Olej arganowy, zwany płynnym złotem Maroka, pozyskiwany jest z owoców arganii żelaznej – drzewa lub krzewu występującego naturalnie na terenie tego kraju. Wyróżnia się trzy metody jego otrzymywania, które pozwalają na pozyskanie oleju różnej jakości. Olej arganowy jest bogaty w kwasy tłuszczowe, głównie linolowy i oleinowy. Dzięki temu znalazł zastosowanie w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych, leczeniu stanów zapalnych, ale także w kosmetologii i kuchni.
Olej arganowy - do włosów, na twarz, na paznokcie i rzęsy. Zastosowanie oleju arganowego
W serwisie Apteline.pl zgodnie z wizją Grupy NEUCA zależy nam na przekazywaniu treści najwyższej jakości – sprawdzonych informacji, eksperckiej wiedzy. Dlatego nasze teksty piszą i weryfikują specjaliści – farmaceuci i lekarze.

Pochodzenie oleju arganowego
Źródłem oleju arganowego są owoce arganii żelaznej (Argania spinosa) należącej do rodziny sączyńcowatych. Jest to gatunek występujący naturalnie w strefie zwrotnikowej i tropikalnej, głównie na terenie południowo-zachodniego Maroka, gdzie stanowi roślinę o sporym znaczeniu gospodarczym.
Argania jest niezwykle odporna na pustynne warunki bytowania – deficyt wody, dobowe wahania temperatury oraz ubogą glebę. W zależności od tychże warunków przybiera postać rozłożystego drzewa lub skromnego krzewu. Cechą charakterystyczną arganii jest kora przypominająca skórę węża.
Surowcem służącym do otrzymywania oleju arganowego są owoce arganii – owalne lub wrzecionowate jagody wyglądem przypominają duże oliwki i zawierają od jednego do czterech nasion otoczonych twardą łupiną. Same nasiona o rozmiarze nieco mniejszym od nasion słonecznika mają białe, oleiste bielmo bogate w olej tłusty.
>> Oleje i olejki do pielęgnacji - poznaj różnice
Metody pozyskiwania oleju arganowego
Olej arganowy otrzymuje się za pomocą trzech metod:
- metoda tradycyjna – pozwala na otrzymanie oleju głównie dla celów własnych (spożywczych i do użytku w gospodarstwach domowych). Tą metodą otrzymuje się olej niskiej jakości, o zmiennej zawartości wody i przeciwutleniaczy oraz wysokiej zawartości metali ciężkich. Jest to metoda stosowana od setek lat przez mieszkańców Maroka i polega na rozkruszaniu nasion arganii, które następnie praży się, podgrzewa z wodą, odciska i filtruje. Z powstałej cieczy oddziela się z czasem klarowna warstwa oleju o ciemnozłotym zabarwieniu i aromacie orzechów laskowych.
- tłoczenie mechaniczne na zimno w prasie – dostarcza oleju jadalnego. Olej otrzymany tą metodą charakteryzują wysoka jakość, niska wilgotność i duża zawartość przeciwutleniaczy. Metoda ta polega na podprażeniu nasion wraz z łupinami, które następnie rozdrabnia się i odciska w prasach.
- ekstrakcja rozpuszczalnikami organicznymi – pozwala na otrzymanie oleju kosmetycznego o wysokiej zawartości przeciwutleniaczy. Przeprowadza się ją głównie w krajach Europy Zachodniej przy użyciu rozpuszczalników takich jak cykloheksan czy chloroform. Otrzymany olej jest jaśniejszy od tych uzyskanych metodą tradycyjną i mechaniczną oraz ma lekko kwaśny smak.
Olej arganowy - co zawiera? Prozdrowotne składniki
Zastosowanie oleju arganowego w lecznictwie wynika z obecności w jego składzie cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). W największej ilości występuje kwas oleinowy, zaliczany do kwasów omega-9. Dzięki niemu olej arganowy sprawdza się w profilaktyce chorób układu sercowo- naczyniowego – obniża poziom cholesterolu frakcji LDL, a podwyższa cholesterol frakcji HDL. Ponadto przeciwdziała rozwojowi choroby wrzodowej i kamicy żółciowej.
Olej arganowy jest także źródłem kwasu linolowego zaliczanego do kwasów omega-6, który usprawnia pracę układu nerwowego i działa przeciwzapalnie. Jego stosowanie jest korzystne w przypadku choroby Parkinsona, Alzheimera, stwardnienia rozsianego czy reumatoidalnego zapalenia stawów.
Wśród składników oleju arganowego istotne znaczenie odgrywają także substancje przeciwutleniające, przede wszystkim witamina E, związki fenolowe (kwercetyna, rutyna, katechina) i karotenoidy. Wykazują one działanie przeciwnowotworowe oraz chronią przed rozwojem chorób serca.
Olej arganowy do włosów i na twarz - zastosowanie
Olej arganowy znalazł szczególne zastosowanie w pielęgnacji skóry dojrzałej. Zawarte w nim przeciwutleniacze chronią skórę przed procesami starzenia, zapobiegają rozwojowi zmarszczek i spłycają istniejące.
Obecne w oleju arganowym nienasycone kwasy tłuszczowe wpływają na odbudowę płaszcza hydro-lipidowego skóry. Dlatego też z powodzeniem stosuje się go w pielęgnacji skóry suchej, podrażnionej, skłonnej do uczuleń i wrażliwej. Jego skuteczność udowodniono także w terapii trądziku (reguluje wydzielanie sebum), blizn i rozstępów oraz łuszczycy i egzemy.
>> Najlepsze oleje arganowe i produkty z jego zawartością - sprawdź!
Olej arganowy wykazuje również działanie wzmacniające na przydatki skóry. Wcierany w skórę głowy pomaga zwalczać łupież oraz pobudza mieszki włosowe. Aplikowany na końcówki włosów zapobiega ich rozdwajaniu oraz zapewnia gładkość i blask. Warto także stosować go do pielęgnacji paznokci, świetnie nawilża skórki i pomaga zachować mocne paznokcie.
Olej arganowy można także stosować do pielęgnacji brwi i rzęs, a także delikatnej skóry wokół oczu.
Olej arganowy w kuchni
Stosowanie oleju arganowego w kuchni to nie tylko zapewnienie walorów smakowych potraw, ale także sposób na wykorzystanie jego walorów prozdrowotnych. Z uwagi na zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są wrażliwe na działanie wysokich temperatur, zaleca się jego stosowanie na zimno – pod koniec przygotowania dania lub bezpośrednio przed podaniem.
Lekko orzechowy, orientalny posmak oleju arganowego wykorzystuje się w przygotowywaniu marynat oraz sosów do mięs, ryb czy owoców morza. Doskonale sprawdza się także jako dodatek do sałatek czy pieczywa.
>> Dieta śródziemnomorska najlepsza dla serca
Jak rozpoznać oryginalny olej arganowy?
Olej arganowy nie bez przyczyny bywa zwany płynnym złotem Maroka. Jest jednym z najtrudniej dostępnych olejów na świecie. Wpływa na to fakt, że argania występuje jedynie na wąskim obszarze kuli ziemskiej. Ponadto wydajność produkcji oleju z nasion arganii jest bardzo niska – z jednego drzewa pozyskuje się rocznie średnio 8 kg wysuszonych owoców, co pozwala na uzyskanie zaledwie 300 ml oleju. Dla porównania 1 litr oliwy z oliwek wytwarza się z 5-6 kg owoców (wydajność około 5 razy większa). Sam proces tłoczenia oleju arganowego jest mozolny i pracochłonny, ponieważ wymaga dokładnego rozdrobnienia twardych łupin otaczających oleiste nasiona.
Niska produkcja oleju arganowego (kilka tysięcy ton rocznie) w sytuacji jego wzrastającej popularności oraz jego wysoka cena zachęca producentów do jego zafałszowań. Częstym zamiennikiem oleju arganowego jest znacznie tańsza w produkcji oliwa z oliwek.
Aby rozpoznać prawdziwy olej arganowy, warto odnieść się do kilku kwestii:
- właściwości organoleptyczne – olej powinien być klarowny, jasnozłoty, o zapachu orzechowym; wodnista lub śluzowa konsystencja oraz nieprzyjemny zapach świadczą o podrobionym oleju
- opakowanie – olej arganowy jest wrażliwy na działanie promieni słonecznych, dlatego zaleca się jego przechowywanie w butelkach z ciemnego szkła; produkty w przezroczystych plastikowych butelkach to zapewne nie oryginalny olej arganowy
- cena – olej arganowy to produkt z wyższej półki, dlatego podejrzanie niska cena powinna sugerować jego zafałszowanie
- skład – tożsamość oleju arganowego najdokładniej określa się metodami laboratoryjnymi (głównie chromatografii gazowej); charakterystyczna dla oleju arganowego jest obecność szotenolu i spinasterolu, przy praktycznej nieobecności kempesterolu i β-sitosterolu (odwrotnie niż w przypadku oliwy z oliwek).
- Cisowski W, Fecka I, Włodarczyk M. Owoce arganii (Argania spinosa (L.) Skeels) źródłem oleju tłustego. Postępy Fitoterapii 2017; 18(1): 47-53.