• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Niedobór witaminy B12 w ciąży może zwiększyć ryzyko wystąpienia cukrzycy u dziecka

Witamina B12 (kobalamina) pełni rolę regulatora produkcji czerwonych krwinek – jej niedobór może prowadzić do wystąpienia niedokrwistości. Na przyjmowanie odpowiedniej ilości witaminy B12 powinny zwrócić uwagę szczególnie kobiety w ciąży oraz dzieci.

Dziecko przytula się do brzucha ciężarnej matki

Witamina B12 wspomaga wiele ważnych reakcji umożliwiających prawidłowy przebieg szlaków biochemicznych, takich jak przemiany węglowodanów, białek czy tłuszczów. Uczestniczy między innymi w syntezie czerwonych krwinek oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

Do organizmu dostarczana jest wraz z pożywieniem (występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak mleko, mięso, sery). Jest również dostępna jako suplement diety.

Co ciekawe, witamina B12 to jedyna witamina, której suplementacja jest konieczna w przypadku prowadzenia diety wegańskiej, w której osoba decyduje się na całkowite wyeliminowanie produktów zwierzęcych ze swojego menu.

Czytaj więcej: Dieta cukrzycowa

Witamina B12 ważna w ciąży

Wcześniej przeprowadzone badania wykazały, że kobiety w ciąży z niskim poziomem witaminy B12 są bardziej narażone na wyższą wartość BMI (wskaźnika masy ciała) po porodzie oraz rodzą dzieci nie tylko z niższą masą urodzeniową, ale również z wysokim poziomem cholesterolu.

Ponadto wykazano, że ich potomstwo posiada większą oporność na insulinę w okresie dzieciństwa, tym samym zwiększa się ich ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. w starszym wieku.

Celem badań zespołu pod przewodnictwem dr. Ponusammy’ego Saravanana z Warwick Medical School w Wielkiej Brytanii było odkrycie, dlaczego prawidłowa podaż witaminy B12 jest tak istotna u kobiet w ciąży i czy odpowiednia ilość kobalaminy w diecie matki będzie zmniejszać ryzyko wystąpienia cukrzycy u dziecka.

Leptyna a witamina B12

W badaniu przeprowadzonym przez dr. Saravanana przeanalizowano 91 próbek krwi pobranych od matek i ich potomstwa – na ich podstawie oznaczono poziom witaminy B12. Dodatkowo zbadano 42 próbki tkanki tłuszczowej pobrane od matki i noworodka oraz 83 próbki tkanki łożyskowej. Naukowcy zaobserwowali, że u dzieci urodzonych przez matki z niedoborem witaminy B12 odnotowano podwyższony ponad normę poziom leptyny. Wpływa to nie tylko na wzrost ryzyka wystąpienia cukrzycy typu 2., ale także innych chorób o podłożu metabolicznym.

Leptyna jest hormonem produkowanym przez adipocyty, czyli komórki tłuszczowe. Nazywana jest również hormonem sytości – jej funkcją jest przekazanie informacji o tym, że do organizmu została dostarczona wystarczająca ilość pokarmu. Nadwaga może sprawić, że w odpowiedzi na przyjmowany pokarm będzie się wydzielać więcej leptyn niż powinno. Taki stan skutkuje zaburzeniem funkcji regulacyjnej, które z czasem prowadzi do zaburzenia oporności organizmu na leptynę, przybierania na wadze (organizm nie wyłącza uczucia głodu) i oporności na insulinę. A to z kolei zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2.

Niedobór B12 może zaburzyć gospodarkę lipidową dziecka

Jeżeli kobieta w ciąży nieprawidłowo się odżywia, zwiększa się ryzyko wystąpienia przewlekłych problemów zdrowotnych u dziecka – w tym cukrzycy. Jako że witamina B12 bierze udział w przemianach tłuszczy, jej niedobór może również wpłynąć na zaburzenia gospodarki lipidowej u dziecka.

Obecnie naukowcy nie są jednak w stanie odpowiedzieć na pytanie, jak niedobór witaminy B12 wpływa na wzrost poziomu leptyny u potomstwa. Jedna z teorii mówi, że niskie stężenie witaminy B12 zwiększa kumulację tłuszczu u płodu lub prowadzi do wzrostu leptyn. Inny trop prowadzi do zaburzeń na poziomie genetycznym, gdzie niski poziom witaminy B12 powoduje zmiany chemiczne, które mają wpływ na geny regulujące syntezę leptyn, pobudzając je do produkcji hormonu.

W planach jest przeprowadzenie dalszych badań i jeśli teza zostanie potwierdzona, konieczne będzie zweryfikowanie zalecanego dziennego spożycia witaminy B12 u kobiet w ciąży oraz, jeżeli to konieczne, wprowadzenie dodatkowej suplementacji tej witaminy w grupach o zwiększonym ryzyku niedoboru.

Czytaj więcej: Brak witaminy B12 a neuropatia

Poznaj naszego eksperta
Redakcja Apteline

Redakcja Apteline

W Apteline.pl nie tylko zarezerwujesz leki, suplementy diety, kosmetyki, testy diagnostyczne i sprzęt medyczny, ale znajdziesz także bogatą wiedzę o zdrowiu i profilaktyce chorób. Edukujemy i zachęcamy do kompleksowego dbania o zdrowie. Pamiętaj jednak, że nasze treści, choć pisane przez ekspertów, nie mogą zastąpić wizyty u lekarza ani być podstawą do podejmowania leczenia na własną rękę.
Jeśli zainteresował Cię nasz artykuł, masz pytania lub sugestie, napisz do nas. O poradę w sprawie leków możesz też zapytać farmaceutę na czacie Apteline.pl.

 

Zobacz także

Brak witaminy B12 a neuropatia

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 9.11.2016

Niedobór witaminy B12 powoduje ciągłe zmęczenie, nerwowość, kłopoty z pamięcią, a nawet depresję. Okazuje się, że u osób z cukrzycą typu 2. brak tej witaminy dodatkowo zwiększa ryzyko neuropatii układu krążenia.

Czytaj więcej

Czym cukrzyca ciążowa różni się od cukrzycy typu 1 i cukrzycy typu 2. Poznaj 5 najważniejszych różnic

Autor:

Małgorzata Marszałek

Data publikacji: 4.11.2016

Cukrzyca ciążowa to trzeci najczęściej diagnozowany typ cukrzycy (po cukrzycy typu 2 i cukrzycy typu 1). Badania w kierunku cukrzycy ciążowej są obowiązkowe dla wszystkich ciężarnych, pozytywny wynik testu obciążenia glukozą dotyczy około 10% badanych kobiet. Jeśli zdiagnozowano u Ciebie cukrzycę ciążową, prawdopodobnie chcesz się o niej jak najwięcej dowiedzieć. Pamiętaj, że większość informacji „ogólnych” o cukrzycy – dotyczących norm cukru, objawów choroby czy diety nie dotyczy cukrzycy ciążowej!

Czytaj więcej

Dieta niskowęglowodanowa – zasady, efekty, jadłospis i przeciwwskazania

Autor:

Kamila Śnieżek

Data publikacji: 16.06.2025

Dieta niskowęglowodanowa pozwala zrzucić zbędne kilogramy, obniżyć poziom cukru we krwi i poprawić ogólne samopoczucie. Efekty mogą być widoczne już po 2–3 tygodniach. Dla kogo jest ten rodzaj diety?

Czytaj więcej