17 stycznia obchodzimy Światowy Dzień Pizzy. Są badania, które wykazują, że zjedzenie kawałka może być korzystne dla zdrowia, jeśli zadbamy o wartościowe składniki włoskiego placka.
Czy pizza jest zdrowa?
W serwisie Apteline.pl zgodnie z wizją Grupy NEUCA zależy nam na przekazywaniu treści najwyższej jakości – sprawdzonych informacji, eksperckiej wiedzy. Dlatego nasze teksty piszą i weryfikują specjaliści – farmaceuci i lekarze.

Sos pomidorowy – działanie antyrakowe, przeciwstarzeniowe
Po przebadaniu ponad 8 tys. pacjentów włoscy naukowcy z Instytutu Badań Farmaceutycznych w Mediolanie stwierdzili, że osoby jedzące pizzę dwa razy w tygodniu lub częściej są o 59 proc. mniej zagrożone zachorowaniem na raka przełyku, o 34 proc. – na raka gardła i o 25 proc. – na raka jelita grubego. Wszystko dzięki likopenowi – antyoksydantowi obecnemu w pomidorach, ktory ma działanie antynowotworowe. Jest znacznie lepiej przyswajany przez organizm, gdy pomidory zostaną przetworzone, a najlepiej podgrzane z dodatkiem oliwy. Wyniki tych badań zostały opublikowane już w 2003 roku w piśmie „International Journal of Cancer”. Zdrowotny wpływ likopenu został potwierdzony przez kolejnych badaczy w 2020 i 2022 roku – uznali, że obniża on ryzyko wystąpienia chorób neurodegeneracyjnych, spowalnia procesy starzenia i chroni przed miażdżycą.
Zioła na raka prostaty
Jeśli pizza jest obficie posypana odpowiednimi ziołami, może zapobiegać rozwojowi raka prostaty. Naukowcy z Long Island University w Nowym Jorku zbadali karwakrol – organiczny związek chemiczny w dużych ilościach zawarty w oregano. Okazało się, że przyczynia się on do obumierania komórek nowotworowych. Takie informacje zaprezentowano podczas konferencji Experimental Biology w San Diego w 2012 roku.
Więcej oliwy z oliwek, mniej chorób układu krążenia
Oliwa z oliwek to bogate źródło kwasu oleinowego, witaminy E, polifenoli, które mają właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Według badań przeprowadzonych wśród dorosłych w Stanach Zjednoczonych większe spożycie oliwy z oliwek wiązało się z niższym ryzykiem wystąpienia chorób układu krążenia i śmierci z przyczyn sercowo-naczyniowych wśród dorosłych Amerykanów.
Mozzarella na RZS
Włoscy badacze potwierdzili też korzystne właściwości pizzy i jej składników w modulowaniu aktywności choroby, jaką jest reumatoidalne zapalenie stawów. Pacjenci jedzący pół pizzy więcej niż raz w tygodniu zgłosili zmniejszenie dolegliwości związanych z RZS o około 70% w porównaniu z pacjentami spożywającymi to danie mniej niż dwa razy w miesiącu. Korzystny wpływ wykazały ser mozzarella i oliwa z oliwek.
Witaminy i mikroelementy w pizzy
Odpowiednio przygotowana pizza jest źródłem nie tylko kalorii, tłuszczu i soli, lecz także wielu witamin i mikroelementów. Ser zawiera sporo wapnia i witaminy z grupy B, sos pomidorowy poza likopenem ma witaminę A i potas, cebula jest bogata w witaminę C, chrom i błonnik, a ponadto pomaga obniżyć ciśnienie krwi i poziom cholesterolu.
Jaka pizza jest zdrowa
- Aby pizza nie straciła zdrowotnych właściwości, powinna być świeża, robiona w domu lub restauracji i jedzona zaraz po wyjęciu z pieca.
- Unikajmy pizz fastfoodowych, z chemicznymi konserwantami i polepszaczami smaku oraz przygotowywanych z mrożonek.
- S. Gallus, C. Bosetti, E. Negri, R. Talamini, M. Montella, E. Conti, S. Franceschi, C. La Vecchia. Does pizza protect against cancer? International Journal of Cancer 11.2003:107(2):283-4.
- R.K. Saini, K. Rengasamy, F.M. Mahomoodally, Y.S. Keum. Protective effects of lycopene in cancer, cardiovascular, and neurodegenerative diseases: An update on epidemiological and mechanistic perspectives. Pharmacol Res. 05.2020:155:104730.
- A. Kapała, M. Szlendak, E. Motacka, The Anti-Cancer Activity of Lycopene: A Systematic Review of Human and Animal Studies. Nutrients: 12.2022:14(23):5152.
- Federation of American Societies for Experimental Biology. Component of pizza seasoning herb oregano kills prostate cancer cells, Experimental Biology 04.2012
- M. Guasch-Ferré, Yanping Li, W.C. Willett, Q. Sun, L. Sampson, J. Salas-Salvadó, M.A. Martínez-González, M.J. Stampfer, F.B. Hu. Consumption of Olive Oil and Risk of Total and Cause-Specific Mortality Among U.S. Adults. Journal of the American College of Cardiology 01.2022:79(2)101–112.
- R. De Vito, M. Parpinel, M.C. Speciani, F. Fiori, R. Bianco, R. Caporali, F. Ingegnoli, I. Scotti, T. Schioppo, T. Ubiali, M. Cutolo, G. Grosso, M. Ferraroni, V. Edefonti. Does Pizza Consumption Favor an Improved Disease Activity in Rheumatoid Arthritis? Nutrients 08.2023:15(15):3449.