Napar z suszonych liści malin ma działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwgorączkowe i przeciwbiegunkowe. Jak wszystkie czerwone owoce zawierają cenne barwniki, antocyjany, które wzmacniają naczynia krwionośne, wspierają układ odpornościowy, zapobiegają infekcjom.
Maliny wspomagają leczenie przeziębień

Maliny nie tylko posiadają przyjemny zapach i przepyszny smak, ale również są bardzo cenne dla zdrowia. Zarówno owoce świeże, suszone jak i sok malinowy dostarczają niezwykle cennych składników odżywczych, które wpływają na zdrowie całego organizmu. Naturalne witaminy zawarte w malinach mogą być bardzo pomocne w okresach wysiłków fizycznych oraz osłabienia psychicznego.
>> Produkty z malinami w ofercie Apteline.pl
Maliny są cennym źródłem:
- kwasów organicznych (cytrynowego, jabłkowego, salicylowego),
- pektyn,
- antocyjanów,
- cukrów,
- witamin: C, E, B1, B6, B2
- składników mineralnych, takich jak: potas, magnez, wapń czy żelazo.
Maliny na infekcje
Malinowa herbata czy sok pomogą zwalczyć gorączkę, "wypocić chorobę", zniwelować niewielki ból gardła, złagodzić kaszel, a przede wszystkim skutecznie się rozgrzać, by do infekcji w ogóle nie dopuścić. Znane jest również ich działanie uspokajające, i obniżające ciśnienie krwi.
Maliny mają zastosowanie w medycynie ludowej, ponieważ ze względu na zawartość kwasu elagowego, charakteryzującego się właściwościami antybakteryjnymi wspomagają leczenie przeziębień. Sok z malin od wieków stosowany był w leczeniu gorączki, gdyż zarówno liście, jak i owoce mają działanie napotne.
Z uwagi na zawartość salicylanów, maliny mają podobne działanie do aspiryny. Mają działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. Są skuteczne i zarazem w 100 procentach bezpieczne dla organizmu.
Maliny mogą być wykorzystywane jako lekarstwo do zbijania gorączki. Ich skuteczność wynika głównie z tego, że pobudzają gruczoły potowe, dzięki czemu pot odparowuje ze skóry, obniżając temperaturę ciała.
Maliny po treningu i na anemię
Naukowcy przekonują, że maliny to idealna przekąska po treningu. Zawarte w nich związki przeciwzapalne i przeciwutleniacze nie tylko chronią mięśnie, ale również przyspieszają ich regenerację. Spożywanie malin jest zalecane jako środek regulujący pracę przewodu pokarmowego, jak również środek pomocniczy w leczeniu anemii.
Z uwagi na zawarty w malinach wzmacniający serce - potas, regenerujący układ nerwowy magnez, chroniącą przed zawałem.
Maliny mają właściwości przeciwnowotworowe
Maliny zawierają dużo błonnika, dzięki czemu stymulują właściwą pracę jelit, jak również zapobiegają nowotworom jelita grubego, trzustki i prostaty. Wpływają na rozwój lub reprodukcję komórek nowotworowych.
Badania wykazały, że składniki odżywcze w malinie mogą również być w stanie zmienić sygnały, które są wysyłane do potencjalnych lub istniejących komórek rakowych np. zmniejszyć liczbę komórek nowotworowych poprzez wysyłanie sygnałów, które pobudzą je do śmierci (apoptoza).
Zdrowe liście malin
Nie tylko owoce malin mają właściwości zdrowotne. Ich liście zawierają flawonoidy, kwasy organiczne, żelazo, wapń i miedź. Po wysuszeniu, stosowane są do naparów. Liście malin działają przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie oraz rozkurczowo.
Są skutecznym lekarstwem hamującym rozwój bakterii jelitowych i zmniejszającym biegunkę.
Napar z liści stosowany jest również do płukania w stanach zapalnych jamy ustnej oraz gardła. Wystarczy łyżkę liści malin zalać szklanką wrzątku i pozostawić na 15 minut pod przykryciem. Napar należy przecedzić i wtedy wykorzystywać do picia czy płukania ust.
Napar z liści malin rozkurcza mięśnie gładkie macicy, łagodząc bóle miesiączkowe. Mogą być stosowane przy bólach brzucha . Nie powinny być jednak stosowane przez kobiety w pierwszym trymestrze ciąży, gdyż mogą powodować skurcze macicy.
Maliny dla urody
Stosowane jako składnik maseczek, doskonale odżywiają skórę - wzmacniają naczynia krwionośne, wygładzają ją i ujędrniają.