• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Cytrulina – zastosowanie i właściwości aminokwasu dla aktywnych

Cytrulina zwiększa syntezę tlenku azotu, który wpływa na rozszerzanie naczyń krwionośnych i poprawę krążenia. Dzięki temu zwiększa wydolność fizyczną, redukuje zmęczenie i przyspiesza regenerację po wysiłku. Kto odniesie korzyści z suplementacji cytruliny i jak ją przyjmować?

Suplementacja cytruliny może być pomocna zwłaszcza u osób aktywnych fizycznie, chcących poprawić wytrzymałość, siłę mięśni i przyspieszyć regenerację po treningach.

Cytrulina – co to jest? 

Cytrulina to aminokwas wytwarzany w organizmie człowieka z ornityny i karbamoilofosforanu w przebiegu cyklu mocznikowego. Z cytruliny powstaje następnie arginina, która jest prekursorem tlenku azotu. To właśnie tlenek azotu jest związkiem działającym rozkurczająco na naczynia krwionośne, co poprawia krążenie krwi.

Co daje cytrulina? 

Suplementy zawierające cytrulinę zyskały dużą popularność wśród osób aktywnych fizycznie. Jest to związane z udowodnioną badaniami poprawą wydolności fizycznej, następującą w wyniku jej zażywania. Wzrost stężenia tlenku azotu, do którego dochodzi w wyniku przemian cytruliny, powoduje rozszerzenie naczyń. To zaś skutkuje lepszym ukrwieniem i dotlenieniem mięśni. Większe zaopatrzenie w tlen i składniki odżywcze poprawia wytrzymałość mięśni oraz siłę podczas treningu. Poprawa krążenia sprzyja także lepszej eliminacji kwasu mlekowego i amoniaku z mięśni, co pomaga w regeneracji potreningowej, zmniejszając odczucie zmęczenia mięśni i ich późniejszą bolesność. Jednak substancja ta ma także inne wartościowe właściwości.

>> Zakwasy po treningu – to dobrze czy źle? Co na nie poradzić?

Cytrulina – inne działanie 

  • Efekt rozszerzenia naczyń skutkuje obniżeniem ciśnienia krwi, co pozytywnie wpływa na zdrowie serca, zwłaszcza u osób zmagających się z nadciśnieniem tętniczym. Dochodzi również do poprawy elastyczności naczyń krwionośnych i zmniejszenia ryzyka incydentów sercowo-naczyniowych. 

  • Suplementacja cytruliny wspiera funkcje seksualne. Stosowana jest głównie przez mężczyzn, gdyż rozszerzenie naczyń i poprawa przepływu krwi może pozytywnie wpływać na łagodne zaburzenia erekcji.  

L-cytrulina a jabłczan cytruliny 

Preparaty z cytruliną zawierać mogą l-cytrulinę lub jabłczan cytruliny. Są to dwie różne formy tego aminokwasu. Obie substancję mają podobne działanie, jednak różnią się czasem działania. Efekty po przyjęciu L-cytruliny pojawiają niemal natychmiastowo, natomiast jabłczan cytruliny działa wolniej.

Cytrulina – dla kogo? 

Przyjmowanie cytruliny może okazać się pomocne zwłaszcza u osób aktywnych fizycznie, chcących poprawić swoją wytrzymałość i siłę mięśniową oraz przyspieszyć regenerację po treningach. W internecie można znaleźć wiele opinii o stosowaniu cytruliny i porównanie efektów przed i po rozpoczęciu suplementacji. Nie należy jednak wierzyć we wszystkie. Cytrulina, choć ma udowodnione w badaniach działanie, nie przyniesie spektakularnych efektów wydolnościowych ani zmiany sylwetki osobom, które ćwiczą nieregularnie i nie dbają o zdrową, zbilansowaną dietę. Podstawą jest przykładanie się do treningów i odpowiednie odżywianie, uwzględniające zapotrzebowanie organizmu na mikro- i makroskładniki.
Z suplementacji cytruliny korzyści mogą odnieść także osoby zmagające się z zaburzeniami erekcji lubnadciśnieniem tętniczym. Pamiętajmy jednak, że rozpoczęcie suplementacji powinno zostać skonsultowane z lekarzem.

Cytrulina – dawkowanie 

  • Chcąc cieszyć się pozytywnymi efektami treningowymi przy wsparciu cytruliny, zaleca się przyjmować od 2 do 6 gramów cytruliny lub ewentualnie do 8 gramów jabłczanu cytruliny na dobę. Preparaty jabłczanu cytruliny zawierają około 70% czystej cytruliny, co generuje różnice w maksymalnych dawkach obu postaci tego aminokwasu. Należy także sprawdzić, jakie dawkowanie sugeruje producent preparatu. Maksymalne dawki różnych produktów mogą być inne. Zdarza się, że ograniczenie jest związane z wysoką zawartością innego składnika suplementu niż cytrulina. Nie powinno się przekraczać zalecanej porcji, gdyż zwiększa to znacznie ryzyko wystąpienia działań niepożądanych. 

  • W zaburzeniach erekcji skuteczne są mniejsze dawki, mieszczące się w zakresie od 1,5 do 2 gramów na dobę. Niepowodzenie w stosowaniu cytruliny na potencję nie jest wskazaniem do zwiększania dawek. W takim przypadku konieczna może być konsultacja lekarska i dobór odpowiedniej substancji przez specjalistę. Nie powinno się też stosować cytruliny razem z innymi preparatami poprawiającymi erekcję. 

>> Środki na popęd seksualny, preparaty na libido

Kiedy brać cytrulinę? 

Osoby trenujące i zażywające cytrulinę mogą podzielić jej suplementację na dwie porcje w ciągu dnia. Pierwszą zaleca się przyjmować rano, a drugą około 30-60 minut przed treningiem.
Mężczyźni korzystający z tego suplementu w celu wsparcia funkcji seksualnych powinni zażywać cytrulinę raz na dobę około godziny przed planowanym stosunkiem. 

Cytrulina – przeciwwskazania 

Cytrulina, choć przynosi wiele korzyści, nie jest suplementem dla każdego. Z zażywania tej substancji powinny zrezygnować kobiety w okresie ciąży oraz karmienia piersią, a także osoby zażywające leki wpływające na zwiększenie przepływu krwi. 

Skutki uboczne stosowania cytruliny 

Cytrulina jest dobrze tolerowanym preparatem i działania niepożądane nie występują często. Ryzyko ich wystąpienia znacznie wzrasta u osób niestosujących się do zalecanych dawek i przekraczających je. Możliwymi skutkami ubocznymi suplementacji cytruliną są dolegliwości żołądkowo-jelitowe, takie jak bóle brzucha, biegunki czy mdłości. 

Naturalne źródła cytruliny 

Cytrulina naturalnie występuje w produktach takich jak arbuz, melon, kiwano, kabaczek, ogórek, cebula, czosnek, ciecierzyca, wątróbka, łosoś, orzechy włoskie, migdały, orzeszki ziemne i czekolada. Po raz pierwszy została wyizolowana z arbuza i to jemu zawdzięcza swoją nazwę. Owoc ten w języku łacińskim zwie się bowiem citrullus.

Cytrulina po raz pierwszy została wyizolowana z arbuza i to jemu zawdzięcza nazwę (arbuz to po łacinie citrullus). Fot. Adobe Stock.

Poznaj naszego eksperta
Joanna Mazurek

Joanna Mazurek

Absolwentka kierunku lekarskiego na Uniwersytecie Medycznym w Lublinie. Interesuje się chorobami wewnętrznymi oraz możliwościami leczenia związanymi z dietoterapią. W wolnym czasie lubi czytać książki i trenuje siłowo.

Zobacz także

Sukraloza – co to za słodzik? Sprawdza się przy cukrzycy czy jest szkodliwa?

Autor:

Mgr farm. Natalia Sadowska

Data publikacji: 19.12.2024

Sukraloza została wynaleziona w 1976 roku jako pochodna sacharozy, w składzie żywności znajdziemy ją jako E955. Jest kilkaset razy słodsza od cukru, nie zawiera kalorii i jej indeks glikemiczny wynosi zero.

Czytaj więcej

Kapary – smak, właściwości, wykorzystanie w kuchni

Autor:

Mgr farm. Izabela Ośródka

Data publikacji: 19.12.2024

Kapary to rodzaj roślin reprezentowany przez ponad 130 gatunków. Najpopularniejszy z nich to kapary cierniste – to właśnie ich suszone pąki kupujemy w słoiku jako dodatek do dań.

Czytaj więcej

Słód jęczmienny na laktację – co to jest i jak go stosować?

Autor:

Joanna Mazurek

Data publikacji: 19.12.2024

Słód jęczmienny to środek od wieków wykorzystywany przez kobiety karmiące w razie niedoboru pokarmu. Jest składnikiem mlekopędnym – naturalnie wspiera laktację.

Czytaj więcej