Lata szkolne to intensywny etap w rozwoju każdego dziecka. Jest to czas zwiększonego zapotrzebowania organizmu dziecka na wiele składników odżywczych, w tym witaminy D. Jaka dawka witaminy D jest zalecana dzieciom?
Witamina D dla dzieci w wieku szkolnym

Dzieci w wieku szkolnym intensywnie się rozwijają. W tym czasie dojrzewa ich układ kostny, mięśniowy oraz nerwowy. Kontakt z innymi dziećmi w szkole to także większe ryzyko przenoszenia infekcji, w chwili obniżonej odporności.
Czytaj również: Porcja witamin i minerałów dla przedszkolaka oraz na początek roku szkolnego
Dlaczego witamina D jest ważna u dzieci w wieku szkolnym?
W okresie wzrostu dzieci potrzebują witaminy D, by ich kościec był prawidłowo budowany. Witamina D jest niezbędna, aby zapobiegać ewentualnemu rozwojowi krzywicy. Krzywica prowadzi do deformacji kości i charakteryzuje się zaburzeniem mineralizacji tkanki kostnej.
Witamina ta, oprócz dobroczynnego wpływu na układ kostny u dzieci, pomaga we wzmocnieniu układu odpornościowego. Najnowsze badania potwierdzają, że witamina D zmniejsza ryzyko rozwoju infekcji.
Zalecane dawki witaminy D
Zgodnie z Wytycznymi Polskiego Towarzystwa Endokrynologicznego dla Europy Środkowej z 2013 roku rekomenduje się suplementowanie witaminy D u dzieci i nastolatków w wieku od 1. do 18. roku życia w dawce od 600 do 1000 j.m. na dobę. W przypadku dzieci z otyłością powyżej 90 centyla dawka witaminy jest wyższa i wynosi od 1200 do 2000 j.m.
Dawka witaminy D zależy od masy ciała. Witamina powinna być stosowana u dzieci w okresie od września do kwietnia. Suplementacja całoroczna jest wskazana wówczas, gdy dziecko nie eksponuje twarzy, dekoltu i przedramion na działanie promieni słonecznych w bezchmurne dni przez 15 minut lub stosuje kremy z filtrami ochronnymi.
Największa dawka dobowa witaminy D, która nie powoduje działań niepożądanych to 2000 j.m. w przypadku dzieci od 1. do 10. roku życia oraz 4000 j.m. u dzieci starszych od 11. do 18. roku życia.
>> Brak witaminy D skutkuje retinopatią cukrzycową?
Witamina D w codziennej diecie
W przyrodzie witamina D występuje pod postacią D2 oraz D3. Witamina D2 występuje przede wszystkim w grzybach i drożdżach. Źródłem witamina D3 są produkty spożywcze pochodzenia zwierzęcego. Duża zawartość tej witaminy znajduje się w rybach morskich takich jak sardynka, łosoś, makrela, tuńczyk, w olejach rybich, wątróbce, żółtkach jaj.
Witamina D jest substancją rozpuszczalną w tłuszczach, dlatego warto ją przyjmować razem z posiłkiem zawierającym źródło tłuszczu.
Sprawdź także: Tran - jak działa, jak go stosować? Jaki tran wybrać?
„Witamina słońca”
Organizm ludzki jest w stanie sam wytwarzać witaminę D3 w odpowiednich warunkach. Pod wpływem promieniowania UVB z 7-dehydrocholesterolu wytwarzana jest witamina D3. Zapotrzebowanie organizmu na witaminę D jest pokrywane w 20-80 proc. z własnej syntezy w naszej szerokości geograficznej.
Latem i wiosną codzienna ekspozycja na działanie promieni słonecznych pomiędzy godziną 10.00 a 15.00 trwająca 15 minut jest wystarczająca, by wytworzyć niezbędną ilość tego składnika odżywczego w organizmie.






