• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Pączki w wersji light - pieczone, z musem z jabłek

Pyszne i pulchne pączki pieczone z mąki pełnoziarnistej, nadziewane musem z jabłek to świetna alternatywa dla tradycyjnych pączków. Polecamy nie tylko diabetykom i osobom dbającym o linię, lecz także wszystkim łasuchom!

pączki z cukrem pudrem na talerzyku obok filiżanka z kawą

Osoby, które przyjmują leki doustne, oraz wszyscy ci, którzy mają kilka kilogramów nadmiaru, muszą zwracać uwagę na zawartość kalorii, cukru i tłuszczu w posiłkach. Bez tego nie utrzymają normoglikemii, a rosnąca masa ciała będzie tylko wzmagać insulinooporność. Zwykłe słodycze są dla takich osób niewskazane, co nie oznacza, że muszą sobie pączka odmówić (szczególnie w tłusty czwartek!) – mogą wybrać jego odchudzoną wersję.

Tradycyjne pączki są prawdziwą kaloryczną bombą, zawierają sporą ilość cukru zarówno w cieście, jak i w nadzieniu, a w dodatku mocno nasiąkają tłuszczem podczas smażenia. Dlatego przygotowaliśmy dla Was przepis na pączki nie smażone, ale pieczone, wykonane z mąki pełnoziarnistej, które zamiast słodką marmoladą nadziewane są musem z jabłek. Pączki według tego przepisu są lekkie i pulchne, pachną wybornie i smakują wspaniale. Oczywiście zawsze znajdą się malkontenci, którzy powiedzą, że pączek to pączek – musi być supersłodki i smażony, ale my zachęcamy do eksperymentów i szukania zdrowej alternatywy tradycyjnych przysmaków, zarówno na co dzień, jak i w tłusty czwartek.

przepołowiony pączek w tle filiżanka z kawą 

Pączki z pieca - składniki na 12 pączków

  • 200 ml ciepłego mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 20 g drożdży
  • 55 g cukru
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki roztopionego masła lub oleju kokosowego, lekko ostudzonego
  • 1 jabłko
  • odrobina cynamonu
  • łyżeczka cukru pudru do posypania

Pączki z pieca - przygotowanie

  1. Przygotować zaczyn. Do dużej szklanej miski wlać 50 ml ciepłego (ale nie gorącego) mleka, dodać 2 łyżki mąki, łyżeczkę cukru i pokruszone świeże drożdże (można skorzystać też z drożdży instant). Wymieszać dokładnie i odstawić na 10–15 minut, aż drożdże zaczną pracować (mieszanka zacznie rosnąć).
  2. Do zaczynu dodać pozostałe składniki – mąkę przesianą przez drobne sitko, cukier, resztę ciepłego mleka, masło, szczyptę soli i 3 żółtka. Wymieszać, przykryć lnianą ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godziny. W tym czasie ciasto powinno podwoić objętość. Jego konsystencja powinna być dość rzadka, ale nie lejąca.
  3. Przygotować formę do pieczenia wraz z papierowymi foremkami. Jabłko zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i wymieszać ze szczyptą cynamonu. Do foremek nakładać po łyżce ciasta, na środek pół łyżeczki tartego jabłka, na wierzch znów warstwę ciasta. Pączki odstawić na 10–15 minut do wyrośnięcia, w tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 200ᵒC z grzaniem góra–dół. Pączki piec 8–10 minut, aż się delikatnie zarumienią. Wyciągnąć i ostudzić. Posypać lekko cukrem pudrem.

świeżo upieczone i posypane cukrem pudrem pączki light 

1 pieczony pączek o wadze ok. 65 g to jedynie 120 kcal, węglowodany: 20 g, białko: 3 g, tłuszcz: 3 g, 2 WW i 0,4 WBT

Smacznego!

 >> Pączki a zapotrzebowanie na insulinę

Poznaj naszego eksperta
portret Angeliny Ziembińskiej trzymającej w rękach arbuza

Dietetyczka Angelina Ziembińska

Diabetyczka, dietetyczka i pasjonatka gotowania. Z myślą o diabetykach prowadzi bloga Dietolog.pl i udowadnia, że w kuchni jest mistrzynią robienia zdrowego „czegoś z niczego”.

Zobacz także

Tłusty (albo mniej tłusty) pączek

Autor:

Dietetyczka Angelina Ziembińska

Data publikacji: 22.02.2017

Zgodnie z przesądem, kto w tłusty czwartek nie zje choć jednego pączka, będzie miał nieudany kolejny rok. Dlatego dla świętego spokoju należy sięgnąć po ten przysmak końcówki karnawału. Dobra wiadomość jest taka, że pączek niejedno ma imię i na potrzeby diabetyków można go sporo odchudzić.

Czytaj więcej

Nie bójcie się zdrowych tłuszczów!

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 10.11.2016

Jedzenie większej ilości tłuszczów nienasyconych kosztem węglowodanów zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2., obniża poziom cukru we krwi i polepsza kontrolę insulinową.

Czytaj więcej

Diabetycy nie muszą rezygnować z uroków tłustego czwartku

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 30.01.2018

Słodka marmolada i lukier z cukru pudru to produkty zakazane na diabetycznej diecie. Dobrym pomysłem mogą być pączki pieczone z powidłami śliwkowymi, które zamiast lukru mają ksylitol.

Czytaj więcej