Diety oczyszczające najczęściej oparte są na produktach pochodzenia roślinnego, charakteryzują się niską kalorycznością, wiele z nich jest monotonna. Możemy je podzielić ze względu na czas trwania (dieta jednodniowa, weekendowa, tygodniowa, modyfikowana głodówka, co drugi dzień) i wiodących produktów (dieta sokowa, jabłkowa, cytrynowa, jogurtowa).
Diety oczyszczające. Czym są toksyny i w jaki sposób się ich pozbyć?

Najczęściej diety oczyszczające oparte są na produktach pochodzenia roślinnego i charakteryzują się niską kalorycznością, wiele z nich jest monotonna. Możemy je podzielić ze względu na czas trwania (dieta jednodniowa, weekendowa, tygodniowa, modyfikowana głodówka, co drugi dzień) i wiodących produktów (dieta sokowa, jabłkowa, cytrynowa, jogurtowa).
Czym są toksyny i w jaki sposób się ich pozbyć?
W medycynie za toksyny uznaje się narkotyki i alkohol, a terminem detoksu nazywa się proces wychodzenia z nałogu. W rozumieniu potocznym za toksyny uchodzą związki zanieczyszczające środowisko – substancje chemiczne (np. dioksyny, ftalany, bisfenol A), metale ciężkie (np. rtęć, ołów, kadm) oraz związki znajdujące się w przetworzonej żywności.
Nie istnieje ogólne zatrucie szkodliwymi związkami, a małe dawki tych substancji nie stanowią ryzyka dla zdrowia. Zawdzięczasz to przede wszystkim wątrobie, ale także nerkom, układowi pokarmowemu, skórze i płucom. Mechanizm detoksykacji zależy od substancji. Może ona być przekształcona do mniej szkodliwej formy, metabolizowana albo przetworzona do formy rozpuszczalnej w wodzie i usuwanej przez układ wydalniczy, sprzężona z glutationem i wydalana przez przewód pokarmowy.
Metale ciężkie są wiązane przez wyspecjalizowane białka. Niektóre metale gromadzą się jednak w tkance tłuszczowej, ponieważ niełatwo zostają usunięte przy użyciu wyżej opisanych mechanizmów. Z tego powodu diety, które powodują szybki spadek masy ciała przyczyniają się do złego samopoczucia – należy pamiętać, że spalając tkankę tłuszczową uwalniane są zmagazynowane w niej substancje!
W ten sposób dostają się one do twojej krwi i wraz z nią krążą po ciele. Zwiększa się ich stężenie także w nerkach, czy mózgu, w efekcie czego możesz czuć się zmęczony i ospały oraz narzekać na bóle i zawroty głowy.
Jak oczyścić nasz organizm?
Przede wszystkim należy zaznaczyć, że nie ma związku, dzięki któremu pozbędziesz się wszystkich niechcianych substancji. Istnieją składniki żywności, które mogą pomóc w usunięciu określonych zanieczyszczeń.
Warto także pamiętać o wątrobie, która jest odpowiedzialna za neutralizację trucizn znajdujących się we krwi – jest filtrem chroniącym organizm przed działaniem szkodliwych związków. Jak wspomóc ją w tym zadaniu?
Warto zwracać uwagę na produkty, które znajdują się na twoim talerzu. Tym bardziej, że niektóre składniki żywności mogą mieć właściwości wspomagające procesy oczyszczania. Można więc wprowadzić jadłospis, który obfituje w produkty wspomagające pracę wątroby oraz cechuje się innymi prozdrowotnymi właściwościami. Argumenty przemawiają za tym, by tego typu interwencje dietetyczne nazywać dietami wspomagającymi oczyszczanie organizmu.
Oczyszczające owoce
Kwasy organiczne w owocach działają detoksykująco – taki wniosek wyciągnięto z badań na zwierzętach. Kwasy cytrynowy, jabłkowy oraz bursztynowy zwiększają wydalanie glinu (ponadto bursztynowy i cytrynowy ograniczają jego magazynowanie w kościach).
Nie należy jednak zapominać, że związki te były wstrzykiwane, a nie podawane w postaci owoców, czy choćby soku. Nie mamy więc pewności, czy sięganie po kwasy w takiej formie przyniesie podobny efekt. Nie zmienia to oczywiście faktu, że owoce są źródłem wielu cennych związków – witamin, składników mineralnych i błonnika oraz są silnymi przeciwutleniaczami, które pomagają zwalczyć stres oksydacyjny, przyczyniający się do powstawania wielu chorób cywilizacyjnych. Warto więc sięgać po zalecane dwie porcje owoców każdego dnia.