Słodka marmolada i lukier z cukru pudru to produkty zakazane na diabetycznej diecie. Dobrym pomysłem mogą być pączki pieczone z powidłami śliwkowymi, które zamiast lukru mają ksylitol.
Tłusty czwartek. Pączki dla diabetyków

Dla chorujących na cukrzycę, słodki pączek oprócz uczucia niebiańskiego smaku może poskutkować hiperglikemią (podwyższonym poziomem cukru we krwi). Do tłustego czwartku, który w 2018 roku przypada 8 lutego zostało jeszcze trochę czasu – my już dziś podajemy przepis na pieczone pączki z nadzieniem.
Dżem, konfitura czy marmolada oraz lukier to produkty zakazane na diabetycznej diecie. Dobrym pomysłem mogą być pączki pieczone, które zamiast słodkiego dżemu w środku mają domowe powidła śliwkowe, a zamiast lukru – ksylitol. Takie pączki mają o połowę mniej kalorii od tradycyjnych i zdecydowanie niższy indeks glikemiczny.
Czytaj także: Tłusty (albo mniej tłusty) pączek
Do ich przygotowania potrzebne są:
2 szklanki pełnoziarnistej mąki,
1 opakowanie drożdży w proszku,
odrobina soli,
1 jajko,
pół szklanki mleka,
powidła śliwkowe – najlepiej domowe,
ksylitol.
Zobacz także: Poziom cukru - normy
Mieszamy wszystkie suche składniki, a następnie wbijamy do nich jajko i wlewamy mleko. Ciasto wyrabiamy, aż będzie odklejać się od ręki. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Z ciasta, które powiększy objętość, formujemy zgrabne pączki. Wstawimy do rozgrzanego do 190 st. C piekarnika na 15 minut. Po upieczeniu, za pomocą szprycy cukierniczej, nadziewamy je powidłami. Warto posypać ostudzone wypieki ksylitolem, aby je trochę osłodzić.
Zobacz także: Pączki w wersji light







