• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Niski poziom witaminy B12 a zespół metaboliczny

Witamina B12 (cyjanokobalamina) jest ważnym koenzymem wielu reakcji biochemicznych zachodzących w organizmie człowieka. Ostatnie badania przeprowadzone w Wielkiej Brytanii pokazują również, że jej niedobór w okresie ciąży może zwiększać ryzyko chorób metabolicznych u potomstwa, do których między innymi należy cukrzyca, a także wpływać na wzrost stężenia leptyny.

laborant trzyma w dłoni test na poziom witaminy B12

Cyjanokobalamina bierze udział w metabolizmie węglowodanów, białek oraz tłuszczów, a także w syntezie krwinek czerwonych. Ma również ogromny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie i rozwój układu nerwowego. Niedobór witaminy B12 może objawiać się w postaci zaburzeń hematologicznych oraz neurologicznych, które są szczególnie niebezpieczne dla kobiet w ciąży oraz dzieci i mogą nieść za sobą poważne konsekwencje zdrowotne.

Czytaj także: Brak witaminy B12 a neuropatia

Niedobór witaminy B12 u matki ma negatywny wpływ na metabolizm płodu

Badania dowodzą, że dieta kobiety w ciąży przekłada się na stan zdrowia dziecka po porodzie. Zarówno przejadanie się, jak i głodzenie w czasie ciąży może zwiększać ryzyko rozwoju chorób metabolicznych u dzieci, m.in. cukrzycy typu 2.

Pomimo tego, w Wielkiej Brytanii występowanie niedoboru witaminy B12 jest dość popularnym zjawiskiem. Szacuje się, że cierpi na niego ok 12 proc. kobiet w wieku rozrodczym, w tym 20–30 proc. kobiet ciężarnych.

Naturalnym źródłem witaminy B12 są produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak ryby, mięso, jajka, drób czy mleko. Ponadto jest to jedyna witamina, którą powinny suplementować osoby będące na diecie wegańskiej, ponieważ nie mają możliwości dostarczenia jej wraz z pożywieniem.

Ponadto doniesienia naukowe wykazały, że niedobór witaminy B12 u kobiet będących w 28 tygodniu ciąży nie tylko zwiększał ryzyko występowania insulinooporności i hipercholesterolemii u potomstwa, ale również korelował z mniejszą masą urodzeniową dzieci.

Naukowcy wykazali również związek pomiędzy poziomem witaminy B12 u matki, a ryzykiem rozwoju chorób metabolicznych i współistniejącego wysokiego poziomu leptyny u płodu.

Dzieci matek z niedoborem witaminy B12 miały podwyższony poziom hormonu sytości – leptyny

Leptyna jest hormonem wydzielanym przez komórki podskórnej tkanki tłuszczowej. Jej zadaniem jest przesyłanie informacji o stanie sytości organizmu po jedzeniu. Nadmiar leptyny może doprowadzić do zmniejszenia wrażliwości tkanek na insulinę oraz do przejadana się, a w konsekwencji do wytworzenia insulinooporności oraz rozwoju cukrzycy typu 2. Wysokie stężenia tego białka zaobserwowano u osób otyłych.

Czy wiesz, że już co szósty Europejczyk jest otyły?

Naukowcy udowodnili, że stężenie leptyny było wyższe u dzieci, których matki miały niedobór witaminy B12. Jednak wysoki poziom tego białka u dzieci nie wynikał z wyższego stężenia leptyny u matki. Na tej podstawie wywnioskowano, że leptyna nie przechodzi przez barierę łożyskową, więc nie może bezpośrednio zostać przetransportowana od matki do płodu.

Powyższe badanie wskazuje, że niedobór witaminy B12 może powodować zmiany w budowie genu leptyny, skutkujące zmniejszeniem jego ekspresji u płodu. Ponadto zauważono, że niedobór witaminy B12 wpływał również na wzrost ekspresji genu leptyny w komórkach tkanki tłuszczowej oraz łożyskowej u matki.

Wielopłaszczyznowe konsekwencje niedoboru witaminy B12

Aby sprawdzić wpływ niedoboru witaminy B12 na poziom leptyny u płodu, naukowcy przebadali 91 kobiet i ich dzieci urodzonych metodą cesarskiego cięcia.  

Na podstawie badań adipocytów (komórek tłuszczowych) oraz próbek krwi pobranych od matki i dziecka stwierdzono niedobór witaminy B12 u ponad 39 proc. kobiet i 29 proc. noworodków. Oznaczono również BMI matek, które było istotnie wyższe u kobiet z niedoborem B12, podobnie jak poziom trójglicerydów oraz LDL, co sugeruje, że cyjanokobalamina wpływa również na  gospodarkę lipidową organizmu.

Ponadto w badaniu częstość występowania cukrzycy była dwukrotnie większa u matek, z niedoborem tej witaminy. Wiadomo również, że u pacjentów z cukrzycą typu 2. poziom leptyny jest wysoki, co również przyczynia się do wzrostu oporności tkanek na insulinę i przejadania się.

Jednak dalej nie jest wiadome, jak wysoki poziom leptyny już przed narodzinami wpływa na wystąpienie chorób metabolicznych po urodzeniu i w wieku dorosłym. Aby odpowiedzieć na to zagadnienie, potrzebne są dalsze badania.

Czytaj także: Brak witaminy D skutkuje retinopatią cukrzycową?

Poznaj naszego eksperta
Redakcja Apteline

Redakcja Apteline

W Apteline.pl nie tylko zarezerwujesz leki, suplementy diety, kosmetyki, testy diagnostyczne i sprzęt medyczny, ale znajdziesz także bogatą wiedzę o zdrowiu i profilaktyce chorób. Edukujemy i zachęcamy do kompleksowego dbania o zdrowie. Pamiętaj jednak, że nasze treści, choć pisane przez ekspertów, nie mogą zastąpić wizyty u lekarza ani być podstawą do podejmowania leczenia na własną rękę.
Jeśli zainteresował Cię nasz artykuł, masz pytania lub sugestie, napisz do nas. O poradę w sprawie leków możesz też zapytać farmaceutę na czacie Apteline.pl.

 

Zobacz także

Afrezza, czyli „wdech” zamiast „zastrzyku” przed posiłkiem

Autor:

Dr n. farm. Rafał Miozga

Data publikacji: 28.02.2017

Afrezza to nieinwazyjna, krótko działająca insulina ludzka osadzona na specjalnym nośniku, przeznaczona do podawania wziewnego u pacjentów z cukrzycą typu 1. i 2.

Czytaj więcej

Czy insulinę można wdychać? Insuliny wziewne: od Exubery do Afrezzy

Autor:

Dr n. farm. Rafał Miozga

Data publikacji: 28.02.2017

Leczenie cukrzycy insuliną nie musi wiązać się z koniecznością wykonywania wkłuć. Exubera i Afrezza są przykładem na to, że insulinę można podawać wziewnie.

Czytaj więcej

Cukrzyca – objawy, przyczyny, dieta, badania. Jak rozpoznać i leczyć cukrzycę?

Autor:

Jacek Krajl

Data publikacji: 26.08.2022

W cukrzycy typu 1. objawy występują gwałtownie, cukrzyca typu 2. postępuje powoli – objawy tego typu cukrzycy nasilają się stopniowo. Pierwsze objawy cukrzycy typu 1. to: ogromne pragnienie; częste oddawanie moczu; zmęczenie; pierwsze objawy cukrzycy typu 2. to: suchość w ustach; częste napady głodu; wzmożone pragnienie (polidypsja); senność; infekcje intymne; zaburzenia widzenia.

Czytaj więcej

Ciągle nie radzimy sobie z leczeniem cukrzycy typu 2. – raport NIK

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 23.05.2018

Działania systemu ochrony zdrowia służące zapobieganiu, wczesnemu wykrywaniu oraz leczeniu cukrzycy typu 2. są niewystarczające – tak twierdzi NIK. Choć wiele mówi się o tym, że cukrzyca stanowi priorytet w systemie opieki zdrowotnej, nie potwierdzają tego fakty. Nie potrafimy skutecznie ani zapobiegać cukrzycy typu 2., ani chronić osób już nią dotkniętych przed rozwojem późnych powikłań cukrzycy. Jednak to nie wszystkie przewinienia.

Czytaj więcej

Bioniczna trzustka może pomóc setkom tysięcy osób chorych na cukrzycę

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 28.01.2018

Transplantolog dr hab. n. med. Michał Wszoła jest szefem konsorcjum, które prowadzi badania nad stworzeniem bionicznej trzustki. Taka trzustka może pomóc setkom tysięcy osób chorych na cukrzycę.

Czytaj więcej