Żurawina stosowana jest przede wszystkim w leczeniu chorób nerek i pęcherza moczowego. Owoce żurawiny to także znakomite źródło witaminy C, żelaza i błonnika. Żurawiny muszą unikać osoby z nieleczonymi kamieniami nerkowymi, osteoporozą i przyjmujące leki przeciwzakrzepowe.
Żurawina - właściwości lecznicze i przeciwwskazania. Przepisy na koktajl i sok z żurawiny

Żurawina jest wieloletnią krzewinką zaliczaną do rodziny wrzosowatych Owoce żurawiny pojawiają się na początku września, zbiera się je jednak dopiero późną jesienią, a nawet zimą. Owoce żurawiny uznawane są za najzdrowsze na świecie. Na równi z czosnkiem, oregano i sosną zalicza się ją do grupy naturalnych antybiotyków.
Żurawina zawiera:
- błonnik,
- witaminy C, B1 i B2, B6, E, karoten,
- wapń, potas, fosfor, miedź, żelazo, jod, magnez,
- bioflawonoidy,
- polifenole,
- proantocyjanidyny,
- garbniki,
- taniny,
- kwas cytrynowy,
- kwas jabłkowy.
Żurawina na zapalenie pęcherza
Sok z żurawiny stosowany jest przy zakażeniach pęcherza moczowego. Działa on zakwaszająco, a co za tym idzie przeciwbakteryjnie na mocz. Dodatkowo sok z żurawiny ma zdolność zapobiegania przyczepianiu się bakterii chorobotwórczych do ścian dróg moczowych i pęcherza moczowego.
Bakterie E. coli, które normalnie znajdują się w jelitach, mogą zawędrować do pęcherza i tam włosowatymi wypustkami przyczepić się do wyścielającej go błony śluzowej i wywołać zakażenie. Substancje zawarte w żurawinach uszkadzają te przyczepy i w efekcie bakterie nie mogą „przylepić się” do dróg moczowych, łatwo wypłukiwane są przez mocz i nie mogą wywołać infekcji.
![]() | Dla zdrowia pęcherzaŻurawina usprawnia funkcjonowanie dróg moczowych, wypłukuje niekorzystne bakteria, utrudnia ich namnażanie się oraz przyczepność do ścianek pęcherza i dróg moczowych. |
Żurawina działa bakteriobójczo
Podobnie jak na bakterie E.coli żurawina oddziałuje na inne bakterie, odpowiadające np. za powstawanie wrzodów, a także na drobnoustroje wywołujące próchnicę, choroby dziąseł i przyzębia. Kwaśne substancje zawarte w żurawinie utrudniają przyleganie do błony śluzowej żołądka bakterii Helicobacter pylori, natomiast na zębach tworzą powłokę utrudniającą przyleganie bakterii do szkliwa i infekowanie dziąseł.
Badane są także probiotyczne właściwości żurawiny. Substancje w niej zawarte nie tylko niszczą szkodliwe bakteria w układzie pokarmowym, ale też wspomagają wzrost dobroczynnej mikroflory jelitowej.
Żurawina a układ krążenia
Jedzenie żurawin zmniejsza ryzyko miażdżycy i chorób układu krążenia, dzięki temu, że jest ona bogata w bioflawonoidy. Zapobiegają one powstawaniu zakrzepów i korzystnie wpływają na rozszerzanie naczyń krwionośnych. Wraz z pozostałymi antyoksydantami: polifenolami, garbnikami i taniną chronią naczynia krwionośne przed miażdżycą oraz mają właściwości przeciwnowotworowe.
Spożywanie żurawin, czy to w postaci surowej, czy też przetworzonej, zmniejsza liczbę komórek śródbłonka, którym wyściełane są nasze żyły i tętnice. Komórki te produkują osteokalcynę, która powoduje twardnienie naczyń krwionośnych. Ważne, żeby żurawiny spożywać regularnie, gdyż procesy degeneracyjne naczyń przebiegają powoli i wymagają stałego dostarczania antyutleniaczy. Uszkadzany przez oksydanty i stany zapalne śródbłonek staje się podatny na osadzanie cholesterolu. Jego złogi zmniejszają światło naczyń krwionośnych i powodują miażdżycę.
Żurawinowe antyoksydanty chronią komórki śródbłonka przed uszkodzeniami, a nadające jej czerwony kolor antocyjany łagodzą infekcje, które również sprzyjają osadzaniu się cholesterolu w żyłach i tętnicach.
Żurawina reguluje ciśnienie i cholesterol
Spożywając bogate w potas żurawiny zwiększamy swoje szanse na prawidłowe wartości ciśnienia tętniczego. Współczesna dieta, dostarczająca duże ilości sodu, sprzyja nadciśnieniu. Sięgając po żurawinę dbamy o równowagę pomiędzy sodem a potasem, działając profilaktycznie na cały układ sercowo-naczyniowy.
Wiele badań wskazuje także, że spożywanie żurawin wpływa na zachowanie odpowiednich proporcji między „dobrym” cholesterolem HDL a „złym” LDL, dzięki czemu spada ryzyko zawałów serca.
Żurawina - przeciwwskazania
Żurawiny powinny unikać osoby z kamieniami nerkowymi i osteoporozą oraz pacjenci przyjmujący przeciwzakrzepową warfarynę.
Niektórzy lekarze uważają, że sok z żurawin wcale nie jest tak korzystny, gdyż silnie zakwasza mocz, co może spowodować podrażnienie pęcherza moczowego. I rzeczywiście mogłoby się tak stać, gdyby pić codziennie co najmniej sześć lub więcej szklanek naturalnego soku z żurawin. Jest to także ważna uwaga dla osób, które chciałyby wyleczyć swoje dolegliwości, pijąc olbrzymie ilości soku jednorazowo. To raczej zaszkodzi, niż pomoże.
Przepis na koktajl z żurawin
Koktajl z żurawin przede wszystkim wspomaga przemianę materii.
- Przygotować wodę żurawinową: ok. 350 g żurawin należy zalać 4 szklankami wody mineralnej i gotować, aż owoce zaczną pękać. Odcedzić. Zamiast tego można ewentualnie użyć niesłodzonego soku z żurawin.
- Do szklanki wody żurawinowej (lub soku) dodać łyżkę zmielonego siemienia lnianego lub łyżkę sproszkowanych łusek z nasion babki płesznika
- Pić dwa razy dziennie – po przebudzeniu i przed snem.
Przepis na sok żurawinowy ze świeżych owoców
- Do zrobienia soku żurawinowego potrzebne będą: świeża żurawina, cukier (ok. 1 szklanki na 1 kg owoców), woda.
- Owoce przebieramy, myjemy i umieszczamy w garnku.
- Żurawinę zalewamy wodą tak, by była przykryta.
- Dodajemy cukier i całość stawiamy na palniku.
- Gotujemy do momentu, aż owoce się zaczną rozpadać i napój zgęstnieje.
- Płyn przecedzamy przez sitko (jeśli chcemy klarowny sok) lub blendujemy.