• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Jak się odżywiać przy wysokim poziomie cholesterolu?

Hipercholesterolemia to jeden z najpowszechniejszych problemów zdrowotnych. Nadmiar cholesterolu LDL sprzyja odkładaniu się blaszki miażdżycowej i prowadzi do rozwoju chorób układu krążenia. Aby obniżyć stężenie cholesterolu, należy przede wszystkim zmienić zwyczaje żywieniowe. Jeśli to okaże się niewystarczające, konieczne staje się przyjmowanie leków. Jednak leki nie zwalniają z obowiązku stosowania diety obniżającej cholesterol. Co zatem jeść, aby utrzymać stężenie cholesterolu w normie?

serce ułożone z produktów spożywczych zalecanych na obniżenie cholesterolu

O cholesterolu najczęściej mówi się w kontekście jego wpływu na rozwój miażdżycy, jednak warto zdawać sobie sprawę, że pewne jego ilości są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Cholesterol bierze udział w:

  • budowaniu błon komórkowych,
  • wytwarzaniu niektórych hormonów,
  • syntezy witaminy D,
  • produkcji kwasów żółciowych.

Problemem jest nadmiar lipoprotein o małej gęstości (LDL), określanych jako „zły cholesterol”. Cholesterol LDL wbudowuje się w tętnice, zwiększa ryzyko tworzenia się zakrzepów, które mogą całkowicie zamknąć światło tętnicy, czego skutkiem może być zawał serca lub udar niedokrwienny mózgu.  Zwiększone stężenie cholesterolu we krwi to najczęściej skutek niezdrowej diety. Odpowiednie żywienie jest też lekarstwem, które pozwala poziom cholesterolu obniżyć do wartości prawidłowych.

>> Cholesterol – dobry i zły (HDL i LDL). Normy cholesterolu, jak obniżyć jego poziom?

Suplement diety Biomegalin 3-6-9

Preparat uzupełnia dietę w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 (NNKT) oraz jednonienasycone kwasy tłuszczowe omega-9.

Suplement diety mogą stosować osoby, które chcą utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu, osoby starsze, intensywnie uczące się i intensywnie uprawiające sport.

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ

>> Leki na cholesterol, leki przeciwmiażdżycowe, suplementy diety

Jakie produkty podnoszą poziom złego cholesterolu

Największy wpływ na podwyższanie poziomu LDL mają nasycone kwasy tłuszczowe, obecne w pokarmach pochodzenia zwierzęcego. Znajdują się one przede wszystkim w:

  • tłustych mięsach,
  • wędlinach,
  • parówkach, podrobach,
  • serach żółtych,
  • tłustym nabiale,
  • maśle, smalcu.

Nasycone kwasy tłuszczowe w dużej ilości obecne są także w dwóch olejach roślinnych: oleju palmowym i oleju kokosowym. Pozostałe tłuszcze roślinne, w tym rodzimy olej rzepakowy, zawierają ich niewiele i są zdecydowanie zdrową opcją dla osoby dbającej o cholesterol.

Nasycone kwasy tłuszczowe to nie jedyne zagrożenie dla poziomu cholesterolu. Podobnie jak NKT działają izomery trans kwasów tłuszczowych nienasyconych, zwane potocznie tłuszczami trans. Mają one udokumentowany, niekorzystny wpływ na profil lipidowy: przyczyniają się do zwiększenia stężenia cholesterolu LDL we krwi. Głównym źródłem izomerów trans są uwodornione (utwardzone) tłuszcze roślinne, szczególnie większość twardych margaryn kostkowych oraz wszystkie produkty, które zawierają taki tłuszcz.

Utwardzony tłuszcz roślinny (w tym utwardzony olej palmowy), zawierający izomery trans i tłuszcze nasycone, znajdują się w:

  • żywności wysoko przetworzonej,
  • słodyczach czekoladowych,
  • kruchych ciastkach, waflach,
  • słonych przekąskach (chipsy, chrupki, paluszki),
  • daniach typu instant,
  • żywności typu fast food,
  • pieczywie cukierniczym,
  • gotowych wypiekach.

Poza tłuszczami pochodzenia zwierzęcego oraz utwardzanymi tłuszczami roślinnymi negatywny wpływ na poziom cholesterolu we krwi ma także cholesterol pokarmowy. Głównymi źródłami cholesterolu pokarmowego są:

  • żółtka jaj,
  • podroby (wątróbka, nerki, serca),
  • wędliny podrobiowe (kaszanka, pasztetowa).

Osoby chcące za pomocą diety utrzymywać prawidłowy poziom cholesterolu nie powinny zjadać więcej niż 3 jajka tygodniowo.

Dieta „na cholesterol” – co jeść

Aby obniżyć poziom złego cholesterolu, należy nie tylko unikać produktów, które go podnoszą, lecz także wprowadzić do jadłospisu składniki pokarmowe, które działają korzystnie na profil lipidowy (podnoszą stężenie dobrego cholesterolu HDL, a obniżają złego LDL). Zalicza się do nich:

  • jednonienasycone kwasy tłuszczowe,
  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe,
  • błonnik pokarmowy rozpuszczalny w wodzie.

Korzystne dla układu krążenia kwasy tłuszczowe znajdują się w:

  • olejach roślinnych (rzepakowym, słonecznikowym, kukurydzianym, oliwie),
  • tłustych rybach morskich,
  • orzechach.

Z kolei źródłem błonnika pokarmowego są:

  • rośliny strączkowe,
  • pełnoziarniste produkty zbożowe,
  • warzywa,
  • owoce (w szczególności jabłka i cytrusy).

Sterole i stanole roślinne w diecie obniżającej cholesterol

Sterole i stanole roślinne to tłuszcze o korzystnym wpływie na profil lipidowy. Niewielkie ich ilości znajdują się w ziarnach sezamu, pestkach słonecznika i niektórych olejach. Chcąc jednak korzystać z ich dobroczynnego wpływu, należy je dostarczać z żywnością specjalnie wzbogaconą o ten rodzaj związków (głównie margaryny, jogurty i serki).

Dieta śródziemnomorska na dobry poziom cholesterolu

Dieta śródziemnomorska uznana jest za idealną dietę przeciwmiażdżycową, stąd też jest rekomendowana przez kardiologów jako optymalny sposób odżywiania chroniący przed chorobami układu krążenia. Na czym polega jej fenomen?

Dieta śródziemnomorska chroni serce ze względu na:

  • niskie spożycie tłuszczów zwierzęcych bogatych w nasycone kwasy tłuszczowe,
  • niską podaż izomerów trans,
  • niską podaż cholesterolu pokarmowego,
  • wysoki udział tłuszczów roślinnych, bogatych w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych,
  • wysoką podaż kwasów omega-3, zawartych w rybach morskich.

Ponadto ze względu na wysoką zawartość warzyw i owoców dieta ta bogata jest w antyoksydanty (witamina C, E, β-karoten, flawonoidy), potas i magnez o działaniu ochronnym dla serca.

Dieta wegetariańska obniża cholesterol

Dieta oparta na produktach roślinnych także jest korzystna dla układu krążenia ze względu na niską zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych oraz wysoką zawartość błonnika pokarmowego  i przeciwutleniaczy. Istotne jest, by ten sposób żywienia prawidłowo bilansować, m.in. wprowadzając kwasy omega-3. Stąd poleca się korzystanie z roślinnych źródeł tego składnika, m.in. siemienia lnianego, olejów, orzechów, migdałów, pestek dyni czy nasion słonecznika. Zalecana jest również suplementacja witaminy B12, która ma wpływ na funkcjonowanie układu krążenia.

Dieta na obniżenie cholesterolu – zalecenia praktyczne

  • Unikaj tłustych mięs i wędlin.
  • Wyeliminuj z diety podroby.
  • Drób jedz bez skóry.
  • Jadaj tłuste ryby 2-3 razy w tygodniu.
  • Nabiał wybieraj chudy lub półtłusty.
  • Zamiast masła stosuj margaryny niezawierające tłuszczów trans.
  • Smaż na odpowiednim oleju, nie na smalcu.
  • Do każdego posiłku dodawaj surowe warzywa.
  • Unikaj fast foodów.
  • Unikaj gotowych ciast i słodyczy zawierających tłuszcze trans.
  • Nie jedz więcej niż 3 jaja tygodniowo.
  • Zwracaj uwagę na obróbkę kulinarną – lepiej gotować, piec i dusić, niż smażyć.
  • Włącz do jadłospisu niewielkie ilości orzechów (są bardzo kaloryczne, ale są źródłem „dobrych” tłuszczów).
  • Korzystaj z właściwości olejów roślinnych (rzepakowego, oliwy, słonecznikowego).
  • Unikaj oleju kokosowego oraz oleju palmowego.
  • Dbaj o prawidłową masę ciała.

Czy można obniżyć cholesterol samą dietą?

Sposób odżywiania się ma bardzo duży wpływ na stężenie cholesterolu we krwi. Jednak wysoki poziom złego cholesterolu często obserwuje się także u osób, które odżywiają się prawidłowo i nie mają wielu możliwości modyfikacji diety.  Poza tym, co jemy, na poziom cholesterolu moją wpływ także czynniki genetyczne.  Dieta ograniczająca podaż tłuszczów zwierzęcych i izomerów trans jest korzystna dla wszystkich, jednak nie zawsze wystarczy, by utrzymywać cholesterol w normie. Dlatego bardzo często zalecenia dietetyczne należy łączyć z farmakoterapią.

Suplementy „na cholesterol”

Działanie diety obniżającej poziom złego cholesterolu warto wzmocnić odpowiednią suplementacją. Godne polecanie preparaty pomagające utrzymać w normie stężenie cholesterolu zawierają:

  • kwasy omega-3, które w pożywieniu występują w zdecydowanie mniejszych ilościach niż kwasy omega-6. O ile tych drugich raczej w naszej diecie nie brakuje, o tyle trudniej jest zapewnić sobie odpowiednią podaż omega-3.

Przykładowe produkty z kwasami omega-3: Omega 3-6-9 Complex; Omega Forte; Gold Omega 3

  • monakolinę K – nazywana jest naturalną statyną, pozyskuje się ją z fermentowanego czerwonego ryzu. Monakolina K stanowi naturalną alternatywę dla syntetycznych statyn, które wchodzą w skład leków obniżających cholesterol. Substancja ta utrzymuje prawidłowy poziom lipidów (cholesterolu LDL i HDL oraz trójglicerydów).

Monakolina K znajduje się w produktach:  LipiForma Plus, Chole-Pro

  • sterole roślinne, wyciąg z zielonej herbaty – substancje te zmniejszają wchłanianie złego cholesterolu w jelitach. Tym samym przyczyniają się do uregulowania jego poziomu w organizmie.

Sterole roślinne znajdziesz w  produktach: Herbaya Sterole roślinne, Proliver Cardio

  • witaminy z grupy B. Wpływają na utrzymanie prawidłowego metabolizmu energetycznego, są źródłem folianów, które pomagają utrzymać prawidłowy metabolizm homocysteiny.

Najczęściej zadawane pytania dotyczące odżywiania przy wysokim poziomie cholesterolu

Czy istnieją produkty, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu?

Produkty bogate w błonnik pokarmowy, takie jak owoce, warzywa i pełnoziarniste produkty zbożowe, mogą pomóc obniżyć poziom cholesterolu. Zdrowe tłuszcze, np. te znajdujące się w orzechach, nasionach, awokado i rybach, również mają korzystny wpływ na poziom cholesterolu. Produkty zawierające fitosterole, takie jak margaryny roślinne, również pomagają obniżyć poziom cholesterolu poprzez blokowanie jego wchłaniania z jelita. Należy jednak pamiętać, że dieta powinna być zbilansowana, a produkty obniżające cholesterol nie powinny stanowić jedynego elementu strategii zmniejszania poziomu cholesterolu.

Jaka dieta na redukcję cholesterolu sprawdzi się najlepiej?

Najlepsza dieta na redukcję cholesterolu to dieta oparta na produktach roślinnych, bogata w warzywa, owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe, roślinne źródła białka, takie jak rośliny strączkowe i orzechy, a także chude mięso i ryby. Należy unikać produktów wysokotłuszczowych i przetworzonych oraz ograniczyć spożycie tłuszczów nasyconych i tłuszczów trans. Ważne jest również kontrolowanie ilości spożywanego cukru i soli. Regularna aktywność fizyczna to również ważny aspekt w procesie redukcji poziomu cholesterolu.

Czy można obniżyć cholesterol suplementami diety?

Niektóre suplementy diety, takie jak stanowiące źródło błonnika pokarmowego preparaty na bazie kwasów tłuszczowych omega-3, fitosteroli czy niacyny, mogą pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi. Jednak suplementy diety nie zastąpią zdrowej, zbilansowanej diety oraz regularnej aktywności fizycznej. W przypadku wysokiego poziomu cholesterolu zawsze należy skonsultować się z lekarzem i dietetykiem, aby ustalić optymalną strategię obniżania poziomu cholesterolu.

Jakich produktów unikać przy wysokim cholesterolu?

Należy unikać produktów wysokotłuszczowych, takich jak mięso czerwone, wędliny, tłuste sery, masło, smalec oraz produktów wysokoprzetworzonych, zawierających tłuszcze trans.

Niektóre suplementy diety, takie jak stanowiące źródło błonnika pokarmowego preparaty na bazie kwasów tłuszczowych omega-3, fitosteroli czy niacyny, mogą pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi. Jednak suplementy diety nie zastąpią zdrowej, zbilansowanej diety oraz regularnej aktywności fizycznej. W przypadku wysokiego poziomu cholesterolu zawsze należy skonsultować się z lekarzem i dietetykiem, aby ustalić optymalną strategię obniżania poziomu cholesterolu.

Najlepsza dieta na redukcję cholesterolu to dieta oparta na produktach roślinnych, bogata w warzywa, owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe, roślinne źródła białka, takie jak rośliny strączkowe i orzechy, a także chude mięso i ryby. Należy unikać produktów wysokotłuszczowych i przetworzonych oraz ograniczyć spożycie tłuszczów nasyconych i tłuszczów trans. Ważne jest również kontrolowanie ilości spożywanego cukru i soli. Regularna aktywność fizyczna to również ważny aspekt w procesie redukcji poziomu cholesterolu.

Należy unikać produktów wysokotłuszczowych, takich jak mięso czerwone, wędliny, tłuste sery, masło, smalec oraz produktów wysokoprzetworzonych, zawierających tłuszcze trans.

Pobierz nasz pyszny i zdrowy jadłospis!

Miejsce na okładkę
  • proste pomysły na wartościowe śniadanie
  • szybkie przepisy na zdrowy obiad
  • inspiracje przekąsek na podwieczorek
  • wybór lekkich przepisów na kolację
Aby pobrać darmowy materiał, zaznacz checkbox.
Poznaj naszego eksperta
Małgorzata Marszałek

Małgorzata Marszałek

Rzecznik Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków. Dziennikarka specjalizująca się w tematach zdrowotnych. Chętnie pisze o cukrzycy, którą postrzega jako pewien styl życia, a nie przewlekłą chorobę. Matka Polki, wegetarianka i właścicielka kota Oskara :)

Zobacz także

Lipidogram (cholesterol i trójglicerydy) – norma, interpretacja wyników badań

Autor:

Aleksandra Zalewska-Stankiewicz

Data publikacji: 15.01.2018

Lipidogram to badanie laboratoryjne, które określa poziom gospodarki tłuszczowej w organizmie w oparciu o cztery parametry: cholesterol całkowity, frakcje HDL (tzw. dobry cholesterol) i LDL (tzw. zły cholesterol) oraz triglicerydy. Na podstawie wyników lipidogramu szacuje się ryzyko rozwoju miażdżycy, a w konsekwencji choroby niedokrwiennej serca. Jakie są normy dla cholesterolu i trójglicerydów?

Czytaj więcej

Olej palmowy – zdrowy czy kontrowersyjny? Tłuszcz palmowy a środowisko

Autor:

Małgorzata Marszałek

Data publikacji: 1.02.2021

Olej palmowy, w odróżnieniu od swojego kuzyna – oleju kokosowego, nie cieszy się dobrą sławą. Do tego stopnia, że doczekał się swojego „anty święta” – 1 lutego jest Międzynarodowym Dniem bez Oleju Palmowego, a konsumenci coraz częściej poszukują w sklepach słodyczy i margaryny bez dodatku tłuszczu z palmy olejowej. Czy słusznie? Jakie właściwości ma olej palmowy? Czy jest korzystny dla zdrowie? I dlaczego wzbudza tak wiele kontrowersji?

Czytaj więcej

Kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 i omega-9 - dlaczego są niezbędne dla naszego zdrowia?

Autor:

Marta Słowińska

Data publikacji: 14.08.2022

Kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 i omega-9 to tzw. zdrowe tłuszcze, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. W odróżnieniu od tłuszczów nasyconych kwasy omega m.in.: regulują ciśnienie tętnicze, chronią serce i układ nerwowy, wpływają na wzrok, wspierają odporność czy leczenie schorzeń skóry, takich chociażby jak AZS.

Czytaj więcej