• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Jak obliczyć wymienniki białkowo-tłuszczowe (WBT)?

Każde 100 kcal pochodzące z białka lub tłuszczu to 1 wymiennik białkowo-tłuszczowy. Białka i tłuszcze podobnie jak węglowodany podnoszą poziom cukru we krwi, choć proces ten jest zdecydowanie bardziej rozciągnięty w czasie.

jaja z majonezem i napis: zachowaj spokój i oblicz WBT

Znajomość wymienników białko-tłuszczowych pozwala na znacznie precyzyjniejsze dawkowanie insuliny na posiłki, a tym samym na minimalizowanie ryzyka hiperglikemii poposiłkowych. O WBT powinny pamiętać przede wszystkim osoby leczone insuliną. Pacjenci, którzy stosują pompy insulinowe, mają do dyspozycji specjalną funkcję bolusa przedłużonego, który zabezpiecza wzrost glikemii po posiłkach zawierających białka i tłuszcze. Diabetycy, którzy insulinę podają za pomocą wstrzykiwaczy, także powinni zwracać uwagę na te dwa makroskładniki posiłków i przy ich dużej podaży rozkładać dawkę insuliny na dwie części wstrzykiwane w odpowiednim (co najmniej dwugodzinnym) odstępie czasu.

Kalorie – klucz do obliczania wymienników białkowo-tłuszczowych (WBT)

Tak jak w przypadku wymienników węglowodanowych zwracamy uwagę na to, ile gramów węglowodanów znajduje się w danym produkcie, tak w przypadku wymienników-białkowo tłuszczowych interesują nas kalorie. Jeśli weźmiemy pod uwagę posiłek niezawierający węglowodanów – np. karkówkę z grilla zjadaną tylko z dodatkiem musztardy, musimy jedynie wiedzieć, ile w danej porcji mięsa jest kalorii. Kawałek karkówki o wadze 150 g to 401 kcal. Wystarczy podzielić liczbę kalorii przez 100, by otrzymać liczbę WBT: 401 : 100 = 4 WBT.

Rzadko jednak spożywamy produkty, które nie zawierają węglowodanów zupełnie. Zbilansowane posiłki najczęściej są złożone w odpowiednim procencie z węglowodanów, białka i tłuszczu. Jak wówczas sobie poradzić?

Obliczanie wymienników białkowo-tłuszczowych w posiłkach złożonych

Z pomocą w obliczaniu wymienników przychodzą diabetykom opakowania produktów. Coraz częściej znajdują się na nich szczegółowe dane dotyczące kalorii oraz węglowodanów, białka i tłuszczu w gramach. Wszystkie te dane są potrzebne diabetykom do szacowania WW i WBT.

Jeśli natomiast trafi nam się posiłek bez opakowania, wówczas trzeba wspomóc się wagą oraz odpowiednimi tabelami wartości kalorycznej produktów spożywczych. Najlepiej do tego celu sprawdza się opracowanie „Liczymy kalorie” (autorki: Hanna Kunachtowicz, Irena Nadolna, Beata Przygoda, Krystyna Iwanow) wydane przez Wydawnictwo Lekarskie PZWL. Aby obliczyć WBT w posiłku złożonym, musimy znać kaloryczność całej porcji oraz wiedzieć, ile się w niej znajduje węglowodanów. Czyli na początek sprawdzamy kalorie i obliczamy wymienniki węglowodanowe (WW).

Obliczanie wymienników białkowo-tłuszczowych na przykładach

Ze wspomnianego opracowania dowiadujemy się na przykład, że standardowa porcja pizzy to kawałek o wadze 150 g.

Średnio zawiera on 531 kcal (pizza z warzywami i wędliną). W kawałku o wadze 150 g znajduje się 55 g węglowodanów. Wiedząc, że 1 g węglowodanów to 4 kalorie obliczamy, ile kalorii przypada na węglowodany we wspomnianej porcji.

55 x 4 = 220 kcal

Od kaloryczności całej porcji odejmujemy kalorie z węglowodanów.

531 – 220 = 311

W ten sposób uzyskujemy kalorie z białka i tłuszczu. Stąd wiemy, że w kawałku pizzy z mięsem o wadze 150 g około 311 kcal pochodzi z białka i tłuszczu. 311 : 100 = 3,1; w zaokrągleniu mamy więc 3 WBT.

Weźmy pod uwagę inne produkty:

  • Delicje szampańskie
    Na opakowaniu ciastek jest podana ich wartość odżywcza: 100 g = 365 kcal. Węglowodany stanowią 70,5 g. Wiedząc, że 1 g węglowodanów to 4 kcal, obliczamy, ile kalorii pochodzi z węglowodanów. Wychodzi nam, że 282 kcal. Zatem po odjęciu od całkowitej kaloryczności kalorii pochodzących z węglowodanów (365 – 282) wychodzi nam, że 83 kcal pochodzą z białka i tłuszczu.
    83 : 100 to 0,8 WBT.
     
  • Mleko zagęszczone niesłodzone
    100 g to 131 kcal. W 100 g znajduje się 6,6 g białka oraz 7,5 g tłuszczu. Wiedząc, że 1 g białka ma 4 kcal, a 1 g tłuszczu 9 kcal, obliczamy, ile kalorii pochodzi z białka i tłuszczu w mleku.
    (4 x 6,6) + (9 x 7,5) = 26,4 + 67,5 = 93,9
    93,9 : 100 = 0,93, czyli w zaokrągleniu 1 WBT.
     
  • Baton Mars
    Duży baton (o wadze 60 g) to 271 kcal, z czego 41 g stanowią węglowodany. Wiedząc, że 1 g węglowodanów to 4 kcal, obliczamy kalorie pochodzące z węglowodanów: 41 x 4 = 164.
    271 – 164 = 107 kcal
    107 kcal pochodzi z białka i tłuszczu. A zatem 107 : 100 = 1 WBT. Oznacza to, że baton Mars 60 g to 1 WBT oraz 4 WW.
     
  • Czekolada mleczna z orzechami
    100 g czekolady mlecznej z orzechami laskowymi to 539 kcal. W 100 g produktu jest 57,3 g węglowodanów. Zatem kalorie z węglowodanów to 57,3 x 4 = 229,2 kcal.
    539 – 229 = 310
    Z tego wynika, że ilość białka i tłuszczu w 100 g czekolady to równowartość 310 kcal, czyli 3 WBT. 100 g czekolady to 5,7 WW i 3 WBT.

Czytaj więcej o wymiennikach białkowo-tłuszczowych

Poznaj naszego eksperta
Marta Słowińska

Marta Słowińska

Dziennikarka zajmująca się tematyką lifestyle'ową i medyczną, od siódmego roku życia próbuje zaprzyjaźnić się z cukrzycą typu 1.

Zobacz także

Wymienniki białkowo-tłuszczowe – czym są i jak je obliczać?

Autor:

Marta Słowińska

Data publikacji: 15.04.2017

Na poziom cukru we krwi wpływ mają nie tylko węglowodany, jak przez długi czas sądzono, ale także białka i tłuszcze. Dlatego też diabetycy powinni zwracać uwagę na całościowy skład swoich posiłków i dawkować insulinę nie tylko w oparciu o wymienniki węglowodanowe, ale również tzw. wymienniki białkowo-tłuszczowe.

Czytaj więcej

Pieczesz? Smażysz? Kupujesz gotowe? Na te tłuszcze uważaj!

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 12.04.2017

Świętując z cukrzycą, siłą rzeczy największą uwagę przykładamy do cukrów prostych znajdujących się w serwowanych w tym czasie pysznościach, bo to one mają największy wpływ na nasze glikemie. Niekorzystnych dla diabetyka substancji jest jednak więcej, czego przykładem są tłuszcze trans.

Czytaj więcej

Ten owoc jest jeszcze zdrowszy w wersji kiszonej! Jakie ma zalety?

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 11.09.2023

Kiszone mango to wcale nie nowość, bo przed wiekami w takiej formie transportowano ten owoc do Europy. W obecnych czasach mango dostępne jest głównie w postaci surowej, więc można poeksperymentować i samemu je ukisić. W formie kiszonej często jest dodawane do dań orientalnych, np. do curry. Jakie właściwości ma kiszone mango i z czym je jeść?

Czytaj więcej

Zaskakująco prosty sposób na zdrową owsiankę. Zrób tak, a zachowasz jej wartości

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 29.08.2023

Płatki owsiane obfitują w witaminy i minerały, jednak podczas procesu gotowania płatków wiele związków ulega minimalizacji. Nocna owsianka to sposób na to, by cieszyć się pysznymi i miękkimi płatkami owsianymi z jednoczesnym zachowaniem wszystkich cennych substancji. Jak zrobić nocną owsiankę?

Czytaj więcej

Najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Dlaczego ma takie znaczenie?

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 28.08.2023

To najważniejszy posiłek w ciągu dnia i zdecydowanie nie warto z niego rezygnować! Dlaczego? Właściwie dobrane produkty mogą podkręcić metabolizm, czyli pomóc zachować prawidłową masę ciała albo schudnąć. Dodatkowo dostarcza organizmowi niezbędnych składników do pracy na cały dzień. Jak powinno zostać skomponowane śniadanie?

Czytaj więcej