• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Dieta przy Hashimoto – co jeść, by nie zaostrzać choroby? Przykładowy jadłospis

Odpowiednio skomponowana dieta przy Hashimoto to ważny czynnik wspierający funkcje tarczycy, spowalniający przebieg procesów zapalnych i degenerację gruczołu. Właściwe żywienie w znacznym stopniu wspomaga także farmakoterapię syntetyczną lewotyroksyną. Dowiedz się, jakie produkty należy wybierać, a jakich unikać w chorobie Hashimoto.

dieta w hashimoto

Choroba Hashimoto – czym jest i u kogo występuje  

Hashimoto to przewlekłe limfocytowe zapalenie gruczołu tarczowego o podłożu autoimmunologicznym, najczęstsza manifestacja niedoczynności tarczycy. Choroba dotyka wszystkich  grup populacyjnych  i  wiekowych, znacznie bardziej narażone są jednak kobiety, a największa zachorowalność występuje w grupie wiekowej 30-50 lat. Hashimoto szczególnie niebezpieczne jest dla kobiet ciężarnych, gdyż pośród potencjalnych powikłań choroby znajdują się zaburzenia mechanizmów adaptujących płód do organizmu matki, czego konsekwencją mogą być nieprawidłowości rozwojowe, poronienia i przedwczesny poród. Choroba może również utrudniać zajście w ciążę, gdyż produkowane przez organizm przeciwciała mogą mieć wpływ na nieprawidłowe zagnieżdżanie się jajeczka.

Hashimoto – przyczyny choroby

Podłoże  choroby  jest  złożone  i  nie  do  końca  poznane. Dziś za główny czynnik etiologiczny uważa się predyspozycje genetyczne, a przeciwciała skierowane przeciwko tarczycy stwierdza się u ponad połowy członków rodzin pacjentów. Inne potencjalne przyczyny choroby to wahania poziomu estrogenów (np. w okresie menopauzy), inne  choroby  o  podłożu  autoimmunologicznym (cukrzyca  typu  1,  celiakia, łuszczyca,  RZS, stwardnienie  rozsiane), a także czynniki środowiskowe, czyli przewlekły stres, zaburzenia emocjonalne, niedostatek aktywności fizycznej, używki, zaburzenia snu, a przede wszystkim błędy żywieniowe, takie jak zbyt duże spożycie jodu i nasyconych kwasów tłuszczowych, nadkonsumpcja alkoholu i żywności o wysokim stopniu przetworzenia oraz niedobory selenu, żelaza, cynku i witaminy D3.

Hashimoto – na czym polega leczenie

Nie istnieje przyczynowe leczenie choroby Hashimoto, terapia to walka z niedoczynnością lub (znacznie rzadziej) nadczynnością tarczycy według ogólnych reguł. W przypadku niedoczynności pacjenci leczeni są przy pomocy lewoskrętnego  analogu  naturalnej  tyroksyny (lewotyroksyny) w dawce dobieranej indywidualnie do potrzeb chorego i przyjmowanego codziennie na czczo, minimum pół godziny przed pierwszym posiłkiem. W  postępowaniu  terapeutycznym  w przebiegu Hashimoto,  oprócz  farmakoterapii,  bardzo duże znaczenie ma też dietoterapia.

Hashimoto – dieta jak lekarstwo

Choroba wiąże się z niedoborem hormonów tarczycy i osłabieniem ich działania na poziomie komórkowym, co dla organizmu może skutkować spadkiem tempa metabolizmu, rozwojem insuliooporności oraz zmianami w przebiegu szklaków metabolizmu węglowodanów i lipidów, a w konsekwencji zaburzeniami homeostazy  glukozy, dyslipidemią, rozwojem cukrzycy typu 2, miażdżycy oraz występowaniem incydentów sercowo-naczyniowych, takich jak zawał serca czy udar mózgu. Naukowcy uważają, że odpowiednio skomponowany jadłospis może spowalniać przebieg procesu zapalnego w gruczole tarczowym, hamować jego destrukcję i być istotnym wsparciem leczenia syntetyczną lewotyroksyną. Dobrze dobrana dieta może również obniżać ryzyko rozwoju zaburzeń metabolicznych i innych schorzeń będących konsekwencją zbyt niskich stężeń hormonów tarczycy w organizmie.

>> TSH – co to jest tyreotropina, kiedy wykonać badanie i jaki jest związek TSH z tarczycą?

Hashimoto – co jeść?

W przebiegu Hashimoto bardzo ważna jest prawidłowo zbilansowana dieta dostarczająca odpowiednią ilość energii, właściwa podaż pełnowartościowego białka oraz wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Postępowanie dietetyczne powinno więc bazować na zasadach racjonalnego żywienia z naciskiem na pozyskiwanie z pożywienia substancji ważnych dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy.

Dieta przy Hashimoto – najważniejsze założenia

  • dieta oparta na świeżych, nieprzetworzonych produktach,
  • spożywanie od 4 do 5 posiłków dziennie, w regularnych odstępach, z przerwami nie dłuższymi niż  4 godziny, by nie dopuścić do uczucia głodu. Ostatni posiłek powinien być spożyty przynajmniej 3 godziny przed snem (jedynie pacjenci ze współistniejącą cukrzycą konsumują drugą, późną kolację zapobiegającą nocnej hipoglikemii),
  • rezygnacja z restrykcyjnych, niskokalorycznych diet – restrykcje  energetyczne  oparte na głodzeniu zmniejszają  syntezę  hormonów  tarczycy  i  ich  stężenie we  krwi, dodatkowo pojawia się wówczas ryzyko jeszcze większego spowolnienia metabolizmu. U osób z nadwagą i otyłością dopuszcza się jedynie łagodne  (10%)  i  umiarkowane  (20%)  restrykcje energetyczne z obowiązkowym włączeniem aktywności fizycznej,
  • suplementacja witaminą D3 przez cały rok lub w okresach od jesieni do wiosny,
  • rezygnacja lub umiarkowane spożycie produktów zawierających substancje goitrogenne  (wolotwórcze), takie jak brokuły, kalafior, soja, jarmuż – przede wszystkim ze względu na  potencjalny negatywny wpływ na skuteczność farmakoterapii lewotyroksyną,
  • produkty zakazane w diecie Hashimoto, ogólnie niezdrowe i bez korzystnego wpływu na organizm, w tym tarczycę: cukier i wyroby cukiernicze, słodkie napoje gazowane, alkohol, tłuszcze zwierzęce (masło, smalec, słonina), tłuszcze trans (np. we frytkach i chipsach), wysoko przetworzone wędliny, owoce z puszki i konserwy mięsne.

Dieta przy Hashimoto – niezbędne składniki odżywcze

Składnik pożywienia

Rola w terapii Hashimoto

Niektóre ze skutków niedoboru w organizmie

W jakich produktach szukać?

białko

zwiększenie podstawowej przemiany materii, źródło aminokwasów (tyrozyny i fenyloalaniny) istotnych dla syntezy hormonów tarczycy

zaburzenia wydzielania hormonów tarczycy T3 i T4, zahamowanie wydzielania TRH i TSH

jaja, ryby, chude mięso (drób, cielęcina), mleko i przetwory mleczne

NNKT – niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe n-3 (kwasy omega-3)

przyczyniają  się  do  zwiększenia  aktywności TPO (ludzka peroksydaza tarczycowa) i wzmożonej syntezy  hormonów tarczycy (odwrotne, niekorzystne działanie powoduje spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych)

zmniejszenie syntezy oraz zaburzenia przemian i działania hormonów tarczycy

ryby morskie i owoce morza, oleje roślinne, orzechy, awokado

 

jod

dietetyczny fundament niezbędny do syntezy hormonów tarczycy

niedoczynność tarczycy, procesy destrukcyjne gruczołu

sól jodowana, białe ryby morskie, algi

selen

składnik enzymów antyoksydacyjnych w tarczycy oraz selenopeptydów zaangażowanych w odpowiedź przeciwzapalną

nasilenie stanu zapalnego gruczołu tarczowego, wzmożona produkcja przeciwciał antytarczycowych

podroby, mięso i jego przetwory, ryby i owoce morza, mleko, drożdże 

żelazo

bierze udział  w  regulacji  syntezy  i  przemian hormonów  tarczycy

Zmniejszenie aktywności TPO, zmniejszenie syntezy T4 i T3, wzrost wydzielania  i  stężenia  we  krwi  TSH

mięso i podroby (wątroba wieprzowa, wołowa i cielęca, kaszanka), ryby i owoce morza, jaja

cynk

uczestniczy  w  regulacji  syntezy  i metabolizmu  hormonów  tarczycy, posiada właściwości  antyoksydacyjne  i przeciwzapalne

osłabienie aktywności gruczołu tarczowego, zwiększenie  wytwarzania  i  stężenia  we  krwi  przeciwciał  antytarczycowych

mięso i podroby (wątroba), ryby i owoce morza, ser żółty,  kasza gryczana, jaja, pestki dyni

witamina D3

prawidłowe funkcje układu immunologicznego, ochrona przed autoagresją

zwiększone ryzyko zachorowania, nasilenie  procesów  zapalnych  w  tarczycy

synteza skórna (90%), ryby i owoce morza, jaja

witamina A, C i E

działanie antyoksydacyjne i  przeciwzapalne, wsparcie wchłaniania selenu i lewotyroksyny (witamina C)  

nasilenie procesu oksydacyjnego, wzmożony stan zapalny

warzywa i owoce (cytrusowe, jagodowe), mięso i jego przetwory, dobre tłuszcze, mleko, orzechy, kiełki

 

Białko sojowe w diecie chorych na Hashimoto

Soja i produkty sojowe, takie jak tofu, mleko, sos czy olej sojowy, zawierają substancje goitrogenne, przeciwwskazane w diecie pacjentów z chorobą Hashimoto ze względu na możliwe utrudnianie wchłaniania leku (lewotyroksyny) w przewodzie pokarmowym. Negatywny wpływ soi na tarczycę nie jest jednak jednoznaczny – białko sojowe jest jednocześnie bogatym źródłem tyrozyny, czyli jednego z najważniejszych aminokwasów, którego niedobór może przyczyniać się do zaburzeń w funkcjonowaniu tego gruczołu. Najbezpieczniejszym rozwiązaniem jest dziś prawdopodobnie ograniczenie, ale nie wyeliminowanie z diety produktów sojowych, zwłaszcza w przypadku pacjentów na diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Trzeba jednak pamiętać o potencjalnie negatywnym wpływie białka sojowego na wchłanianie leku i produkty sojowe spożywać w niewielkich ilościach i kilka godzin od przyjęcia porannej tabletki.

Dieta bezglutenowa a Hashimoto

Rola diety bezglutenowej w terapii pacjentów z chorobą Hashimoto wciąż nie jest jednoznaczna. Badania potwierdzają negatywny wpływ glutenu na przebieg choroby Hashimoto i leczenia niedoczynności tarczycy, w tym przede wszystkim zaostrzanie się stanu zapalnego gruczołu. Zdarza się, że pacjenci otrzymują od lekarza zalecenie dożywotniego wyeliminowania glutenu z jadłospisu, jednak zgodnie z aktualnym stanowiskiem ekspertów Sekcji Dietetyki Medycznej Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu (POLSPEN) wprowadzenie diety bezglutenowej u osób z chorobą Hashimoto jest uzasadnione tylko w przypadku współwystępowania celiakii i innych  form nietolerancji glutenu. Pozostali pacjenci mogą spożywać racjonalne porcje produktów zbożowych lub eliminować je na krótko i obserwować samopoczucie. Są duże grupy pacjentów, które postrzegają eliminację glutenu jako korzystną. 

>> Hashimoto a ciąża – jak zaburzenia tarczycy wpływają na płodność?

Dieta bezmleczna a Hashimoto

Podobnie jak w przypadku diety bezglutenowej brak jest dowodów naukowych, które jednoznacznie wskazywałyby na korzystny wpływ diety bezmlecznej w terapii Hashimoto. Kazeina, czyli białko znajdujące się w mleku, co prawda ma pewne znaczenie dla zwiększenia ekspresji cytokin prozapalnych w przewodzie pokarmowym, ale wciąż nie potwierdzono faktu stymulowania procesu zapalnego w gruczole tarczowym. Pacjentom z Hashimoto nie zaleca się więc restrykcyjnej diety bezmlecznej, a rezygnacja z mleka wskazana jest tylko w uzasadnionych przypadkach.

Przykładowy plan żywieniowy dla pacjenta z Hashimoto 

Dzień 1

  • Śniadanie: jajko na twardo, kromka chleba pełnoziarnistego z awokado i rukolą, serek wiejski
  • Drugie śniadanie: jogurt naturalny z wkrojonymi truskawkami, orzechami i migdałami bez dodatku cukru
  • Obiad: łosoś zapiekany w folii z warzywami gotowanymi na parze, brązowy ryż
  • Podwieczorek: smoothie z owoców jagodowych bez dodatku cukru
  • Kolacja: sałatka z miksu sałat, grillowanej piersi kurczaka, twardego sera, pomidora i pestek dyni z sosem jogurtowo-czosnkowym

Dzień 2

  • Śniadanie: kakaowa owsianka z pomarańczą i masłem orzechowym
  • Drugie śniadanie: bułka grahamka skropiona oliwą z oliwek, domowe guacamole, jajko na miękko i pomidorki koktajlowe
  • Obiad: tagliatelle razowe z miksem owoców morza, świeżymi pomidorami i cebulą
  • Podwieczorek: mała miseczka gęstej zupy jarzynowej
  • Kolacja: szaszłyk z indyka z kaszą i gotowanymi warzywami

Trudno Ci samodzielnie ułożyć dietę? Poradź się specjalisty.

Poznaj naszego eksperta
Kamila Śnieżek

Kamila Śnieżek

Redaktorka Apteline.pl oraz magazynów „Moje Zdrowie”, „Świat Zdrowia”, „Magazyn Aptekarski”, „Pharmacy & Business”. Od ponad dekady związana zawodowo z tematyką zdrowotną, medyczną i farmaceutyczną. Dziennikarka, krakowianka, wielka miłośniczka psów i kryminałów.

Zobacz także

Leczenie i dieta w chorobie Hashimoto

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 22.08.2018

Leczenie w chorobie Hashimoto jest uzależnione od stanu chorego i objawów, jakie prezentuje. Nie każdy nieprawidłowy wynik laboratoryjny oznacza konieczność leczenia. Czasami wystarczy właściwa dieta.

Czytaj więcej

Objawy choroby Hashimoto – jak rozpoznać tę niedoczynność tarczycy?

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 18.07.2018

Choroba Hashimoto polega na autoimmunologicznym zapaleniu tarczycy dającym objawy niedoczynności tarczycy. Aby rozpoznać chorobę Hashimoto, należy zbadać poziom hormonów tarczycy, a także wykonać badania obrazowe. Niekiedy potrzebna jest biopsja.

Czytaj więcej

Choroba Hashimoto – jakie są jej przyczyny i jak przebiega?

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 19.07.2018

Choroba Hashimoto, czyli przewlekłe limfocytowe zapalenie tarczycy, nazwę wzięła od nazwiska swego odkrywcy, japońskiego chirurga Hakaru Hashimoto. Choroba Hashimoto to jedna z najczęstszych przyczyn niedoczynności tarczycy. Może pojawić się w każdej grupie wiekowej, także u dzieci, choć częściej występuje u kobiet niż u mężczyzn.

Czytaj więcej