• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Słód jęczmienny na laktację – co to jest i jak go stosować?

Słód jęczmienny to środek od wieków wykorzystywany przez kobiety karmiące w razie niedoboru pokarmu. Jest składnikiem mlekopędnym – naturalnie wspiera laktację.

Słód jęczmienny to środek od wieków wykorzystywany przez kobiety karmiące w razie niedoboru pokarmu, ponieważ naturalnie wspiera laktację.

Co to jest słód jęczmienny? 

Słód jęczmienny powstaje w procesie słodowania ziaren jęczmienia. Ziarna moczone są w wodzie, gdzie zwiększają objętość i zaczynają kiełkować, uwalniając enzymy, które rozkładają białka oraz cukry. Dzięki tym reakcjom produkt uzyskuje słodki smak. Mokry słód poddawany jest suszeniu, a następnie mieleniu. Słód powszechnie wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym jako dodatek do pieczywa czy ciast, a także do produkcji piwa i whisky.

Słód jęczmienny na laktację – właściwości 

  • Właściwości mlekopędne rozwijają się w wyniku procesu słodowania ziaren jęczmienia. Uwolnienie enzymów, które rozkładają białka i cukry, umożliwia wytworzenie polisacharydów, zwiększających syntezę prolaktyny. Jest to hormon stymulujący wytwarzanie mleka.  
  • Dodatkowo w ścianach komórek ziaren jęczmienia znajdują się β-glukany i pektyny, które wpływają na ekspresję genu prolaktyny, co również zwiększa jej syntezę, a zatem wzmaga laktację.  
  • Poza wspomaganiem produkcji matczynego mleka słód jęczmienny dostarcza witamin z grupy B, witaminy E, polifenoli oraz błonnika

Dawkowanie słodu jęczmiennego 

Słód jęczmienny dostępny jest w postaci zmielonej lub wymieszany z wodą pod postacią ekstraktu słodowego do picia. Dla kobiet ciężarnych najlepszym wyborem będą jednak specjalnie opracowane preparaty, które dostępne są w aptekach. Poza słodem jęczmiennym zawierają inne substancje działające pomocniczo w niedoborze pokarmu. Preparaty takie dostępne są zazwyczaj w postaci saszetek z proszkiem do rozpuszczenia i wypicia.
Dla skutecznej stymulacji laktacji preparaty ze słodem jęczmiennym należy zastosować ok. 30-60 minut przed planowanym karmieniem. Jest to czas niezbędny do wytworzenia się prolaktyny odpowiadającej za zwiększenie ilości pokarmu. 

Karmienie piersią jest podstawowym i najlepszym sposobem żywienia noworodków oraz niemowląt. Zapewnia im niezbędne składniki odżywcze, odporność oraz bliskość z matką.

Słód jęczmienny – czy jest bezpieczny? 

Preparaty zawierające słód jęczmienny są bezpieczne w okresie ciąży i nie powodują działań ubocznych. To sprawia, że są najlepszym wyborem z naturalnych suplementów stymulujących laktację. Słodu jęczmiennego nie powinny jednak spożywać osoby chorujące na celiakię. Zawiera on bowiem gluten, który jest bezwzględnie przeciwwskazany w celiakii. 

Zwiększenie ilości pokarmu – co stosować oprócz słodu jęczmiennego?  

Niedostateczna ilośc pokarmu to problem zgłaszany przez wiele świeżo upieczonych mam. Często wynika on z dużego stresu matki i obaw dotyczących karmienia. To zupełnie naturalne, że po pojawieniu się dziecka na świecie rodzice niepokoją się, czy na pewno odpowiednio potrafią zająć się maluszkiem. Zdarza się, że niedobór pokarmu jest jedynie pozorny i choć ilość mleka może wydawać się mamie zbyt mała, to w rzeczywistości dla dziecka jest wystarczająca i maluch przybiera na wadze prawidłowo.  

  • W wielu przypadkach za problem z karmieniem odpowiada nieprawidłowa pozycja i technika karmienia lub nieprawidłowy odruch ssania u noworodka. Bardzo cenna może okazać się w takiej sytuacji wizyta u doradcy laktacyjnego.  

  • Aby poprawić wytwarzanie pokarmu, należy też odpowiednio często przystawiać dziecko do piersi. Im częściej pokarm jest odciągany, tym więcej mleka się produkuje.  

  • Wpływ na wytwarzanie pokarmu ma też dieta matki. Niezbędne jest picie odpowiednio dużej ilości płynów oraz spożywanie odpowiednio zbilansowanych, zdrowych posiłków.  

  • Poza preparatami ze słodem jęczmiennym na rynku dostępnych jest wiele ziołowych herbatek na laktację. Zioła obecne w tego typu produktach nie mają udowodnionego w badaniach działania, przy nadmiernym spożyciu powodują działania niepożądane oraz mogą wchodzić w interakcje z lekami. Chcąc wprowadzić je do swojej diety, zawsze należy skonsultować się z lekarzem. 

>> Herbaty i preparaty na laktację

Czy piwo ze słodem jęczmiennym nadaje się na laktację? 

Jednym z napojów powstających na bazie słodu jęczmiennego jest piwo. Szeroki wybór piw bezalkoholowych na rynku, może sprawiać, że wydają się one atrakcyjną alternatywą dla suplementów ze słodem. Zdecydowanie nie jest to jednak dobry wybór. Ilość słodu zawarta w gotowych aptecznych preparatach jest dużo większa niż w piwie bezalkoholowym. Efekt laktacyjny uzyskany po wypiciu piwa będzie zatem znikomy lub zerowy. 

Dodatkowo piwo, nawet bezalkoholowe, jest kalorycznym napojem, o wysokim indeksie glikemicznym. Piwa smakowe zawierają dodatkowo sztuczne syropy i bardzo dużą zawartość cukru, co jeszcze bardziej podnosi ich wartość kaloryczną. Sprzyja to zwiększaniu masy całą i z pewnością nie jest dobrym wyborem w czasie ciąży i karmienia. 

Warto też pamiętać o tym, że część piw dopuszczonych do sprzedaży jako bezalkoholowe zawiera alkohol w stężeniu do 0,5%. Dla kobiet w czasie ciąży i karmienia piersią nie ma natomiast bezpiecznej dawki alkoholu. Powinny one bezwzględnie unikać spożywania nawet najmniejszej jego ilości. Decydując zatem o wypiciu piwa bezalkoholowego w tym okresie, należy upewnić się, że dany produkt zawiera 0,0% etanolu.

>> Kiedy widać brzuch? Co poradzić na mdłości? Czy można w ciąży uprawiać seks? Sprawdź w kalendarzu ciąży Apteline

Poznaj naszego eksperta
Joanna Mazurek

Joanna Mazurek

Absolwentka kierunku lekarskiego na Uniwersytecie Medycznym w Lublinie. Interesuje się chorobami wewnętrznymi oraz możliwościami leczenia związanymi z dietoterapią. W wolnym czasie lubi czytać książki i trenuje siłowo.

Zobacz także

Sukraloza – co to za słodzik? Sprawdza się przy cukrzycy czy jest szkodliwa?

Autor:

Mgr farm. Natalia Sadowska

Data publikacji: 19.12.2024

Sukraloza została wynaleziona w 1976 roku jako pochodna sacharozy, w składzie żywności znajdziemy ją jako E955. Jest kilkaset razy słodsza od cukru, nie zawiera kalorii i jej indeks glikemiczny wynosi zero.

Czytaj więcej

Nowa lista leków refundowanych od 1 stycznia 2025 – co nas czeka?

Autor:

Mgr farm. Lucyna Koralewska

Data publikacji: 16.12.2024

Spis poszerzono m.in. o leki kardiologiczne zawierające rywaroksaban, dabigatran, eplerenon, torasemid, trimetazydynę i metyldopę, dofinansowane będzie też leczenie ślepoty Lebera nowoczesną terapią genową. Ale z listy znikają preparaty do leczenia nadciśnienia, dławicy piersiowej czy endometriozy.

Czytaj więcej

Kurkuma – właściwości. Na co pomaga złoto Indii?

Autor:

Kamila Śnieżek

Data publikacji: 5.12.2024

Kurkuma – albo ostryż długi lub szafran indyjski – znana jest przede wszystkim jako przyprawa o intensywnym, żółto-pomarańczowym kolorze. Trwają badania nad wykorzystaniem właściwości kurkumy w medycynie – w terapii nowotworów, choroby Alzheimera albo cukrzycy.

Czytaj więcej