• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Ryzyko złamania kości u diabetyka jest znacznie większe

Naukowcy zaobserwowali aż 7-krotnie wyższe ryzyko złamań kości u cukrzyków w porównaniu z osobami zdrowymi. Problem ten dotyczy osób chorych zarówno na cukrzycę typu 1., jak i na cukrzycę typu 2.

Dłoń w gipsie oparta o blat stołu

Na całym świecie zaobserwowano wzrost zachorowania na osteoporozę u diabetyków, co wiąże się przede wszystkim z wiekiem oraz rosnącym problemem otyłości w społeczeństwie.

Jak podkreślają naukowcy z University of Manitoba w Winnipeg w Kanadzie ryzyko złamań kości jest porównywalne u pacjentów z cukrzycą typu 1. i cukrzycą typu 2. Dr Schacter oraz dr Leslie na łamach „Calcified Tissue International” zaprezentowali pracę poglądową, która miała na celu przedstawić czynniki i metody oceny ryzyka złamań u osób chorych na cukrzycę, uwzględniając współistniejące schorzenia.

Badanie gęstości kości u diabetyków

W przeglądzie metod badawczych zespół naukowców z Winnipeg skupił się na diagnostyce gęstości kości, wykorzystującą absorpcjometrię rentgenowską (DXA), która – jako jedna z nielicznych – pozwala oszacować ryzyko złamań kości u pacjentów z cukrzycą typu 1. i cukrzycą typu 2.

Dodatkowo dr Schacter i dr Leslie przeanalizowali dane z włączonego do nowoczesnych skanerów DXA narzędzia oceny ryzyka złamania kości, które pomocne jest przy diagnostyce pacjentów z cukrzycą typu 2., ponieważ uwzględnia m.in. wyższy wskaźnik BMI (wskaźnika masy ciała) u tych osób.

Jak podkreślają badacze, ryzyko złamań kości u chorujących na cukrzycę często jest bagatelizowane i dlatego zdecydowali się poruszyć ten temat i wykonać badania.

Cukrzyca a skład kości

Powikłania cukrzycowe, np.: zaburzenia widzenia, równowagi oraz funkcji neurologicznych, mogą istotnie pogarszać kondycję i jakość życia pacjentów. Stanowią też istotny czynnik ryzyka złamań kości.

Dodatkowo zmiany w metabolizmie osób chorujących na cukrzycę mogą powodować zaburzenia w procesie odbudowy oraz zmiany w składzie tkanki kostnej, która u diabetyków w porównaniu z osobami zdrowymi jest miększa. Ponadto porowatość kości u diabetyków jest większa, zwłaszcza w gęstej warstwie korowej kości, co powoduje, że kość jest znacznie słabsza.

W wyniku eksperymentu naukowcy zaobserwowali blisko 7-krotnie wyższe ryzyko złamania w obrębie szyjki kości udowej u cukrzyków w porównaniu z osobami zdrowymi.

Wpływ leczenia hipoglikemizującego na złamania kości

Do tej pory nie udało się wywnioskować, czy stałe kontrolowanie i unormowanie glikemii pozwala zmniejszyć ryzyko złamań kości.

Jednak, jak podkreślają badacze, niedostateczna kontrola poziomu glukozy we krwi, która może prowadzić do hiperglikemii lub hipoglikemii, może istotnie zwiększyć liczbę złamań – chociażby z powodu większego ryzyka utraty przytomności czy upadku w momencie niedocukrzenia lub przecukrzenia.

Czytaj więcej: Normy glikemii – indywidualne podejście

Leki na cukrzycę a leki na osteoporozę

Przeprowadzone do tej pory badania pozwoliły zaobserwować, że leki stosowane w leczeniu osteoporozy wykazują taki sam wpływ na tkankę kostną u diabetyków, jak i u osób zdrowych. Nie odnotowano również istotnych interakcji pomiędzy lekami hipoglikemizującymi a bisfosfonianami stosowanymi w terapii osteoporozy.

Z kolei wśród leków przeciwcukrzycowych należy zwrócić szczególną uwagę na grupę glitazonów (rozyglitazon), które zwiększają ryzyko rozwoju osteoporozy i złamań kości.

Czytaj więcej: glitazony

Jak podkreśla dr Leslie cukrzyca jest istotnym czynnikiem ryzyka zarówno złamań kości, jak i rozwoju osteoporozy, jednak niedostateczna liczba badań pozwalających ocenić stan tkanki kostnej u diabetyków powoduje częste bagatelizowanie problemu przez pacjentów i lekarzy. Dodatkowym problemem jest więc niedostateczna świadomość pacjentów chorujących na cukrzycę.

Poznaj naszego eksperta
Redakcja Apteline

Redakcja Apteline

W Apteline.pl nie tylko zarezerwujesz leki, suplementy diety, kosmetyki, testy diagnostyczne i sprzęt medyczny, ale znajdziesz także bogatą wiedzę o zdrowiu i profilaktyce chorób. Edukujemy i zachęcamy do kompleksowego dbania o zdrowie. Pamiętaj jednak, że nasze treści, choć pisane przez ekspertów, nie mogą zastąpić wizyty u lekarza ani być podstawą do podejmowania leczenia na własną rękę.
Jeśli zainteresował Cię nasz artykuł, masz pytania lub sugestie, napisz do nas. O poradę w sprawie leków możesz też zapytać farmaceutę na czacie Apteline.pl.

 

Zobacz także

Aktywność fizyczna a hipoglikemia. Jak przygotować się do wysiłku fizycznego?

Autor:

Małgorzata Marszałek

Data publikacji: 10.11.2016

Aktywność fizyczna to składowa leczenia cukrzycy, równie ważna jak insulinoterapia, leki doustne i racjonalne odżywianie się. Niestety wielu diabetyków unika jakiegokolwiek wysiłku z obawy przed hipoglikemią.

Czytaj więcej

Odpowiednia dieta może spowolnić rozwój cukrzycy typu 2.

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 10.11.2016

Wzbogacenie codziennej diety o produkty zawierające wielonienasycone kwasy tłuszczowe może zatrzymać rozwój cukrzycy typu 2. u osób ze stanem przedcukrzycowym. Do takiego wniosku doszli brytyjscy naukowcy.

Czytaj więcej

Hipoglikemia – przyczyny, leczenie, zapobieganie. Dlaczego hipoglikemia jest niebezpieczna?

Autor:

Małgorzata Marszałek

Data publikacji: 10.11.2016

Hipoglikemia (niedocukrzenie) to poziom cukru we krwi poniżej 70 mg/dl. Na hipoglikemię najbardziej narażone są osoby chorujące na cukrzycę i przyjmujące insulinę, u osób zdrowych zbyt niski poziom cukru występuje bardzo rzadko (tzw. hipoglikemia reaktywna). Jak rozpoznać hipoglikemię? Dlaczego jest niebezpieczna? Jak postępować przy hipoglikemii i jak się przed nią ustrzec?

Czytaj więcej