• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Cukrzyca a wybór zawodu

W pewnym wieku na poważnie trzeba zacząć myśleć o przyszłości. Kim chcę zostać? Co robić? Jaki zawód uprawiać? U diabetyków w tych przemyśleniach przeplata się, co oczywiste, wątek cukrzycy. Jak rozpatrujesz swoją zawodową przyszłość? Co mogę robić z cukrzycą czy czego nie mogę robić z powodu cukrzycy?

Kobieta otoczona mężczyznami trzymającymi znaki zapytania

Czasami wybór drogi zawodowej odbywa się dość wcześnie, bo już przy wyborze szkoły średniej. Jeśli decydujemy się np. na szkołę zawodową, to już będąc nastolatkiem w jakiś sposób określamy naszą zawodową drogę. Czy są zatem szkoły i rodzaje zawodów nieodpowiednie dla osoby z cukrzycą? Moim zdaniem nie. Uważam, że każda wybrana droga da się pogodzić z cukrzycą, choć jedna będzie łatwiejsza, a inna wymagająca niezłych akrobacji. Chciałabym jednak, byście już na wstępie nie ograniczali swoich marzeń, tylko dlatego, że chorujecie na cukrzycę. Zastanówcie się, czy cukrzyca faktycznie jest przeszkodą w realizacji Waszych zamierzeń, czy może wygodną wymówką, by nie konfrontować się z życiem.

 Idealne warunki nie istnieją

Na pewno najprościej dla diabetyka byłoby pracować w regularnych godzinach, np. codziennie od 9 do 17, przy biurku, bez zbędnych stresów, z możliwością jedzenia, wykonania pomiarów i zastrzyków oraz wychodzeniem do toalety kiedy tylko potrzebuje. W rzeczywistości mało kto jest takim „szczęściarzem”. Dla większości osób praca bywa źródłem stresu. Raz mniej, raz bardziej nasilonego, ale jednak kontakty z ludźmi, zadania i terminy zawszę wiążą się z różnego rodzaju „tarciami”, więc nie ma co oczekiwać, że trafimy do miejsca, w którym nasza cukrzyca nie będzie w żaden sposób wystawiana na próbę. Zresztą unikanie sytuacji stresowych nie jest żadnym rozwiązaniem. Rozwiązaniem jest umiejętność radzenia sobie ze stresem, a tę możemy (i powinniśmy) w sobie wypracować. Poza podnoszącą glikemię adrenaliną, problemem dla diabetyków mogą być przerwy w pracy. Pracując przy kasie w sklepie trudno odejść od stanowiska pracy nawet, gdy tego potrzebujemy. Wówczas warto porozmawiać z przełożonym i zaznaczyć, że akurat w naszym przypadku przerwa musi być właśnie wtedy, kiedy potrzebujemy (np. gdy czujemy że spada glikemia), bo inaczej może się to dla wszystkich źle skończyć. Jeśli tylko pracujemy w zespole, zwykle nie ma problemów ze znalezieniem zastępstwa.  Akurat obecnie zrekrutowanie pracowników do sklepów jest nie lada wyzwaniem. Więc jeśli odpowiada Ci taka praca, a obawiasz się o ewentualne niedocukrzenia, to szczerze porozmawiaj o swoich obawach i… postaw warunki.

Czytaj więcej: Cukrzyca a niepełnosprawność 

 Kucharz z cukrzycą, pilot z cukrzycą…

Diabetycy często zastanawiają się, czy mogą pracować w gastronomii – np. jako kucharze. Moim zdaniem nie ma żadnych przeciwwskazań – to tylko od Ciebie zależy, czy i jak będziesz „podjadał” przy wykonywaniu posiłków, a nawet jeśli – po prostu uwzględniaj to w dawce insuliny. Jedyne zawody, które mogą uznać cukrzycę za przeciwwskazanie to takie, w których w ogóle trzeba mieć „końskie zdrowie” i idealnie zdać testy zdrowotne  – osoba z cukrzycą na przykład może nie zdać egzaminów na pilota samolotu, z tego tytułu może też nie dostać się do wojska czy policji. Z drugiej strony sama znam kilku wojskowych i policjantów (cukrzycę zdiagnozowano u nich już w trakcie służby), którym choroba nie przerwała zawodowej aktywności. W Stanach Zjednoczonych istnieje zaś organizacja zrzeszająca zawodowych pilotów z cukrzycą – po kilku pozwach sądowych, piloci wywalczyli sobie prawo do pracy w samolotach komercyjnych. Wprawdzie mogą pracować jako drugi pilot, ale zawsze jest to ukłon w stronę osób z cukrzycą. A jednocześnie przykład obalający twierdzenie, jakby cukrzyca była bezwzględnym przeciwwskazaniem do pilotowania samolotu. Musicie też wiedzieć, że jeszcze kilka lat temu osoba z cukrzycą nie mogła pracować jako zawodowy kierowca. Teraz – przy regularnych kontrolach medycznych i optymalnej samokontroli – może. I w tym właśnie tkwi sekret –  im lepiej radzisz sobie z cukrzycą, im mniej masz hiperglikemii, a przede wszystkim niedocukrzeń, wyłapujesz je w porę i wiesz jak reagować – tym większe szanse na wymarzoną pracę i normalne traktowanie przez współpracowników.

Czytaj więcej: Samodzielność diabetyka - kiedy i jak zacząć? 

 Cukrzyca dzisiaj

Pamiętajcie też, że jakość leczenia cukrzycy jest teraz diametralnie różna od tej, jaka była choćby 20 lat temu, a niektóre przepisy i regulaminy odnośnie pracy liczą sobie jeszcze więcej lat niż te wspomniane dwie dekady. Jestem przekonana, że w większości przypadków tylko od nas zależy, czy będziemy wykonywać zawód jaki chcemy. Wśród osób z cukrzycą typu 1. są słynni aktorzy, profesjonalni sportowcy, lekarze, politycy, a nawet agenci FBI! Jeśli zastanawiasz się, jaki wybrać zawód, nie myśl o tym w czym cukrzyca będzie Ci przeszkadzać. Pomyśl o tym, jak możesz ogarnąć wszystkie zadania i wpleść w nie także te cukrzycowe. Dobra samokontrola to klucz do każdego zawodowego sukcesu!

Poznaj naszego eksperta
Katarzyna Gajewska

Psycholog, edukator diabetologiczny Katarzyna Gajewska

Psycholog, diabetyczka i edukator diabetologiczny. Na cukrzycę typu 1. zachorowała jako dwulatka w czasach, kiedy nie było glukometrów, a insulinę podawało się w strzykawkach z grubą igłą. Czasy się zmieniły, a Kasia niezmiennie udowadnia, że choroba nie jest dla niej ograniczeniem. I tego uczy innych. Obecnie jako edukator w Royal College of Surgeons in Ireland.
 

Zobacz także

Co to są wymienniki węglowodanowe?

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 16.02.2017

Wymiennik węglowodanowy (nazywany dawniej jednostką chlebową) to jednostka miary stworzona specjalnie dla diabetyków. Wymienniki ułatwiają szacowanie posiłków pod kątem zawartych w nich węglowodanów oraz dawkowanie insuliny.

Czytaj więcej

Mity żywieniowe związane z cukrzycą typu 1.

Autor:

Edukator diabetologiczny Karolina Klewaniec-Wypychacz

Data publikacji: 7.11.2016

Obalamy trzy najpopularniejsze mity związane z żywieniem i cukrzycą typu 1.

Czytaj więcej

Hipoglikemia – przyczyny, leczenie, zapobieganie. Dlaczego hipoglikemia jest niebezpieczna?

Autor:

Małgorzata Marszałek

Data publikacji: 10.11.2016

Hipoglikemia (niedocukrzenie) to poziom cukru we krwi poniżej 70 mg/dl. Na hipoglikemię najbardziej narażone są osoby chorujące na cukrzycę i przyjmujące insulinę, u osób zdrowych zbyt niski poziom cukru występuje bardzo rzadko (tzw. hipoglikemia reaktywna). Jak rozpoznać hipoglikemię? Dlaczego jest niebezpieczna? Jak postępować przy hipoglikemii i jak się przed nią ustrzec?

Czytaj więcej