Osłabienie organizmu po grypie może utrzymywać się nawet kilka tygodni. W tym czasie warto o siebie zadbać, by nie dopuścić do wystąpienia poważnych pogrypowych powikłań.
Osłabienie po grypie – jak się wzmocnić?

Jak długo trwa osłabienie po grypie
Charakterystyczne dla grypy gorączka, poczucie ogólnego rozbicia, bóle mięśni i stawów ustępują na ogół po około 7 dniach, ale wciąż możemy czuć się osłabieni. Ten stan może się utrzymywać nawet kilka tygodni, jednak najbardziej dokuczliwy jest do 10 dni od ustąpienia objawów infekcji.
Osłabienie po grypie – objawy
Podczas osłabienia pogrypowego występują zwykle:
- przewlekłe zmęczenie,
- szybka męczliwość,
- nocne poty,
- apatia,
- brak apetytu,
- brak energii.
Pojawiają się także senność oraz trudności w koncentracji.
Osłabienie po grypie – jak się wzmocnić
Budowanie odporności jest długotrwałe i wieloetapowe, wymaga zmiany niezdrowych nawyków żywieniowych, dbałości o prawidłowy odpoczynek, eliminację stresu.
Dieta po grypie
Aby wesprzeć regenerację organizmu, należy przede wszystkim pamiętać o nawadnianiu, jeść produkty o wysokiej zawartości witamin i minerałów ważnych dla funkcjonowania układu odpornościowego, a zarazem lekkostrawne, by nie obciążać układu pokarmowego. Jadłospis powinien być zróżnicowany z przewagą warzyw i owoców. Szczególnie zaleca się produkty zawierające:
- witaminę C (owoce cytrusowe, kiwi, guawa, brokuły, kalafior, kalarepa, kapusta, brukselka, papryka, kiszonki, czarna porzeczka, aronia, truskawki),
- żelazo (czerwone mięso, wątróbka wieprzowa i drobiowa, żółtka jaj, soja, groch, fasola, brokuły, natka pietruszki, szpinak),
- selen (orzechy brazylijskie, ryby, jajka).
- cynk (ostrygi, mięso, wątróbka, kraby, sery żółte, kasza gryczana, jaja, ryż, ryby, pestki dyni, nasiona słonecznika)
- kwasy omega-3 (morskie ryby, siemię lniane, orzechy włoskie)
- białko, którego organizm zużywa więcej w czasie choroby (dostarczymy go z chudym mięsem, rybami, przetworami mlecznymi, jajkami na miękko).
Czosnek, cebula i imbir
Choć nie należą do lekkostrawnych, to dzięki bogatemu składowi są zalecane w okresie przeziębienia oraz rekonwalescencji, pomagają również zapobiegać infekcjom. W czosnku zawarte są olejki eteryczne bogate w związki siarki, które działają jak naturalny antybiotyk. Dodatkowo w czosnku zawarte są związki flawonoidowe, aminokwasy, saponiny, związki śluzowe, witaminy typu C, B1, B2, PP, prowitamina A, liczne sole mineralne (potasu, wapnia, magnezu) czy rzadkie mikroelementy, m.in. kobalt, chrom i nikiel. Cebula zawiera związki siarki, magnezu, cynku, fluoru, kwasu foliowego, żelaza, potasu, wapnia, krzemu, witamin z grupy B,C,K,E,A oraz błonnika pokarmowego. Z kolei imbir zawiera sód, fosfor, wapń, cynk, mangan, żelazo i miedź, witaminę C, witaminę K, witaminę E, witaminę A. Świeży imbir to również cenne źródło witaminy B1, B2 i kwasu foliowego.
>> Syrop z cebuli na kaszel i odporność. Podajemy przepis
Probiotyki
Funkcjonowanie układu pokarmowego wpływa na zdrowie całego organizmu, dlatego warto zadbać o rozwój pożytecznych bakterii jelitowych. W tym celu należy unikać wysokoprzetworzonego jedzenia i nadmiaru cukru, warto za to jeść probiotyki, czyli produkty, w których pożyteczne bakterie się znajdują. Naturalnymi probiotykami są m.in. fermentowane produkty mleczne: kwaśne mleko, kefiry, jogurty, a także produkty sojowe i kiszonki. Probiotyki można przyjmować również w postaci suplementów diety – ich rodzaj i dawkowanie należy omówić z lekarzem.
Suplementy diety
Preparaty wspierające odporność powinny zawierać substancje, które są sprawdzone i rzeczywiście wykazują działanie wzmacniające, jak wyciąg lub ekstrakt z czarnego bzu, cynk, selen, olej z czarnuszki (zawiera kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6), witaminy C, A, E, tran. Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na skład preparatów – im mniej cukru, i im więcej składników naturalnych, tym lepiej.
Warto również pamiętać o utrzymywaniu prawidłowego poziomu witaminy D, zwłaszcza że w sezonie zimowym jesteśmy narażeni na znaczne jej niedobory. Najlepiej wykonać badanie krwi w kierunku stężenia poziomu witaminy D i omówić z lekarzem suplementowanie w indywidualnie dobranej dawce.
Sen i odpoczynek
W okresie rekonwalescencji należy zadbać o odpowiedni odpoczynek – nie wolno się przemęczać, lepiej zrezygnować z aktywności fizycznej, zwłaszcza jeśli szybko odczuwamy zmęczenie. Należy także wysypiać się, być może organizm będzie potrzebował więcej snu niż zazwyczaj. W celu odpowiedniej regeneracji organizmu warto także unikać stresów.
>> Jak spać, żeby się wyspać – ile godzin snu potrzebujemy?
Unikanie kolejnego zakażenia
Osłabiony organizm jest podatny na atak patogenów – po grypie łatwo o przeziębienie lub wtórne nadkażenie bakteryjne. Po chorobie unikajmy więc dużych skupisk ludzi, gdzie łatwo o transmisję wirusów, i kontaktów z osobami chorymi. Warto także nosić maseczki i często dezynfekować i myć dłonie.
Szczepienia przeciw grypie
Grypa jest infekcją wirusową, przed którą można się ustrzec, stosując szczepienia profilaktyczne. Szczepienie należy wykonywać co roku, ponieważ wirus grypy ma zdolność do mutacji i co roku atakuje nowy szczep.
Osłabienie po grypie a powikłania po grypie
Grypa jest groźną chorobą wirusową, ponieważ może powodować poważne powikłania, m.in. wtórne bakteryjne zapalenia płuc, oskrzeli, ucha środkowego i zatok, sepsę, anginę, zapalenie mięśnia sercowego, opon mózgowo-rdzeniowych. Grypa może też zaostrzyć chorobę podstawową – astmę, niewydolność serca, POChP. Na wystąpienie takich powikłań najbardziej narażone są małe dzieci, osoby starsze i osoby z chorobami przewlekłymi i obniżoną odpornością. Dlatego ważne, by grypę wyleczyć (nie stosuje się antybiotyków, terapia jest objawowa: trzeba dużo odpoczywać, dużo pić, stosować leki przeciwgorączkowe i przeciwbólowe) i wzmacniać organizm w okresie osłabienia. Jeśli coś nas w tym czasie zaniepokoi, nie wahajmy się skontaktować z lekarzem.
>> Odwodnienie organizmu – objawy. Jak wygląda człowiek odwodniony?