Jeżeli po wypiciu niedużych ilości wina, zjedzeniu sera, ryby, mięsa a nawet niektórych warzyw pojawiają się wzdęcia, wysypka czy zaczerwienienia na skórze, zbadajmy temat pod kątem nietolerancji histaminy.
Nietolerancja histaminy – objawy i leczenie

Histamina to związek chemiczny (tzw. amina biogenna) produkowany fizjologicznie przez nasz organizm. W największym stopniu powstaje ona w żołądku, tkankach płucnych, skórze oraz błonie śluzowej nosa.
Histamina – w jakich produktach występuje
Co ważne, histaminę przyjmujemy również z pokarmem. Najwięcej histaminy znajdziemy w żywności sfermentowanej oraz przetworzonej (m.in. sery, jogurty, maślanki, salami, kiszona kapusta). Oczywiście bogate w ten składnik są także różnego rodzaju wina i piwa. Histamina jest też obecna w cynamonie i gałce muszkatołowej. Truskawki, maliny, jagody, szpinak, bakłażan, oliwki, awokado – one także mają w sobie wspomnianą aminę biogenną. Podobnie zresztą jak herbaty (zielona i czarna). Z drugiej strony histaminy nie brakuje także w - ogólnie mówiąc - mniej zdrowych rzeczach. Chodzi o produkty z siarczynami czy barwnikami spożywczymi. Większej ilości tego związku chemicznego powinniśmy spodziewać się również w produktach nieprawidłowo schłodzonych bądź zamrożonych.
Objawy nietolerancji histaminy
Histamina sama w sobie nie jest niczym złym. Dlaczego jednak problemu nietolerancji histaminy nie można ignorować? Jeżeli spożywamy ją w większych ilościach, wraz ze wspomnianymi pokarmami, nawet u całkowicie zdrowych osób, mogą wystąpić symptomy zatrucia. Jak zatem poznać, że mamy do czynienia z nietolerancją histaminy?
Tu do najczęstszych objawów zalicza się:
- gwałtowne zaczerwienienie skóry twarzy,
- ból głowy,
- ból brzucha,
- biegunkę
- kołatanie serca.
W niektórych przypadkach (rzadziej) występują:
- nudności,
- pokrzywka,
- wymioty,
- suchość w jamie ustnej,
- duszność,
- kaszel,
- świąd,
- utrata świadomości.
Są także osoby, które w wyniku alergii na histaminę odczuwają w ustach posmak pieprzu, metaliczny lub gorzki. Należy liczyć się również z pojawieniem się wstrząsu anafilaktycznego, zawału serca, obrzęku płuc, arytmii nadkomorowych oraz ostrego niedowidzenia. Bez dwóch zdań są to symptomy zagrażające życiu.
Nietolerancja histaminy – jak wygląda leczenie
Diagnoza nietolerancji histaminy nie jest łatwą sprawą. Duże znaczenie ma tu rzetelny wywiad lekarski, który powstaje na podstawie informacji i obserwacji zebranych przez chorego. Warto odnotować, co konkretnie zostało zjedzone i sprawdzić czy potencjalnie jest to pokarm z dużą zawartością histaminy.
Dobrze jest też zapisać, jak szybko pojawiły się dolegliwości. Zwykle to od 20 do 60 minut.
Także jeżeli przyjmujemy leki z powodu innych schorzeń, medyk również powinien o tym wiedzieć. Konieczne mogą okazać się punktowe testy skórne. Na etapie diagnozy chodzi również o upewnienie się, że rzeczywiście mamy do czynienia z nadwyżką histaminy a nie np. z alergiami pokarmowymi, takimi jak celiakia czy nietolerancja laktozy.
Jak nietrudno się domyślić, w leczeniu nietolerancji histaminy dużą rolę odgrywa właściwa dieta. W odstawkę powinny pójść np. produkty długo dojrzewające, świeże bądź zamrożone krótko po złowieniu ryby (flądra, dorsz, pstrąg, morszczuk, okoń).
Niezbędne jest też leczenie farmakologiczne. Chorzy otrzymują odpowiednie leki przeciwhistaminowe.
Za skuteczną metodę uznawana jest także suplementacja DAO (śluzówkowa diaminooksydaza), którą zawiera Histosolv – nowy preparat firmy Stada.
Zwykle preparat z DAO (wyciąg z nerek wieprzowych) przyjmuje się doustnie w postaci kapsułek. Dzięki czemu objawy nietolerancji histaminy ulegają złagodzeniu.
![]() | Łagodzi objawy nadmiaru histaminyZwiększa pulę oksydazy diaminowej (DAO) w organizmie, poprawia metabolizm histaminy w jelicie cienkim, przywraca równowagę pomiędzy ilością DAO oraz histaminy. |








