Słód jęczmienny to środek od wieków wykorzystywany przez kobiety karmiące w razie niedoboru pokarmu. Jest składnikiem mlekopędnym – naturalnie wspiera laktację.
Słód jęczmienny na laktację – co to jest i jak go stosować?
W serwisie Apteline.pl zgodnie z wizją Grupy NEUCA zależy nam na przekazywaniu treści najwyższej jakości – sprawdzonych informacji, eksperckiej wiedzy. Dlatego nasze teksty piszą i weryfikują specjaliści – farmaceuci i lekarze.

Co to jest słód jęczmienny?
Słód jęczmienny powstaje w procesie słodowania ziaren jęczmienia. Ziarna moczone są w wodzie, gdzie zwiększają objętość i zaczynają kiełkować, uwalniając enzymy, które rozkładają białka oraz cukry. Dzięki tym reakcjom produkt uzyskuje słodki smak. Mokry słód poddawany jest suszeniu, a następnie mieleniu. Słód powszechnie wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym jako dodatek do pieczywa czy ciast, a także do produkcji piwa i whisky.
Słód jęczmienny na laktację – właściwości
- Właściwości mlekopędne rozwijają się w wyniku procesu słodowania ziaren jęczmienia. Uwolnienie enzymów, które rozkładają białka i cukry, umożliwia wytworzenie polisacharydów, zwiększających syntezę prolaktyny. Jest to hormon stymulujący wytwarzanie mleka.
- Dodatkowo w ścianach komórek ziaren jęczmienia znajdują się β-glukany i pektyny, które wpływają na ekspresję genu prolaktyny, co również zwiększa jej syntezę, a zatem wzmaga laktację.
- Poza wspomaganiem produkcji matczynego mleka słód jęczmienny dostarcza witamin z grupy B, witaminy E, polifenoli oraz błonnika.
Dawkowanie słodu jęczmiennego
Słód jęczmienny dostępny jest w postaci zmielonej lub wymieszany z wodą pod postacią ekstraktu słodowego do picia. Dla kobiet ciężarnych najlepszym wyborem będą jednak specjalnie opracowane preparaty, które dostępne są w aptekach. Poza słodem jęczmiennym zawierają inne substancje działające pomocniczo w niedoborze pokarmu. Preparaty takie dostępne są zazwyczaj w postaci saszetek z proszkiem do rozpuszczenia i wypicia.
Dla skutecznej stymulacji laktacji preparaty ze słodem jęczmiennym należy zastosować ok. 30-60 minut przed planowanym karmieniem. Jest to czas niezbędny do wytworzenia się prolaktyny odpowiadającej za zwiększenie ilości pokarmu.
Karmienie piersią jest podstawowym i najlepszym sposobem żywienia noworodków oraz niemowląt. Zapewnia im niezbędne składniki odżywcze, odporność oraz bliskość z matką.
Słód jęczmienny – czy jest bezpieczny?
Preparaty zawierające słód jęczmienny są bezpieczne w okresie ciąży i nie powodują działań ubocznych. To sprawia, że są najlepszym wyborem z naturalnych suplementów stymulujących laktację. Słodu jęczmiennego nie powinny jednak spożywać osoby chorujące na celiakię. Zawiera on bowiem gluten, który jest bezwzględnie przeciwwskazany w celiakii.
Zwiększenie ilości pokarmu – co stosować oprócz słodu jęczmiennego?
Niedostateczna ilośc pokarmu to problem zgłaszany przez wiele świeżo upieczonych mam. Często wynika on z dużego stresu matki i obaw dotyczących karmienia. To zupełnie naturalne, że po pojawieniu się dziecka na świecie rodzice niepokoją się, czy na pewno odpowiednio potrafią zająć się maluszkiem. Zdarza się, że niedobór pokarmu jest jedynie pozorny i choć ilość mleka może wydawać się mamie zbyt mała, to w rzeczywistości dla dziecka jest wystarczająca i maluch przybiera na wadze prawidłowo.
W wielu przypadkach za problem z karmieniem odpowiada nieprawidłowa pozycja i technika karmienia lub nieprawidłowy odruch ssania u noworodka. Bardzo cenna może okazać się w takiej sytuacji wizyta u doradcy laktacyjnego.
Aby poprawić wytwarzanie pokarmu, należy też odpowiednio często przystawiać dziecko do piersi. Im częściej pokarm jest odciągany, tym więcej mleka się produkuje.
Wpływ na wytwarzanie pokarmu ma też dieta matki. Niezbędne jest picie odpowiednio dużej ilości płynów oraz spożywanie odpowiednio zbilansowanych, zdrowych posiłków.
Poza preparatami ze słodem jęczmiennym na rynku dostępnych jest wiele ziołowych herbatek na laktację. Zioła obecne w tego typu produktach nie mają udowodnionego w badaniach działania, przy nadmiernym spożyciu powodują działania niepożądane oraz mogą wchodzić w interakcje z lekami. Chcąc wprowadzić je do swojej diety, zawsze należy skonsultować się z lekarzem.
>> Herbaty i preparaty na laktację
Czy piwo ze słodem jęczmiennym nadaje się na laktację?
Jednym z napojów powstających na bazie słodu jęczmiennego jest piwo. Szeroki wybór piw bezalkoholowych na rynku, może sprawiać, że wydają się one atrakcyjną alternatywą dla suplementów ze słodem. Zdecydowanie nie jest to jednak dobry wybór. Ilość słodu zawarta w gotowych aptecznych preparatach jest dużo większa niż w piwie bezalkoholowym. Efekt laktacyjny uzyskany po wypiciu piwa będzie zatem znikomy lub zerowy.
Dodatkowo piwo, nawet bezalkoholowe, jest kalorycznym napojem, o wysokim indeksie glikemicznym. Piwa smakowe zawierają dodatkowo sztuczne syropy i bardzo dużą zawartość cukru, co jeszcze bardziej podnosi ich wartość kaloryczną. Sprzyja to zwiększaniu masy całą i z pewnością nie jest dobrym wyborem w czasie ciąży i karmienia.
Warto też pamiętać o tym, że część piw dopuszczonych do sprzedaży jako bezalkoholowe zawiera alkohol w stężeniu do 0,5%. Dla kobiet w czasie ciąży i karmienia piersią nie ma natomiast bezpiecznej dawki alkoholu. Powinny one bezwzględnie unikać spożywania nawet najmniejszej jego ilości. Decydując zatem o wypiciu piwa bezalkoholowego w tym okresie, należy upewnić się, że dany produkt zawiera 0,0% etanolu.