• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Tłusty czwartek. Pączki dla diabetyków

Słodka marmolada i lukier z cukru pudru to produkty zakazane na diabetycznej diecie. Dobrym pomysłem mogą być pączki pieczone z powidłami śliwkowymi, które zamiast lukru mają ksylitol.

Z celebrowania tradycji tłustego czwartku często rezygnują osoby cierpiące na cukrzycę. Dla nich mamy przepis na pączki równie pyszne, ale za to o wiele zdrowsze.

Dla chorujących na cukrzycę, słodki pączek oprócz uczucia niebiańskiego smaku może poskutkować hiperglikemią (podwyższonym poziomem cukru we krwi). Do tłustego czwartku, który w 2018 roku przypada 8 lutego zostało jeszcze trochę czasu – my już dziś podajemy przepis na pieczone pączki z nadzieniem.

Dżem, konfitura czy marmolada oraz lukier to produkty zakazane na diabetycznej diecie. Dobrym pomysłem mogą być pączki pieczone, które zamiast słodkiego dżemu w środku mają domowe powidła śliwkowe, a zamiast lukru – ksylitol. Takie pączki mają o połowę mniej kalorii od tradycyjnych i zdecydowanie niższy indeks glikemiczny.

Czytaj także: Tłusty (albo mniej tłusty) pączek

Do ich przygotowania potrzebne są:
2 szklanki pełnoziarnistej mąki,
1 opakowanie drożdży w proszku,
odrobina soli,
1 jajko,
pół szklanki mleka,
powidła śliwkowe – najlepiej domowe,
ksylitol.

Zobacz także: Poziom cukru - normy

Mieszamy wszystkie suche składniki, a następnie wbijamy do nich jajko i wlewamy mleko. Ciasto wyrabiamy, aż będzie odklejać się od ręki. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Z ciasta, które powiększy objętość, formujemy zgrabne pączki. Wstawimy do rozgrzanego do 190 st. C piekarnika na 15 minut. Po upieczeniu, za pomocą szprycy cukierniczej, nadziewamy je powidłami. Warto posypać ostudzone wypieki ksylitolem, aby je trochę osłodzić.

Zobacz także: Pączki w wersji light

Poznaj naszego eksperta
Redakcja Apteline

Redakcja Apteline

W Apteline.pl nie tylko zarezerwujesz leki, suplementy diety, kosmetyki, testy diagnostyczne i sprzęt medyczny, ale znajdziesz także bogatą wiedzę o zdrowiu i profilaktyce chorób. Edukujemy i zachęcamy do kompleksowego dbania o zdrowie. Pamiętaj jednak, że nasze treści, choć pisane przez ekspertów, nie mogą zastąpić wizyty u lekarza ani być podstawą do podejmowania leczenia na własną rękę.
Jeśli zainteresował Cię nasz artykuł, masz pytania lub sugestie, napisz do nas. O poradę w sprawie leków możesz też zapytać farmaceutę na czacie Apteline.pl.

 

Zobacz także

Mity żywieniowe związane z cukrzycą typu 1.

Autor:

Edukator diabetologiczny Karolina Klewaniec-Wypychacz

Data publikacji: 7.11.2016

Obalamy trzy najpopularniejsze mity związane z żywieniem i cukrzycą typu 1.

Czytaj więcej

Czy czekolada chroni przed cukrzycą?

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 10.11.2016

Udowodniono, że spożywanie kilku kostek czekolady każdego dnia może zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę.

Czytaj więcej

Jak zacząć przygodę z tranem? Pomysły na zdrowe multiwitaminowe szoty

Autor:

Artykuł sponsorowany

Data publikacji: 5.11.2024

Chcesz regularnie stosować tran, ale ten smak jest dla Ciebie zbyt intensywny? A może pijesz tran od dawna, ale wolisz przyjmować go w inny sposób? Chcesz przekonać dziecko do picia tranu? Mamy doskonałe rozwiązanie. Przepisy na multiwitaminowe, wzmacniające odporność szoty z Tranem Lysi, miodem, sokami i syropami. Pyszne i zdrowe!

Czytaj więcej

Syrop z czosnku – czym się różni od syropu z cebuli? Na co pomaga?

Autor:

Mgr farm. Izabela Ośródka

Data publikacji: 29.11.2023

Syrop z czosnku nie tylko wzmacnia organizm w czasie infekcji, lecz także działa profilaktycznie w chorobach układu krążenia i wspomaga trawienie! Dodanie miodu i cytryny ułatwi picie syropu z czosnku i wzmocni właściwości zdrowotne. Są jednak pewne ograniczenia w jego stosowaniu.

Czytaj więcej

Ten owoc jest jeszcze zdrowszy w wersji kiszonej! Jakie ma zalety?

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 11.09.2023

Kiszone mango to wcale nie nowość, bo przed wiekami w takiej formie transportowano ten owoc do Europy. W obecnych czasach mango dostępne jest głównie w postaci surowej, więc można poeksperymentować i samemu je ukisić. W formie kiszonej często jest dodawane do dań orientalnych, np. do curry. Jakie właściwości ma kiszone mango i z czym je jeść?

Czytaj więcej