Medycyna coraz bardziej interesuje się żywieniem pacjentów, którzy powinni otrzymywać odpowiednie ilości witamin, związków polifenolowych, antyoksydantów. Ich niedobory można uzupełnić, stosując suplementy diety.
Dlaczego medycyna interesuje się żurawiną, pokrzywą i innymi ziołami moczopędnymi?

Żurawina była sposobem na zdrowie Indian
Żurawina rośnie na północy Europy, Azji i w Ameryce. Nasze jagody żurawiny błotnej (Vaccinium oxycoccus) są drobniejsze, natomiast w USA i Kanadzie rośnie żurawina wielkoowocowa (Vaccinium macrocarpus). Zbierali ją Indianie amerykańscy i jedli z suszonym mięsem, był to pokarm myśliwych na dalekiej północy nazywany pemmikanem. Dawniej, kiedy nie było witamin w tabletkach, żurawiny umożliwiały przetrwanie w zdrowiu długiej i ostrej zimy. Jagody żurawiny zbiera się późną jesienią, kiedy inne owoce już się kończą i można je długo przechowywać, bowiem wysoka zawartość kwasów i tanin zabezpiecza je przed zepsuciem. Niestety żurawiny nie da się jeść na surowo, nawet sok wyciśnięty z owoców jest zbyt kwaśny (pH = 2,5) i cierpki. Amerykanie chętnie piją posłodzony sok (cranberry juice cocktail, CJC), a najstarszy przepis na sok żurawinowy pochodzi z 1683 roku. Skład chemiczny jagód poznano kilkaset lat później, ale biochemiczne mechanizmy działania poszczególnych składników są badane do tej pory. Zajmują się tym instytuty badawcze (np. Cranberry Institute w USA) i wiele uniwersytetów.
Żurawina może być cennym dietetycznym wsparciem dla osób w każdym wieku, ale szczególnie dla seniorów. Ze względu na walory żurawiny powinna ona jak najczęściej gościć na naszych stołach. Smaczne są żurawiny do mięsa, zwłaszcza do indyka czy piersi kurczaka.
Co zawiera żurawina i suplementy diety z żurawiną?
Medycyna coraz bardziej interesuje się żywieniem pacjentów, którzy powinni otrzymywać odpowiednie ilości witamin, związków polifenolowych, antyoksydantów. Ich niedobory można uzupełnić, stosując suplementy diety. Sok żurawinowy, owoce świeże i suszone, suplementy diety i żywność funkcjonalna z żurawiną zawierają polimery katechinowe – proantocyjanidyny (PAC), jednak te produkty mają różne ilości bioaktywnych związków. Suplementy diety mogą być produkowane z soku lub wytłoków, ale ich jakość i skład nie są kontrolowane. Mogą nie zawierać wystarczająco dużo bioaktywnych polimerów, co prowadzi do zróżnicowania ich aktywności i efektywności. Kilka firm produkuje syropy żurawinowe, ale zawierają one dużo cukru. Warto stosować naturalne preparaty, ale przetestowane przez współczesną medycynę. Ekstrakty z żurawin w tabletkach powinny mieć określoną zawartość polimerów proantocyjanidynowych, czyli powinny być standaryzowane na konkretną ilość miligramów PAC. W aptekach dostępne są produkty technologii XXI wieku: suplementy diety zawierające ekstrakty z żurawin o standaryzowanej zawartości bioaktywnych proantocyjanidyn (PAC).
Pokrzywa w leczeniu infekcji dróg moczowych
W przypadku infekcji dróg moczowych oprócz stosowania leków trzeba pić odpowiednio dużo wody, ale racjonalne jest jednoczesne zastosowanie ziół moczopędnych, np. pokrzywy, liści brzozy, skrzypu. Można zaparzyć zioła i popijać napar, który jest jednak gorzkawy i niesmaczny. Wygodne są gotowe preparaty zawierające ekstrakt z pokrzywy, np. suplement diety Furoxin.

Autor tekstu: prof. dr hab. Iwona Wawer
Podmiot gospodarczy prowadzący reklamę: Przedsiębiorstwo Farmaceutyczne LEK-AM Sp. z o.o.

1. Henig Y.S., Leahy M.M.: Cranberry juice and urinary tract health; science supports folklore. Nutrition, 2000, 16, 684-687.
2. Howell AB, Dreyfus JF, Chughtai B.: Differences in urinary bacterial anti-adhesion activity after intake of cranberry dietary supplements with soluble versus insoluble proanthocyanidins. J Diet Suppl. 2022; 19(5):621-639.
3. Klavins L, Perkons I, Mezulis M, Viksna A, Klavins M.: Procyanidins from cranberry press residues-extraction optimization, purification and characterization. Plants (Basel). 2022; 11(24):3517.





