• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Czy pizza jest zdrowa?

17 stycznia obchodzimy Światowy Dzień Pizzy. Są badania, które wykazują, że zjedzenie kawałka może być korzystne dla zdrowia, jeśli zadbamy o wartościowe składniki włoskiego placka.

Pizza to danie, które chyba nigdy nie wyjdzie z mody. Włoscy naukowcy twierdzą, że jadanie pizzy obniża ryzyko raka. Spowalnia procesy starzenia oraz chroni przed miażdżycą. Wszystko dzięki likopenowi, który zawarty jest w pomidorach

Sos pomidorowy – działanie antyrakowe, przeciwstarzeniowe

Po przebadaniu ponad 8 tys. pacjentów włoscy naukowcy z Instytutu Badań Farmaceutycznych w Mediolanie stwierdzili, że osoby jedzące pizzę dwa razy w tygodniu lub częściej są o 59 proc. mniej zagrożone zachorowaniem na raka przełyku, o 34 proc. – na raka gardła i o 25 proc. – na raka jelita grubego. Wszystko dzięki likopenowi – antyoksydantowi obecnemu w pomidorach, ktory ma działanie antynowotworowe. Jest znacznie lepiej przyswajany przez organizm, gdy pomidory zostaną przetworzone, a najlepiej podgrzane z dodatkiem oliwy. Wyniki tych badań zostały opublikowane już w 2003 roku w piśmie „International Journal of Cancer”. Zdrowotny wpływ likopenu został potwierdzony przez kolejnych badaczy w 2020 i 2022 roku – uznali, że obniża on ryzyko wystąpienia chorób neurodegeneracyjnych, spowalnia procesy starzenia i chroni przed miażdżycą.

Zioła na raka prostaty

Jeśli pizza jest obficie posypana odpowiednimi ziołami, może zapobiegać rozwojowi raka prostaty. Naukowcy z Long Island University w Nowym Jorku zbadali karwakrol – organiczny związek chemiczny w dużych ilościach zawarty w oregano. Okazało się, że przyczynia się on do obumierania komórek nowotworowych. Takie informacje zaprezentowano podczas konferencji Experimental Biology w San Diego w 2012 roku.

Więcej oliwy z oliwek, mniej chorób układu krążenia

Oliwa z oliwek to bogate źródło kwasu oleinowego, witaminy E, polifenoli, które mają właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Według badań przeprowadzonych wśród dorosłych w Stanach Zjednoczonych większe spożycie oliwy z oliwek wiązało się z niższym ryzykiem wystąpienia chorób układu krążenia i śmierci z przyczyn sercowo-naczyniowych wśród dorosłych Amerykanów.

Mozzarella na RZS

Włoscy badacze potwierdzili też korzystne właściwości pizzy i jej składników w modulowaniu aktywności choroby, jaką jest reumatoidalne zapalenie stawów. Pacjenci jedzący pół pizzy więcej niż raz w tygodniu zgłosili zmniejszenie dolegliwości związanych z RZS o około 70% w porównaniu z pacjentami spożywającymi to danie mniej niż dwa razy w miesiącu. Korzystny wpływ wykazały ser mozzarella i oliwa z oliwek.

Witaminy i mikroelementy w pizzy

Odpowiednio przygotowana pizza jest źródłem nie tylko kalorii, tłuszczu i soli, lecz także wielu witamin i mikroelementów. Ser zawiera sporo wapnia i witaminy z grupy B, sos pomidorowy poza likopenem ma witaminę A i potas, cebula jest bogata w witaminę C, chrom i błonnik, a ponadto pomaga obniżyć ciśnienie krwi i poziom cholesterolu.

Jaka pizza jest zdrowa

  • Aby pizza nie straciła zdrowotnych właściwości, powinna być świeża, robiona w domu lub restauracji i jedzona zaraz po wyjęciu z pieca.
  • Unikajmy pizz fastfoodowych, z chemicznymi konserwantami i polepszaczami smaku oraz przygotowywanych z mrożonek.

>> Przepis na pizzę bezglutenową

  1. S. Gallus, C. Bosetti, E. Negri, R. Talamini, M. Montella, E. Conti, S. Franceschi, C. La Vecchia. Does pizza protect against cancer? International Journal of Cancer 11.2003:107(2):283-4.
  2. R.K. Saini, K. Rengasamy, F.M. Mahomoodally, Y.S. Keum. Protective effects of lycopene in cancer, cardiovascular, and neurodegenerative diseases: An update on epidemiological and mechanistic perspectives. Pharmacol Res. 05.2020:155:104730.
  3. A. Kapała, M. Szlendak,  E. Motacka, The Anti-Cancer Activity of Lycopene: A Systematic Review of Human and Animal Studies. Nutrients: 12.2022:14(23):5152.
  4. Federation of American Societies for Experimental Biology. Component of pizza seasoning herb oregano kills prostate cancer cells, Experimental Biology 04.2012
  5. M. Guasch-Ferré, Yanping Li, W.C. Willett, Q. Sun, L. Sampson, J. Salas-Salvadó, M.A. Martínez-González, M.J. Stampfer, F.B. Hu. Consumption of Olive Oil and Risk of Total and Cause-Specific Mortality Among U.S. Adults. Journal of the American College of Cardiology 01.2022:79(2)101–112.
  6. R. De Vito, M. Parpinel, M.C. Speciani, F. Fiori, R. Bianco, R. Caporali, F. Ingegnoli, I. Scotti, T. Schioppo, T. Ubiali, M. Cutolo, G. Grosso, M. Ferraroni, V. Edefonti. Does Pizza Consumption Favor an Improved Disease Activity in Rheumatoid Arthritis? Nutrients 08.2023:15(15):3449.
Poznaj naszego eksperta
Redakcja Apteline

Redakcja Apteline

W Apteline.pl nie tylko zarezerwujesz leki, suplementy diety, kosmetyki, testy diagnostyczne i sprzęt medyczny, ale znajdziesz także bogatą wiedzę o zdrowiu i profilaktyce chorób. Edukujemy i zachęcamy do kompleksowego dbania o zdrowie. Pamiętaj jednak, że nasze treści, choć pisane przez ekspertów, nie mogą zastąpić wizyty u lekarza ani być podstawą do podejmowania leczenia na własną rękę.
Jeśli zainteresował Cię nasz artykuł, masz pytania lub sugestie, napisz do nas. O poradę w sprawie leków możesz też zapytać farmaceutę na czacie Apteline.pl.

 

Zobacz także

Mirra, kadzidło i złoto – czym są podarunki od trzech królów?

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 4.01.2023

Święto Trzech Króli, które obchodzimy 6 stycznia, jest jednym z najstarszych świąt chrześcijańskich. Królowie przybyli ze wschodu, by złożyć pokłon i dary nowo narodzonemu Jezusowi Chrystusowi. Złoto symbolizowało godność królewską, mirra – wypełnienie proroctw i zapowiedź śmierci Chrystusa, kadzidło – godność kapłańską. Substancje te mają jednak nie tylko symboliczne znaczenie.

Czytaj więcej

Co ma kijek do selfie do zmarszczek na twarzy?

Autor:

Mgr farm. Tomasz Kołek

Data publikacji: 12.10.2023

Naukowcy zauważyli, że częsta ekspozycja na światło emitowane przez smartfony, tablety czy telewizory przyspiesza proces starzenia, co nazwano digital ageing. Im dalej od źródła tego światła, tym bezpieczniej. W tej sytuacji kijek do selfie jest więc równie cenny, co krem na zmarszczki.

Czytaj więcej

Zakaz sprzedaży energetyków nieletnim

Autor:

Mgr farm. Lucyna Koralewska

Data publikacji: 8.01.2024

Od 1 stycznia 2024 r. w Polsce zakazano sprzedaży napojów energetycznych osobom poniżej 18 lat. Chodzi o napoje z kofeiną powyżej 150 mg/l lub tauryną. Energetyki negatywnie wpływają przede wszystkim na rozwój układu nerwowego.

Czytaj więcej