• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Z cukrzycą przy ruszcie – czy potrawy z grilla zagrażają naszemu zdrowiu?

Wraz z pierwszymi promieniami majowego słońca chętnie zabieramy się do marynowania mięs, rozpalania rusztów i biesiadowania na świeżym powietrzu. Amatorów grillowania nie brakuje także wśród diabetyków. O czym zatem warto pamiętać, szykując posiłki z rusztu, aby były zdrowe, smaczne i bezpieczne dla naszej glikemii?

na pierwszym planie dymiący grill z kawałkami mięsa i ręce ze szczypcami, w tle grono przyjaciół za ogrodowym stołem

Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie, czy potrawy z grilla są korzystne dla osób chorujących na cukrzycę. Na ruszcie przygotować można zarówno tłustą karkówkę, jak i chudego dorsza. Mięso można podać z pieczywem i kalorycznymi sosami, ale także z dużą ilością warzyw – grillowanych lub w postaci surówek. Jednym słowem, grill niejedno ma imię i z pewnością można go zaplanować tak, by był smaczny, niezbyt kaloryczny (to ważne przede wszystkim dla osób z cukrzycą typu 2.) oraz by nie miał negatywnego przełożenia na glikemie.

Grillowanie – zdrowe czy niekoniecznie?

Choć grillowanie to w Polsce niemal sport narodowy, wiele osób ma wątpliwości, czy dania przygotowane w ten sposób aby na pewno są zdrowe. Z jednej strony pieczenie na ruszcie pozwala na wytopienie się z mięsa i wędlin nadmiaru tłuszczu, co wydaje się być opcją idealną dla osób dbających o zdrowie. Z drugiej jednak strony skapujący z mięsa tłuszcz spala się w ogniu, wydzielając substancje o działaniu rakotwórczym. Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA), heterocykliczne aminy aromatyczne (HAA) oraz nitrozoaminy to jedne z najniebezpieczniejszych związków, jakie generalnie mogą znaleźć się w żywności.

Gdy grillujesz mięso – niebezpieczne aminy

Heterocykliczne aminy aromatyczne (HAA) powstają w produktach mięsnych, tj. wieprzowinie, wołowinie, drobiu i rybach poddanych obróbce w wysokiej temperaturze. Wystarczy jedynie 5–10 minut obróbki w temperaturze od 100 do 300oC, aby powstały niebezpieczne aminy. Dodatkowym czynnikiem wpływającym na ilość tych groźnych związków jest czas, w jakim mięso jest poddawane ogrzewaniu. Najwięcej HAA tworzy się w czerwonym mięsie podczas smażenia i grillowania. Duża ich ilość tworzy się również w drobiu pieczonym na ruszcie.

Substancje rakotwórcze w spieczonej skórce i dymie z grilla

Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA) powstają natomiast w czasie pieczenia (szczególnie nad otwartym ogniem) i smażenia mięsa. Jednym słowem, to, co z grilla lubimy najbardziej, czyli dobrze spieczona karkówka, to tak naprawdę najmniej korzystna opcja dla naszego zdrowia. I to wcale nie ze względu na jej kaloryczność. Warto dodać, że już samo stanie przy dymiącym grillu jest ryzykowne, bo z płonącego brykietu i rozpałki, a także ze spalonego tłuszczu także ulatniają się substancje rakotwórcze, przede wszystkim dioksyny i furany.

Grill w zdrowszej opcji?

Czy to oznacza, że należy raz na zawsze zrezygnować z grillowania? Niekoniecznie. Na pewno sprawdzi się jednak zasada umiaru. Jeśli produkty z grilla będą gościć na naszych stołach sporadycznie, raczej nie zrobią nam krzywdy. Osoby chorujące na cukrzycę, planując dania z rusztu, powinny zwrócić uwagę na kaloryczność przygotowywanych mięs oraz na dodatki, z jakimi są spożywane. Przy problemach z masą ciała najlepiej jeść mięso w towarzystwie warzyw i sałatek, unikać natomiast trzeba dodatków węglowodanowych i sosów na bazie majonezu. Trzeba pamiętać o tym, że duże ilości tłuszczu i białka (a takie właśnie są potrawy z grilla) także mają wpływ na poziom cukru we krwi. Dlatego należy przeliczyć je na wymienniki białkowo-tłuszczowe i podać na nie odpowiednią ilość insuliny w bolusie przedłużonym. Jeśli korzystamy ze wstrzykiwaczy, to trzeba zwiększyć nieco dawkę insuliny podawanej na wymienniki węglowodanowe, częściej mierzyć cukier i w razie potrzeby – podać korektę.

Zdrowszy grill, czyli co wrzucić na ruszt?

Jeśli chcemy grillować czerwone mięso, warto je wcześniej zamarynować, dzięki temu skruszeje i szybciej będzie gotowe do zjedzenia. To ważne w obliczu tego, co wiemy o szkodliwych substancjach, które powstają przy długim ogrzewaniu mięsa czerwonego w wysokiej temperaturze. Czerwone mięso, choć jest bardziej kaloryczne od drobiu czy ryb, jest dobrym źródłem żelaza i od czasu do czasu powinno znaleźć się w menu także osób z cukrzycą.

Ci, którzy chcą schudnąć, powinni jednak postawić na białe mięso i ryby. Oraz oczywiście warzywa. W przypadku tych ostatnich także trzeba uważać, żeby nie były spalone. Obecność w potrawach z grilla warzyw, które są naturalnymi antyoksydantami, niweluje działanie wolnych rodników powstających podczas szykowania jedzenia na ruszcie. Dlatego zamiast tłustej kiełbasy warto samodzielnie przygotować szaszłyki. Mięso białe można przełożyć owocami, czerwone – warzywami: cebulą, pieczarkami i papryką.

Sztuka grillowania

  • Wybieraj brykiet, a nie węgiel drzewny. Brykiet jest wytwarzany z drewna liściastego i nie zawiera żywicy, która podczas spalania emituje substancje rakotwórcze
  • Z tego samego powodu nie należy do żarzącego się grilla dorzucać igliwia i szyszek.
  • Mięso na grilla należy kłaść dopiero wtedy, gdy na brykiecie pojawi się na cienka warstwa szarego popiołu, co może trwać – od rozpalenia – nawet 40 minut.
  • Grillowane potrawy nie powinny leżeć bezpośrednio na ruszcie, lecz na aluminiowych tackach, które ograniczają spływanie tłuszczu na węgle.
  • Nie należy dopuszczać do zapalenia węgli, a w trakcie grillowania – nie dorzucać podpałek.
Poznaj naszego eksperta
Marta Słowińska

Marta Słowińska

Dziennikarka zajmująca się tematyką lifestyle'ową i medyczną, od siódmego roku życia próbuje zaprzyjaźnić się z cukrzycą typu 1.

Zobacz także

Wymienniki białkowo-tłuszczowe – czym są i jak je obliczać?

Autor:

Marta Słowińska

Data publikacji: 15.04.2017

Na poziom cukru we krwi wpływ mają nie tylko węglowodany, jak przez długi czas sądzono, ale także białka i tłuszcze. Dlatego też diabetycy powinni zwracać uwagę na całościowy skład swoich posiłków i dawkować insulinę nie tylko w oparciu o wymienniki węglowodanowe, ale również tzw. wymienniki białkowo-tłuszczowe.

Czytaj więcej

Dieta cukrzycowa – co jeść przy cukrzycy typu 2?

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 14.11.2016

Cukrzyca typu 2 jest jedną z najczęściej diagnozowanych chorób metabolicznych i cywilizacyjnych. Jednym z jej czynników ryzyka jest nieodpowiedni jadłospis. Jak powinna wyglądać prawidłowa dieta przy cukrzycy typu 2? Co jeść, a jakich produktów unikać?

Czytaj więcej

Ten owoc jest jeszcze zdrowszy w wersji kiszonej! Jakie ma zalety?

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 11.09.2023

Kiszone mango to wcale nie nowość, bo przed wiekami w takiej formie transportowano ten owoc do Europy. W obecnych czasach mango dostępne jest głównie w postaci surowej, więc można poeksperymentować i samemu je ukisić. W formie kiszonej często jest dodawane do dań orientalnych, np. do curry. Jakie właściwości ma kiszone mango i z czym je jeść?

Czytaj więcej

Zaskakująco prosty sposób na zdrową owsiankę. Zrób tak, a zachowasz jej wartości

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 29.08.2023

Płatki owsiane obfitują w witaminy i minerały, jednak podczas procesu gotowania płatków wiele związków ulega minimalizacji. Nocna owsianka to sposób na to, by cieszyć się pysznymi i miękkimi płatkami owsianymi z jednoczesnym zachowaniem wszystkich cennych substancji. Jak zrobić nocną owsiankę?

Czytaj więcej

Najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Dlaczego ma takie znaczenie?

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 28.08.2023

To najważniejszy posiłek w ciągu dnia i zdecydowanie nie warto z niego rezygnować! Dlaczego? Właściwie dobrane produkty mogą podkręcić metabolizm, czyli pomóc zachować prawidłową masę ciała albo schudnąć. Dodatkowo dostarcza organizmowi niezbędnych składników do pracy na cały dzień. Jak powinno zostać skomponowane śniadanie?

Czytaj więcej