokiem do cukrzycy typu 2.
Zbyt wysoka zawartość białka w diecie może zwiększać insulinooporność

Diety odchudzające bardzo często polegają na ograniczaniu spożycia węglowodanów i tłuszczów, a zwiększeniu spożycia białka. Badania przeprowadzone na Akademii Medycznej w Saint Louis wskazują, że wysoka zawartość białka w diecie może przyczyniać się do rozwoju insulinooporności, która jest pierwszym krokiem do cukrzycy typu 2.
Zespół dr Bettiny Mittendorfer przeprowadził badania na 27 kobietach w wieku pomenopauzalnym, które stosowały dietę o niskim poziomie kaloryczności. Jedna z diet zwana dalej niskobiałkową zawierała 0,8 g białka na kilogram masy ciała dziennie, a druga – wysokobiałkowa – 1,2 g białka na kilogram masy ciała dziennie.
Diety odchudzające – nie zawsze skuteczne i zdrowe
W obu grupach biorących udział w badaniu zaobserwowano spadek masy ciała o ok. 10 proc., ale w grupie osób na diecie wysokobiałkowej dodatkowo zaobserwowano aż o 45 proc. niższy spadek tkanki mięśniowej. Co za tym idzie – w tej grupie wyższy był spadek masy tkanki tłuszczowej.
U obu badanych grup spadł także poziom trójglicerydów we krwi. Podobnie poziom insuliny we krwi obniżył się w obu grupach o około 30 proc.
Niepokojące natomiast były wyniki testu tolerancji glukozy. Po spożyciu glukozy jej poziom we krwi w obu badanych grupach wzrastał wolniej niż przed rozpoczęciem diety. Co ważne – spadek poziomu glukozy we krwi następował w większym niż poprzednio czasie tylko u osób, które stosowały dietę niskobiałkową. Natomiast u osób po diecie wysokobiałkowej pozostawał bez zmian. Wyniki tego testu wskazują na zmianę aktywności insuliny tylko w grupie po diecie niskobiałkowej.
U osób po diecie niskobiałkowej zauważono także wzrost aktywności genów odpowiedzialnych za prawidłowe funkcjonowanie gospodarki węglowodanowej komórek oraz spadek aktywności genów odpowiedzialnych za stres oksydacyjny. W przypadku osób na diecie wysokobiałkowej efekty na ekspresję tych genów były dokładnie odwrotne.
Czytaj więcej: Dieta bogata w magnez zmniejsza ryzyko chorób serca, udaru mózgu i cukrzycy
Zdrowe odchudzanie
Podsumowując powyższe badania, można stwierdzić, że najlepszym sposobem redukcji masy ciała jest prosta dieta o normalnej zawartości białka, zapewniająca odpowiedni poziom mikroelementów. Do indywidualnie rozpisanej diety należy oczywiście dołączyć ćwiczenia fizyczne i regularne badania kontrolne.
Czytaj więcej: dieta cukrzycowa







