• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Dziedziczenie cukrzycy − czy moje dzieci mogą zachorować?

Nikt tak naprawdę nie wie, jakie są przyczyny zachorowania na cukrzycę typu 1. Nie ma jasnej odpowiedzi, dlaczego ktoś zachorował. Wiadomo tylko tyle, że musiała to być wypadkowa obciążenia genetycznego i pewnych czynników środowiskowych. Czy dzieci mogą dziedziczyć cukrzycę po rodzicach?

Mama siedzi na trawie i podnosi do góry małe dziecko

Naukowcy głowią się od lat, czy zachorowanie na cukrzycę typu 1. to kwestia niedoborów witaminy D, czy temperatury (np. więcej zachorowań jest w zimę i krajach o umiarkowanym klimacie), czy diety ubogiej w kwasy omega-3, karmienia lub niekarmienia piersią, wirusów i infekcji itd. Jeśli ktoś odkryje przyczynę cukrzycy (a przy tym, w jaki sposób można jej przeciwdziałać), na pewno dostanie nagrodę Nobla!

Zobacz także: Jak imprezować z cukrzycą – mini poradnik w 5 krokach

Ryzyko dziedziczenia cukrzycy w procentach

Gdy już jesteś w związku i zastanawiasz się nad powiększeniem rodziny, na pewno przeszło Ci przez myśl pytanie, czy Twoje dziecko odziedziczy po Tobie cukrzycę. Oczywiście jest ryzyko i jest nawet nieco większe niż w populacji osób zdrowych, ale tak na dobrą sprawę znacznie większe są szanse, że dziecko będzie zdrowe. Z długotrwałych badań obserwacyjnych wynika, że jeśli kobieta z cukrzycą rodzi dziecko, gdy sama ma powyżej 25 lat, to ryzyko, że jej dziecko będzie miało cukrzycę, jest dokładnie takie samo jak w ogólnej populacji, czyli 1 na 100.

Ryzyko nieco rośnie, jeśli matka zdecydowała się na dziecko przed 25. rokiem życia – to już 1 przypadek na 25 (ale to dalej tylko 4 proc.). W ogólnym rozrachunku, gdy matka ma cukrzycę, istnieje większe prawdopodobieństwo, że maluch też będzie miał jakąś chorobą autoimmunologiczną niż konkretnie cukrzycę. Jeśli zaś chodzi o samą cukrzycę, to genetycznie obciąża bardziej chory ojciec. Jeżeli jesteś mężczyzną z cukrzycą, ryzyko, że cukrzyca pojawi się u Twojego dziecka, jest jak 1 do 17 (ok. 6 proc.). W każdym z wymienionych przypadków ryzyko podwaja się, jeśli cukrzycę zdiagnozowano u Ciebie wcześnie, przed 11. rokiem życia. U ojców z cukrzycą będzie to już ok. 11−12 proc., u matek rodzących przed 25. rokiem życia − ok. 8 proc., a u matek rodzących po 25. roku życia − to ok. 2 procent.

Największe obciążenie genetyczne jest wtedy, gdy obydwoje rodziców ma cukrzycę. Wówczas ryzyko rośnie od 10 do 25 proc. Ale spójrzmy na to z innej perspektywy – i tak oznacza to, że nawet w najmniej korzystnym układzie, ponad 75 proc. rodzin, w których obydwoje rodziców chorowało na cukrzycę, miało zdrowe dzieci! Czy to nie brzmi optymistycznie? Jeśli więc obawiasz się, że „sprzedasz” swoim potomkom cukrzycę, owszem, może tak się zdarzyć. Jednak prawdopodobieństwo jest na szczęście niewielkie. W większości przypadków cukrzyca diagnozowana jest u osób, u których nigdy wcześniej nie było cukrzycy typu 1.

Dziedziczenie cukrzycy typu 2.

Inna historia jest z cukrzycą typu 2. Jeśli ktoś z Twoich bliskich, np. rodzice, zachorował na popularną „dwójkę”, Twoje ryzyko zachorowania jest na pewno większe niż w ogólnej populacji.

Ale pamiętaj, że cukrzyca typu 2. to najczęściej choroba „stylu życia” – niezdrowej diety, braku aktywności fizycznej, stresów. Jeśli będziesz minimalizował przyczyny, będziesz jadł zdrowo, będziesz aktywny – wówczas nawet jeśli cała rodzina miała „dwójkę”, Ty możesz zostać jedynym zdrowym rodzynkiem. Ryzyko to tylko ryzyko, a szansa to aż szansa. I tego się trzymajmy.

Poznaj naszego eksperta
Katarzyna Gajewska

Psycholog, edukator diabetologiczny Katarzyna Gajewska

Psycholog, diabetyczka i edukator diabetologiczny. Na cukrzycę typu 1. zachorowała jako dwulatka w czasach, kiedy nie było glukometrów, a insulinę podawało się w strzykawkach z grubą igłą. Czasy się zmieniły, a Kasia niezmiennie udowadnia, że choroba nie jest dla niej ograniczeniem. I tego uczy innych. Obecnie jako edukator w Royal College of Surgeons in Ireland.
 

Zobacz także

Otyłość u dzieci i młodzieży − waga to kwestia zdrowia

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 29.11.2017

Duży noworodek powszechnie postrzegany jest jako zdrowy i silny. Pulchny kilkulatek traktowany jest z przymrużeniem oka, bo przecież „wyrośnie i wyciągnie się”. To mity. Większość pulchnych dzieci staje się otyłymi dorosłymi. A otyłość to choroba przewlekła, która znacznie zwiększa ryzyko wystąpienia innych chorób.

Czytaj więcej

Cukrzyca a ciąża – czy jest się czego obawiać?

Autor:

Psycholog, edukator diabetologiczny Katarzyna Gajewska

Data publikacji: 24.11.2017

Naturalną konsekwencją łączenia się ludzi w związki i ewolucyjnym efektem życia (a raczej pożycia) intymnego są dzieci. Dla kobiet, które mają cukrzycę, ciąża to nie lada wyzwanie. Na co warto zwrócić wtedy szczególną uwagę?

Czytaj więcej

Cukrzyca a wybór zawodu

Autor:

Psycholog, edukator diabetologiczny Katarzyna Gajewska

Data publikacji: 23.11.2017

W pewnym wieku na poważnie trzeba zacząć myśleć o przyszłości. Kim chcę zostać? Co robić? Jaki zawód uprawiać? U diabetyków w tych przemyśleniach przeplata się, co oczywiste, wątek cukrzycy. Jak rozpatrujesz swoją zawodową przyszłość? Co mogę robić z cukrzycą czy czego nie mogę robić z powodu cukrzycy?

Czytaj więcej