• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Żurawina - właściwości lecznicze i przeciwwskazania. Przepisy na koktajl i sok z żurawiny

Żurawina stosowana jest przede wszystkim w leczeniu chorób nerek i pęcherza moczowego. Owoce żurawiny to także znakomite źródło witaminy C, żelaza i błonnika. Żurawiny muszą unikać osoby z nieleczonymi kamieniami nerkowymi, osteoporozą i przyjmujące leki przeciwzakrzepowe.

Żurawina - właściwości lecznicze. Żurawina - przeciwwskazania

Żurawina jest wieloletnią krzewinką zaliczaną do rodziny wrzosowatych Owoce żurawiny pojawiają się na początku września, zbiera się je jednak dopiero późną jesienią, a nawet zimą. Owoce żurawiny uznawane są za najzdrowsze na świecie. Na równi z czosnkiem, oregano i sosną zalicza się ją do grupy naturalnych antybiotyków.

Żurawina zawiera:

  • błonnik,
  • witaminy C, B1 i B2, B6, E, karoten,
  • wapń, potas, fosfor, miedź, żelazo, jod, magnez,
  • bioflawonoidy,
  • polifenole,
  • proantocyjanidyny,
  • garbniki,
  • taniny,
  • kwas cytrynowy,
  • kwas jabłkowy.

Żurawina na zapalenie pęcherza

Sok z żurawiny stosowany jest przy zakażeniach pęcherza moczowego. Działa on zakwaszająco, a co za tym idzie przeciwbakteryjnie na mocz. Dodatkowo sok z żurawiny ma zdolność zapobiegania przyczepianiu się bakterii chorobotwórczych do ścian dróg moczowych i pęcherza moczowego.

Bakterie E. coli, które normalnie znajdują się w jelitach, mogą zawędrować do pęcherza i tam włosowatymi wypustkami przyczepić się do wyścielającej go błony śluzowej i wywołać zakażenie. Substancje zawarte w żurawinach uszkadzają te przyczepy i w efekcie bakterie nie mogą „przylepić się” do dróg moczowych, łatwo wypłukiwane są przez mocz i nie mogą wywołać infekcji.

Dla zdrowia pęcherza

Żurawina usprawnia funkcjonowanie dróg moczowych, wypłukuje niekorzystne bakteria, utrudnia ich namnażanie się oraz przyczepność do ścianek pęcherza i dróg moczowych.

Zamów Mega Żurawinę

Żurawina działa bakteriobójczo

Podobnie jak na bakterie E.coli żurawina oddziałuje  na inne bakterie, odpowiadające np. za powstawanie wrzodów, a także na drobnoustroje wywołujące próchnicę, choroby dziąseł i przyzębia. Kwaśne substancje zawarte w żurawinie utrudniają przyleganie do błony śluzowej żołądka bakterii Helicobacter pylori, natomiast na zębach tworzą powłokę utrudniającą przyleganie bakterii do szkliwa i infekowanie dziąseł.

Badane są także probiotyczne właściwości żurawiny. Substancje w niej zawarte nie tylko niszczą szkodliwe bakteria w układzie pokarmowym, ale też wspomagają wzrost dobroczynnej mikroflory jelitowej.

Żurawina a układ krążenia

Jedzenie żurawin zmniejsza ryzyko miażdżycy i chorób układu krążenia, dzięki temu, że jest ona bogata w bioflawonoidy. Zapobiegają one powstawaniu zakrzepów i korzystnie wpływają na rozszerzanie naczyń krwionośnych. Wraz z pozostałymi antyoksydantami: polifenolami, garbnikami i taniną chronią naczynia krwionośne przed miażdżycą oraz mają właściwości przeciwnowotworowe.

Spożywanie żurawin, czy to w postaci surowej, czy też przetworzonej, zmniejsza liczbę komórek śródbłonka, którym wyściełane są nasze żyły i tętnice. Komórki te produkują osteokalcynę, która powoduje twardnienie naczyń krwionośnych. Ważne, żeby żurawiny spożywać regularnie, gdyż procesy degeneracyjne naczyń przebiegają powoli i wymagają stałego dostarczania antyutleniaczy. Uszkadzany przez oksydanty i stany zapalne śródbłonek staje się podatny na osadzanie cholesterolu. Jego złogi zmniejszają światło naczyń krwionośnych i powodują miażdżycę.

Żurawinowe antyoksydanty chronią komórki śródbłonka przed uszkodzeniami, a nadające jej czerwony kolor antocyjany łagodzą infekcje, które również sprzyjają osadzaniu się cholesterolu w żyłach i tętnicach.

Żurawina reguluje ciśnienie i cholesterol

Spożywając bogate w potas żurawiny zwiększamy swoje szanse na prawidłowe wartości ciśnienia tętniczego. Współczesna dieta, dostarczająca duże ilości sodu, sprzyja nadciśnieniu. Sięgając po żurawinę dbamy o równowagę pomiędzy sodem a potasem, działając profilaktycznie na cały układ sercowo-naczyniowy.

Wiele badań wskazuje także, że spożywanie żurawin wpływa na zachowanie odpowiednich proporcji między „dobrym” cholesterolem HDL a „złym” LDL, dzięki czemu spada ryzyko zawałów serca.

Żurawina pomaga nie tylko przy zapaleniu pęcherza, lecz także w stanach zapalnych dziąseł.

Żurawina - przeciwwskazania

Żurawiny powinny unikać osoby z kamieniami nerkowymi i osteoporozą oraz pacjenci przyjmujący przeciwzakrzepową warfarynę.

Niektórzy lekarze uważają, że sok z żurawin wcale nie jest tak korzystny, gdyż silnie zakwasza mocz, co może spowodować podrażnienie pęcherza moczowego. I rzeczywiście mogłoby się tak stać, gdyby pić codziennie co najmniej sześć lub więcej szklanek naturalnego soku z żurawin. Jest to także ważna uwaga dla osób, które chciałyby wyleczyć swoje dolegliwości, pijąc olbrzymie ilości soku jednorazowo. To raczej zaszkodzi, niż pomoże.

Przepis na koktajl z żurawin

Koktajl z żurawin przede wszystkim wspomaga przemianę materii.

  • Przygotować wodę żurawinową: ok. 350 g żurawin należy zalać 4 szklankami wody mineralnej i gotować, aż owoce zaczną pękać. Odcedzić. Zamiast tego można ewentualnie użyć niesłodzonego soku z żurawin.
  • Do szklanki wody żurawinowej (lub soku) dodać łyżkę zmielonego siemienia lnianego lub łyżkę sproszkowanych łusek z nasion babki płesznika
  • Pić dwa razy dziennie – po przebudzeniu i przed snem.

Przepis na sok żurawinowy ze świeżych owoców

  • Do zrobienia soku żurawinowego potrzebne będą: świeża żurawina, cukier (ok. 1 szklanki na 1 kg owoców), woda.
  • Owoce przebieramy, myjemy i umieszczamy w garnku.
  • Żurawinę zalewamy wodą tak, by była przykryta.
  • Dodajemy cukier i całość stawiamy na palniku.
  • Gotujemy do momentu, aż owoce się zaczną rozpadać i napój zgęstnieje.
  • Płyn przecedzamy przez sitko (jeśli chcemy klarowny sok) lub blendujemy.
Poznaj naszego eksperta
Redakcja Apteline

Redakcja Apteline

W Apteline.pl nie tylko zarezerwujesz leki, suplementy diety, kosmetyki, testy diagnostyczne i sprzęt medyczny, ale znajdziesz także bogatą wiedzę o zdrowiu i profilaktyce chorób. Edukujemy i zachęcamy do kompleksowego dbania o zdrowie. Pamiętaj jednak, że nasze treści, choć pisane przez ekspertów, nie mogą zastąpić wizyty u lekarza ani być podstawą do podejmowania leczenia na własną rękę.
Jeśli zainteresował Cię nasz artykuł, masz pytania lub sugestie, napisz do nas. O poradę w sprawie leków możesz też zapytać farmaceutę na czacie Apteline.pl.

 

Zobacz także

Krew w moczu – skąd się bierze krwiomocz, diagnostyka, możliwe przyczyny

Autor:

Kamila Śnieżek

Data publikacji: 11.08.2022

Krew w moczu może być widoczna gołym okiem i zmieniać barwę moczu na brunatną lub czerwoną, ale bywa też utajona, widoczna jedynie pod mikroskopem. W obu przypadkach może zwiastować poważne problemy z układem moczowym, w tym również złośliwe nowotwory nerek czy pęcherza, ale miewa też prozaiczne i niegroźne przyczyny.

Czytaj więcej

Ból nerek – przyczyny i objawy bólu nerek. Profilaktyka chorób nerek

Autor:

Kamila Śnieżek

Data aktualizacji: 18.06.2025

Ból nerek potrafi być bardzo silny, pulsować lub promieniować. Czasami można pomylić go z bólem odcinka lędźwiowego kręgosłupa lub bólem miesiączkowym. Jak i dlaczego bolą nerki i czy ból zawsze zwiastuje groźną chorobę?

Czytaj więcej

Głóg - właściwości kwiatów i owoców głogu

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 5.03.2018

Głóg znany jest przede wszystkim jako roślina lecznicza. Potrafi skutecznie chronić serce, normować ciśnienie krwi i jest wskazany w stanach rozdrażnienia, nadmiernej pobudliwości czy bezsenności. Do produkcji suplementów diety i farmaceutyków wykorzystywane są zarówno kwiaty,jaki i owoce głogu.

Czytaj więcej