• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Dynia – właściwości zdrowotne. Kto nie powinien jeść dyni?

Szklanka puree z dyni to aż 200 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę A, zupa krem z dyni ma więc zbawienny wpływ na niedobory tego składnika! Wyciągi z pestek dyni wspomagają pracę układu moczowego. Za to diabetycy powinni na dynię uważać.

Dynia zawiera dużo witaminy A, C i witamin z grupy B, a także magnez, fosfor, potas, sporo błonnika i węglowodanów.

Dynia to – podobnie jak pomidor czy ogórek – owoc, a dokładniej jagoda. Wywodzi się z Meksyku, ale z powodzeniem uprawiana jest w Europie, także w Polsce. Wśród kilkunastu gatunków i kilkudziesięciu odmian dyni te najczęściej wykorzystywane do przygotowania potraw to:

  • dynia olbrzymia – duża o pomarańczowej skórce z wyraźnymi żłobieniami, może ważyć nawet kilkadziesiąt kilogramów;

Dynia olbrzymia. Fot. Adobe Stock.

 

  • dynia hokkaido – to odmiana dyni olbrzymiej: mała, pomarańczowa (waży maksymalnie 3 kilogramy), można ją jeść ze skórą;

Dynia hokkaido. Fot. Adobe Stock.

 

  • dynia zwyczajna – gatunek obejmuje odmiany o różnych kształtach i kolorach, skórka gładka, miąższ też może mieć różne kolory i smak;

Dynia zwyczajna. Fot. Adobe Stock.

 

  • dynia piżmowa – o charakterystycznym kształcie wydłużonej gruszki i stosunkowo niewielkim rozmiarze;

Dynia piżmowa. Fot. Adobe Stock.

 

  • dynia żołędziowa – małe zielono-pomarańczowe dynie o bardzo dużych wgłobieniach, jasnożółty miąższ o lekko orzechowym posmaku;

Dynia żołędziowa. Fot. Adobe Stock.

 

  • dynia figolistna – zielona, cętkowana, podobna do arbuza, ale ma biały miąższ, popularna w Ameryce Południowej, gdzie robi się z niej dżem i cydr.

Dynia figolistna. Adobe Stock.

 

Odmianami dyni są także cukinie, kabaczki i patisony.

Dynia – składniki odżywcze

Dynia zawiera wiele mikro- i makroelementów oraz witamin, przede wszystkim dużo witaminy C i witamin z grupy B, a także magnez, fosfor, potas, sporo błonnika i węglowodanów. W dyni znajdziemy także witaminę E, K, wapń, żelazo i niewielkie ilości cynku (wartości składników odżywczych mogą się różnić w zależności od odmiany). Dynia zawiera także znaczne ilości karotenoidów takich jak beta-karoten (w organizmie przekształca się w witaminę A), beta-kryptoksantyna, alfa-karoten, luteina i zeaksantyna, będących silnymi antyoksydantami. W 100 gramach surowej dyni jest 26–35 kalorii, ugotowana zawiera ich około 20. Pestki dyni są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe i argininę.

Dlaczego warto jeść dynię?

  • Zawarty w dyni błonnik usprawnia pracę jelit i zapewnia uczucie sytości. Jedzenie dyni reguluje więc częstotliwość wypróżnień i przeciwdziała zaparciom.
  • Przeciwutleniacze, takie jak beta-karoten czy witamina E, wpływają pozytywnie na stan włosów, skóry i paznokci. Składniki te wykazują też właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Spożywanie dużych ilości dyni może więc pomóc w walce z łojotokiem, opóźnić procesy starzenia, utrzymać wzrok w dobrej kondycji (m.in. uchronić plamkę żółtą przed zwyrodnieniami).
  • Pestki mają właściwości przeciwpasożytnicze, wyciągi z pestek dyni (np. olej) wspomagają prawidłową pracę układu moczowego, prostaty.
  • Uwaga! Dynia przez dużą zawartość cukrów dość szybko podnosi stężenie glukozy we krwi (indeks glikemiczny wynosi 75).

>> Olej z pestek dyni – na zmarszczki, pryszcze, rozstępy

Jak jeść dynię

Dojrzałe dynie przechowywane w suchym i ciemnym miejscu przetrwają aż do zimy. Owoc świetnie nadaje się do grillowania, pieczenia, smażenia, gotowania, marynowania – do jedzenia na słodko i na słono. Mniejsze dynie można faszerować, z kolei większe wykorzystywać do przygotowania zup kremów, puree, sałatek, konfitur, kompotów, ciast. Dynia hokkaido nadaje się do jedzenia ze skórą (odmiana ta dobra będzie do przygotowania puree, podobnie jak dynia piżmowa). Małe ozdobne dynie lepiej postawić na parapecie – są gorzkie.
Cennych i smacznych pestek nie musimy kupować – trzeba je tylko oczyścić z miąższu, wysuszyć, np. w piekarniku, i obrać.

>> Zupa dyniowa z soczewicą – przepis

Poznaj naszego eksperta
Redakcja Apteline

Redakcja Apteline

W Apteline.pl nie tylko zarezerwujesz leki, suplementy diety, kosmetyki, testy diagnostyczne i sprzęt medyczny, ale znajdziesz także bogatą wiedzę o zdrowiu i profilaktyce chorób. Edukujemy i zachęcamy do kompleksowego dbania o zdrowie. Pamiętaj jednak, że nasze treści, choć pisane przez ekspertów, nie mogą zastąpić wizyty u lekarza ani być podstawą do podejmowania leczenia na własną rękę.
Jeśli zainteresował Cię nasz artykuł, masz pytania lub sugestie, napisz do nas. O poradę w sprawie leków możesz też zapytać farmaceutę na czacie Apteline.pl.

 

Zobacz także

Co ma kijek do selfie do zmarszczek na twarzy?

Autor:

Mgr farm. Tomasz Kołek

Data publikacji: 12.10.2023

Naukowcy zauważyli, że częsta ekspozycja na światło emitowane przez smartfony, tablety czy telewizory przyspiesza proces starzenia, co nazwano digital ageing. Im dalej od źródła tego światła, tym bezpieczniej. W tej sytuacji kijek do selfie jest więc równie cenny, co krem na zmarszczki.

Czytaj więcej

Samobadanie piersi – kiedy i jak je prawidłowo wykonywać

Autor:

Kamila Śnieżek

Data publikacji: 10.10.2023

Samobadanie piersi powinniśmy przeprowadzać regularnie raz w miesiącu. Powinniśmy – to nie pomyłka, bo na raka piersi chorują także mężczyźni, a samobadanie jest jednym ze sposobów wczesnego wykrycia nowotworu. Badanie jest łatwe: piersi dokładnie oglądamy, dotykamy i porównujemy do stanu sprzed miesiąca.

Czytaj więcej

Jak szybko wyleczyć przeziębienie? Leki i domowe sposoby

Autor:

Mgr farm. Marianna Krajewska

Data publikacji: 30.09.2023

Pełne wyleczenie infekcji odpowiedzialnej za przeziębienie trwa 7-10 dni i nie ma na to rady – organizm potrzebuje czasu na produkcję przeciwciał do walki z chorobą. Niemniej mamy do wyboru sporo metod, które poprawią samopoczucie podczas przeziębienia i zmniejszą jego objawy.

Czytaj więcej