• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Zbyt wysoka zawartość białka w diecie może zwiększać insulinooporność

Wysoka zawartość białka w diecie może przyczyniać się do rozwoju insulinooporności, która jest pierwszym krokiem do cukrzycy typu 2.

kanapka z twarożkiem, sałata, pomidorami, papryką i awokado

Diety odchudzające bardzo często polegają na ograniczaniu spożycia węglowodanów i tłuszczów, a zwiększeniu spożycia białka. Badania przeprowadzone na Akademii Medycznej w Saint Louis wskazują, że wysoka zawartość białka w diecie może przyczyniać się do rozwoju insulinooporności, która jest pierwszym krokiem do cukrzycy typu 2.

Zespół dr Bettiny Mittendorfer przeprowadził badania na 27 kobietach w wieku pomenopauzalnym, które stosowały dietę o niskim poziomie kaloryczności. Jedna z diet zwana dalej niskobiałkową zawierała 0,8 g białka na kilogram masy ciała dziennie, a druga – wysokobiałkowa – 1,2 g białka na kilogram masy ciała dziennie.

Diety odchudzające – nie zawsze skuteczne i zdrowe

W obu grupach biorących udział w badaniu zaobserwowano spadek masy ciała o ok. 10 proc., ale w grupie osób na diecie wysokobiałkowej dodatkowo zaobserwowano aż o 45 proc. niższy spadek tkanki mięśniowej. Co za tym idzie – w tej grupie wyższy był spadek masy tkanki tłuszczowej.

U obu badanych grup spadł także poziom trójglicerydów we krwi. Podobnie poziom insuliny we krwi obniżył się w obu grupach o około 30 proc.

Niepokojące natomiast były wyniki testu tolerancji glukozy. Po spożyciu glukozy jej poziom we krwi w obu badanych grupach wzrastał wolniej niż przed rozpoczęciem diety. Co ważne – spadek poziomu glukozy we krwi następował w większym niż poprzednio czasie tylko u osób, które stosowały dietę niskobiałkową. Natomiast u osób po diecie wysokobiałkowej pozostawał bez zmian. Wyniki tego testu wskazują na zmianę aktywności insuliny tylko w grupie po diecie niskobiałkowej.

U osób po diecie niskobiałkowej zauważono także wzrost aktywności genów odpowiedzialnych za prawidłowe funkcjonowanie gospodarki węglowodanowej komórek oraz spadek aktywności genów odpowiedzialnych za stres oksydacyjny. W przypadku osób na diecie wysokobiałkowej efekty na ekspresję tych genów były dokładnie odwrotne.

Czytaj więcej: Dieta bogata w magnez zmniejsza ryzyko chorób serca, udaru mózgu i cukrzycy

Zdrowe odchudzanie

Podsumowując powyższe badania, można stwierdzić, że najlepszym sposobem redukcji masy ciała jest prosta dieta o normalnej zawartości białka, zapewniająca odpowiedni poziom mikroelementów. Do indywidualnie rozpisanej diety należy oczywiście dołączyć ćwiczenia fizyczne i regularne badania kontrolne. 

Czytaj więcej: dieta cukrzycowa

Poznaj naszego eksperta
Redakcja Apteline

Redakcja Apteline

W Apteline.pl nie tylko zarezerwujesz leki, suplementy diety, kosmetyki, testy diagnostyczne i sprzęt medyczny, ale znajdziesz także bogatą wiedzę o zdrowiu i profilaktyce chorób. Edukujemy i zachęcamy do kompleksowego dbania o zdrowie. Pamiętaj jednak, że nasze treści, choć pisane przez ekspertów, nie mogą zastąpić wizyty u lekarza ani być podstawą do podejmowania leczenia na własną rękę.
Jeśli zainteresował Cię nasz artykuł, masz pytania lub sugestie, napisz do nas. O poradę w sprawie leków możesz też zapytać farmaceutę na czacie Apteline.pl.

 

Zobacz także

Leczenie cukrzycy dietą – co jeść w cukrzycy typu 2.?

Autor:

Małgorzata Marszałek

Data publikacji: 14.11.2016

Od wieków zdrowa dieta uważana jest za podstawową metodę w leczeniu cukrzycy typu 2. Obecnie stosowane diety u cukrzyków oparte są na zasadach prawidłowego żywienia zdrowych ludzi. Dieta u chorych na cukrzycę wymaga jedynie nieznacznych modyfikacji, co ułatwia popularyzację prawidłowego żywienia.

Czytaj więcej

Mity żywieniowe związane z cukrzycą typu 1.

Autor:

Edukator diabetologiczny Karolina Klewaniec-Wypychacz

Data publikacji: 7.11.2016

Obalamy trzy najpopularniejsze mity związane z żywieniem i cukrzycą typu 1.

Czytaj więcej

Cukrzyca – objawy, przyczyny, dieta, badania. Jak rozpoznać i leczyć cukrzycę?

Autor:

Jacek Krajl

Data publikacji: 26.08.2022

W cukrzycy typu 1. objawy występują gwałtownie, cukrzyca typu 2. postępuje powoli – objawy tego typu cukrzycy nasilają się stopniowo. Pierwsze objawy cukrzycy typu 1. to: ogromne pragnienie; częste oddawanie moczu; zmęczenie; pierwsze objawy cukrzycy typu 2. to: suchość w ustach; częste napady głodu; wzmożone pragnienie (polidypsja); senność; infekcje intymne; zaburzenia widzenia.

Czytaj więcej

Ciągle nie radzimy sobie z leczeniem cukrzycy typu 2. – raport NIK

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 23.05.2018

Działania systemu ochrony zdrowia służące zapobieganiu, wczesnemu wykrywaniu oraz leczeniu cukrzycy typu 2. są niewystarczające – tak twierdzi NIK. Choć wiele mówi się o tym, że cukrzyca stanowi priorytet w systemie opieki zdrowotnej, nie potwierdzają tego fakty. Nie potrafimy skutecznie ani zapobiegać cukrzycy typu 2., ani chronić osób już nią dotkniętych przed rozwojem późnych powikłań cukrzycy. Jednak to nie wszystkie przewinienia.

Czytaj więcej

Bioniczna trzustka może pomóc setkom tysięcy osób chorych na cukrzycę

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 28.01.2018

Transplantolog dr hab. n. med. Michał Wszoła jest szefem konsorcjum, które prowadzi badania nad stworzeniem bionicznej trzustki. Taka trzustka może pomóc setkom tysięcy osób chorych na cukrzycę.

Czytaj więcej