• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Osłabienie po grypie – jak się wzmocnić?

Osłabienie organizmu po grypie może utrzymywać się nawet kilka tygodni. W tym czasie warto o siebie zadbać, by nie dopuścić do wystąpienia poważnych pogrypowych powikłań.

Podczas osłabienia po grypie nie należy się przemęczać i trzeba zadbać o nawadnianiu.

Jak długo trwa osłabienie po grypie

Charakterystyczne dla grypy gorączka, poczucie ogólnego rozbicia, bóle mięśni i stawów ustępują na ogół po około 7 dniach, ale wciąż możemy czuć się osłabieni. Ten stan może się utrzymywać nawet kilka tygodni, jednak najbardziej dokuczliwy jest do 10 dni od ustąpienia objawów infekcji.

Osłabienie po grypie – objawy

Podczas osłabienia pogrypowego występują zwykle:

  • przewlekłe zmęczenie,
  • szybka męczliwość,
  • nocne poty,
  • apatia,
  • brak apetytu,
  • brak energii.

Pojawiają się także senność oraz trudności w koncentracji.

Osłabienie po grypie – jak się wzmocnić

Budowanie odporności jest długotrwałe i wieloetapowe, wymaga zmiany niezdrowych nawyków żywieniowych, dbałości o prawidłowy odpoczynek, eliminację stresu.

Dieta po grypie

Aby wesprzeć regenerację organizmu, należy przede wszystkim pamiętać o nawadnianiu, jeść produkty o wysokiej zawartości witamin i minerałów ważnych dla funkcjonowania układu odpornościowego, a zarazem  lekkostrawne, by nie obciążać układu pokarmowego. Jadłospis powinien być zróżnicowany z przewagą warzyw i owoców. Szczególnie zaleca się produkty zawierające:

  • witaminę C (owoce cytrusowe, kiwi, guawa, brokuły, kalafior, kalarepa, kapusta, brukselka, papryka, kiszonki, czarna porzeczka, aronia, truskawki),
  • żelazo (czerwone mięso, wątróbka wieprzowa i drobiowa, żółtka jaj, soja, groch, fasola, brokuły, natka pietruszki, szpinak),
  • selen (orzechy brazylijskie, ryby, jajka).
  • cynk (ostrygi, mięso, wątróbka, kraby, sery żółte, kasza gryczana, jaja, ryż, ryby, pestki dyni, nasiona słonecznika)
  • kwasy omega-3 (morskie ryby, siemię lniane, orzechy włoskie)
  • białko, którego organizm zużywa więcej w czasie choroby (dostarczymy go z chudym mięsem, rybami, przetworami mlecznymi, jajkami na miękko).

Czosnek, cebula i imbir

Choć nie należą do lekkostrawnych, to dzięki bogatemu składowi są zalecane w okresie przeziębienia oraz rekonwalescencji, pomagają również zapobiegać infekcjom. W czosnku zawarte są olejki eteryczne bogate w związki siarki, które działają jak naturalny antybiotyk. Dodatkowo w czosnku zawarte są związki flawonoidowe, aminokwasy, saponiny, związki śluzowe, witaminy typu C, B1, B2, PP, prowitamina A, liczne sole mineralne (potasu, wapnia, magnezu) czy rzadkie mikroelementy, m.in. kobalt, chrom i nikiel. Cebula zawiera związki siarki, magnezu, cynku, fluoru, kwasu foliowego, żelaza, potasu, wapnia, krzemu, witamin z grupy B,C,K,E,A oraz błonnika pokarmowego. Z kolei imbir zawiera sód, fosfor, wapń, cynk, mangan, żelazo i miedź, witaminę C, witaminę K, witaminę E, witaminę A. Świeży imbir to również cenne źródło witaminy B1, B2 i kwasu foliowego. 

>> Syrop z cebuli na kaszel i odporność. Podajemy przepis

Probiotyki

Funkcjonowanie układu pokarmowego wpływa na zdrowie całego organizmu, dlatego warto zadbać o rozwój pożytecznych bakterii jelitowych. W tym celu należy unikać wysokoprzetworzonego jedzenia i nadmiaru cukru, warto za to jeść probiotyki, czyli produkty, w których pożyteczne bakterie się znajdują. Naturalnymi probiotykami są m.in. fermentowane produkty mleczne: kwaśne mleko, kefiry, jogurty, a także produkty sojowe i kiszonki. Probiotyki można przyjmować również w postaci suplementów diety – ich rodzaj i dawkowanie należy omówić z lekarzem.

Suplementy diety

Preparaty wspierające odporność powinny zawierać substancje, które są sprawdzone i rzeczywiście wykazują działanie wzmacniające, jak wyciąg lub ekstrakt z czarnego bzu, cynk, selen, olej z czarnuszki (zawiera kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6), witaminy C, A, E, tran. Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na skład preparatów – im mniej cukru, i im więcej składników naturalnych, tym lepiej.

Warto również pamiętać o utrzymywaniu prawidłowego poziomu witaminy D, zwłaszcza że w sezonie zimowym jesteśmy narażeni na znaczne jej niedobory. Najlepiej wykonać badanie krwi w kierunku stężenia poziomu witaminy D i omówić z lekarzem suplementowanie w indywidualnie dobranej dawce.

Sen i odpoczynek

W okresie rekonwalescencji należy zadbać o odpowiedni odpoczynek – nie wolno się przemęczać, lepiej zrezygnować z aktywności fizycznej, zwłaszcza jeśli szybko odczuwamy zmęczenie. Należy także wysypiać się, być może organizm będzie potrzebował więcej snu niż zazwyczaj. W celu odpowiedniej regeneracji organizmu warto także unikać stresów.

>> Jak spać, żeby się wyspać – ile godzin snu potrzebujemy?

Unikanie kolejnego zakażenia

Osłabiony organizm jest podatny na atak patogenów – po grypie łatwo o przeziębienie lub wtórne nadkażenie bakteryjne. Po chorobie unikajmy więc dużych skupisk ludzi, gdzie łatwo o transmisję wirusów, i kontaktów z osobami chorymi. Warto także nosić maseczki i często dezynfekować i myć dłonie.

>> Środki do dezynfekcji rąk

Szczepienia przeciw grypie

Grypa jest infekcją wirusową, przed którą można się ustrzec, stosując szczepienia profilaktyczne. Szczepienie należy wykonywać co roku, ponieważ wirus grypy ma zdolność do mutacji i co roku atakuje nowy szczep.

Osłabienie po grypie a powikłania po grypie

Grypa jest groźną chorobą wirusową, ponieważ może powodować poważne powikłania, m.in. wtórne bakteryjne zapalenia płuc, oskrzeli, ucha środkowego i zatok, sepsę, anginę, zapalenie mięśnia sercowego, opon mózgowo-rdzeniowych. Grypa może też zaostrzyć chorobę podstawową – astmę, niewydolność serca, POChP. Na wystąpienie takich powikłań najbardziej narażone są małe dzieci, osoby starsze i osoby z chorobami przewlekłymi i obniżoną odpornością. Dlatego ważne, by grypę wyleczyć (nie stosuje się antybiotyków, terapia jest objawowa: trzeba dużo odpoczywać, dużo pić, stosować leki przeciwgorączkowe i przeciwbólowe) i wzmacniać organizm w okresie osłabienia. Jeśli coś nas w tym czasie zaniepokoi, nie wahajmy się skontaktować z lekarzem.

>> Odwodnienie organizmu – objawy. Jak wygląda człowiek odwodniony?

Poznaj naszego eksperta
Joanna Mazurek

Joanna Mazurek

Absolwentka kierunku lekarskiego na Uniwersytecie Medycznym w Lublinie. Interesuje się chorobami wewnętrznymi oraz możliwościami leczenia związanymi z dietoterapią. W wolnym czasie lubi czytać książki i trenuje siłowo.

Zobacz także

Czerwone policzki u dziecka – kiedy są objawem choroby?

Autor:

Kamila Śnieżek

Data publikacji: 16.01.2024

Czerwone policzki u dziecka powinny niepokoić, gdy jednocześnie pogarsza się stan zdrowia malucha, na przykład pojawia się osłabienie, drażliwość, rośnie temperatura, dziecko traci apetyt albo z trudem oddycha. Czerwone plamy na policzkach u dziecka mogą wówczas świadczyć na przykład o alergii pokarmowej lub infekcji.

Czytaj więcej

Zakaz sprzedaży energetyków nieletnim

Autor:

Mgr farm. Lucyna Koralewska

Data publikacji: 8.01.2024

Od 1 stycznia 2024 r. w Polsce zakazano sprzedaży napojów energetycznych osobom poniżej 18 lat. Chodzi o napoje z kofeiną powyżej 150 mg/l lub tauryną. Energetyki negatywnie wpływają przede wszystkim na rozwój układu nerwowego.

Czytaj więcej

Przedawkowanie witaminy D – czy jest możliwe, jakie są objawy?

Autor:

Kamila Śnieżek

Data publikacji: 15.12.2023

O przedawkowanie witaminy D wcale nietrudno, jeśli suplementujemy ją bez porozumienia z lekarzem i ustalenia potrzebnej dawki. Zatrucie witaminą D możemy przypłacić całym zestawem dolegliwości ze strony układu pokarmowego, a nawet odwodnieniem czy dezorientacją.

Czytaj więcej