Co to jest probiotyk? Jaki probiotyk jest najlepszy? I wreszcie: czy probiotyk suplement jest gorszy od probiotyku, który jest lekiem?
Probiotyk lek a probiotyk suplement diety – jakie są różnice?

Czym jest probiotyk?
Probiotyki to organizmy żywe, które podawane w odpowiednich ilościach wywierają korzystne skutki zdrowotne. Jest to aktualna definicja przedstawiona przez Światową Organizację Zdrowia i Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa. Oprócz probiotyków wyróżniamy także prebiotyki oraz synbiotyki, czyli połączenie probiotyków w prebiotykami. Bakterie probiotyczne działają w żołądku lub jelitach, gdzie pełnią funkcję ochronną.
Czytaj też: Probiotyki, prebiotyki, synbiotyki – czym się różnią, jak działają, kiedy warto je przyjmować?
Porównanie probiotyków – lek vs suplement
Porównanie na przykładzie probiotyku zarejestrowanego jako produkt leczniczy o nazwie Lacidofil oraz probiotyku, który jest suplementem diety o nazwie LactoRham.
| Probiotyk lek Lacidofil | Probiotyk suplement diety LactoRham | |
| Przeznacznie | Lek ma właściwości zapobiegania chorobom lub leczenia chorób | Celem suplementu diety jest uzupełnienie normalnej diety | 
| Wskazania | Są zatwierdzone przez URPLWMiPB (Urząd Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych) Wskazania: 
 | Wskazania nie są zatwierdzone przez URPLWMiPB Preparat zaleca się stosować w celu codziennego uzupełnienia mikroflory bakteryjnej, szczególnie po wyjałowieniu kuracją antybiotykową. | 
| skład | Producent gwarantuje określoną, minimalną ilość żywych kultur bakterii do końca daty ważności 2x109 CFU bakterii kwasu mlekowego: Lactobacillus rhamnosus R0011 Lactobacillus helveticus R0052 | Brak gwarancji zawartości żywych kultur bakterii w podanej ilości co najmniej 2,5x109 bakterii kwasu mlekowego: Lactobacillus rhamnosus | 
| Wprowadzenie do obrotu | Dopuszczenie do obrotu i rejestracja możliwa tylko przez URPLWMiPB lub Komisję Europejską na podstawie dokumentacji gwarantującej jakość, bezpieczeństwo i skuteczność stosowania. | Prawo nie wymaga szczegółowej dokumentacji oraz rejestracji. Wprowadzenie produktu do sprzedaży odbywa się przez powiadomienie Głównego Inspektoratu Sanitarnego | 
| Przechowywanie | Lodówka 2-8 15-25 °C | 15-25 °C | 
>> Psychobiotyki – bakterie jelitowe wspomagające pracę układu nerwowego
Jaki probiotyk wybrać? Czy suplement jest gorszy?
O wiele łatwiej jest wprowadzić na rynek suplement niż lek, dlatego większość preparatów probiotycznych na rynku to obecnie suplementy diety. Dla konsumenta oznacza to jednak, że nie do końca wiadomo, czy zakupiony suplement zadziała tak jak powinien (może się np. okazać, że liczba bakterii probiotycznych jest dużo mniejsza niż deklarowana przez producenta).
Czytaj też: Probiotyki na odporność - wzmocnij odporność z probiotykami
Jak wybrać dobry probiotyk?
1. Zwracaj uwagę na nazwę bakterii w składzie – pełna nazwa szczepu powinna zawierać trzy człony w odpowiedniej kolejności: rodzaj, gatunek, literowo-cyfrowe oznaczenie, np. Lactobacillus rhamnosus R0011 (nie: Lactobacillus; nie: Lactobacillus rhamnosus).
2. Wybierz preparat po badaniach klinicznych – w przypadku leku jest to standardowa procedura i wymóg, który musi być spełniony, aby nazwać preparat lekiem.
3. Temperatura przechowywania – teoretycznie probiotyki, które powinny być przechowywane w lodówce, powinien być lepszy – temperatura wydłuża życie bakterii. W praktyce trudno to jednak ocenić.
4. Liczba szczepów – to mniej ważna informacja niż to, czy nazwa bakterii w składzie jest prawidłowo zapisana. Jeśli masz do wyboru probiotyk z mniejszą liczbą szczepów, ale są prawidłowo opisane, to lepiej wybrać taki produkt zamiast probiotyku z dużą liczbą źle opisanych szczepów.
5. Warto wiedzieć, że jedną z najlepiej zbadanych bakterii probiotycznych jest Lactobacillus rhamnosus GG, która pomaga m.in. uniknąć biegunki w czasie antybiotykoterapii, a także zmniejsza ryzyko próchnicy u dzieci.
Czytaj też: Przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne, osłonowe – probiotyki i ich działanie











