Pyszne i pulchne pączki pieczone z mąki pełnoziarnistej, nadziewane musem z jabłek to świetna alternatywa dla tradycyjnych pączków. Polecamy nie tylko diabetykom i osobom dbającym o linię, lecz także wszystkim łasuchom!
Pączki w wersji light - pieczone, z musem z jabłek
W serwisie Apteline.pl zgodnie z wizją Grupy NEUCA zależy nam na przekazywaniu treści najwyższej jakości – sprawdzonych informacji, eksperckiej wiedzy. Dlatego nasze teksty piszą i weryfikują specjaliści – farmaceuci i lekarze.

Osoby, które przyjmują leki doustne, oraz wszyscy ci, którzy mają kilka kilogramów nadmiaru, muszą zwracać uwagę na zawartość kalorii, cukru i tłuszczu w posiłkach. Bez tego nie utrzymają normoglikemii, a rosnąca masa ciała będzie tylko wzmagać insulinooporność. Zwykłe słodycze są dla takich osób niewskazane, co nie oznacza, że muszą sobie pączka odmówić (szczególnie w tłusty czwartek!) – mogą wybrać jego odchudzoną wersję.
Tradycyjne pączki są prawdziwą kaloryczną bombą, zawierają sporą ilość cukru zarówno w cieście, jak i w nadzieniu, a w dodatku mocno nasiąkają tłuszczem podczas smażenia. Dlatego przygotowaliśmy dla Was przepis na pączki nie smażone, ale pieczone, wykonane z mąki pełnoziarnistej, które zamiast słodką marmoladą nadziewane są musem z jabłek. Pączki według tego przepisu są lekkie i pulchne, pachną wybornie i smakują wspaniale. Oczywiście zawsze znajdą się malkontenci, którzy powiedzą, że pączek to pączek – musi być supersłodki i smażony, ale my zachęcamy do eksperymentów i szukania zdrowej alternatywy tradycyjnych przysmaków, zarówno na co dzień, jak i w tłusty czwartek.
Pączki z pieca - składniki na 12 pączków
- 200 ml ciepłego mleka
- 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 20 g drożdży
- 55 g cukru
- 3 żółtka
- szczypta soli
- 2 łyżki roztopionego masła lub oleju kokosowego, lekko ostudzonego
- 1 jabłko
- odrobina cynamonu
- łyżeczka cukru pudru do posypania
Pączki z pieca - przygotowanie
- Przygotować zaczyn. Do dużej szklanej miski wlać 50 ml ciepłego (ale nie gorącego) mleka, dodać 2 łyżki mąki, łyżeczkę cukru i pokruszone świeże drożdże (można skorzystać też z drożdży instant). Wymieszać dokładnie i odstawić na 10–15 minut, aż drożdże zaczną pracować (mieszanka zacznie rosnąć).
- Do zaczynu dodać pozostałe składniki – mąkę przesianą przez drobne sitko, cukier, resztę ciepłego mleka, masło, szczyptę soli i 3 żółtka. Wymieszać, przykryć lnianą ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godziny. W tym czasie ciasto powinno podwoić objętość. Jego konsystencja powinna być dość rzadka, ale nie lejąca.
- Przygotować formę do pieczenia wraz z papierowymi foremkami. Jabłko zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i wymieszać ze szczyptą cynamonu. Do foremek nakładać po łyżce ciasta, na środek pół łyżeczki tartego jabłka, na wierzch znów warstwę ciasta. Pączki odstawić na 10–15 minut do wyrośnięcia, w tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 200ᵒC z grzaniem góra–dół. Pączki piec 8–10 minut, aż się delikatnie zarumienią. Wyciągnąć i ostudzić. Posypać lekko cukrem pudrem.
1 pieczony pączek o wadze ok. 65 g to jedynie 120 kcal, węglowodany: 20 g, białko: 3 g, tłuszcz: 3 g, 2 WW i 0,4 WBT
Smacznego!