• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Artykuł sponsorowany

Osłonka – probiotyki wspierające odporność

Zima, nawet jeśli nie towarzyszą jej siarczyste mrozy i wszechobecne czapy białego puchu, to okres wzmożonego rozwoju wszelkiego rodzaju infekcji. Wahania temperatury i zmiany wilgotności w ciągu doby, a także niedobór światła słonecznego to czynniki, które sprawiają, że jesteśmy szczególnie podatni na przeziębienia i ogólne osłabienie kondycji. Nawet przy zachowaniu rutynowych zasad zdrowego odżywiania nasz organizm nie zawsze jest w stanie odeprzeć atak wirusów lub bakterii.

Osłonka – probiotyki wspierające odporność

Sprawnie działający układ odpornościowy (immunologiczny) pełni rolę tarczy, która chroni organizm przed wszechobecnymi zarazkami. Dzięki jego prawidłowej pracy wirusy, bakterie, grzyby i alergeny, z którymi stykamy się na co dzień, zwykle nie czynią nam krzywdy i nie mają wpływu na nasze zdrowie.

Od czego zależy dobra odporność?

Filarem prawidłowo funkcjonującego układu immunologicznego są jelita wraz z bytującymi w nich mikroorganizmami (mikrobiota). W układzie pokarmowym człowieka znajduje się 1-2 kg bakterii, czyli ok. 100 bilionów mikroorganizmów. To aż 10 razy więcej niż liczba komórek w całym ciele ludzkim. Kluczem do utrzymania odporności w okresach szczególnego narażenia na infekcje, ale także w ciągu całego roku, jest zdrowy styl życia, w tym właściwy sposób odżywiania. Bardzo ważną rolę w trosce o odporność odgrywają dobroczynne bakterie probiotyczne, które korzystnie wpływają zarówno na przewód pokarmowy, jak i na cały organizm. Stanowią one potężną armię wiernych wojowników niestrudzenie toczącą bitwy z ”intruzami”, którzy usiłują zaatakować nasz organizm. Zatem bakterie możemy podzielić na te, które są nam niezbędne dla zachowania zdrowia organizmu oraz takie, których powinniśmy się wystrzegać.

Skupmy się na naszych sprzymierzeńcach – bakteriach probiotycznych. Czym są i w jaki sposób możemy ich dostarczać w codziennej diecie? Słowo probiotyk pochodzi z języka greckiego, gdzie pro bios oznacza „dla życia”.  Obowiązującą obecnie definicję probiotyków zaproponowały w 2002 roku Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) oraz Światowa Organizacja Zdrowia (WHO). Zgodnie z aktualną definicją terminem probiotyki określa się żywe organizmy, które podawane w odpowiednich ilościach wykazują korzystne działanie zdrowotne.

Do probiotyków zalicza się bakterie produkujące kwas mlekowy z rodzaju Lactobacillus (np. L. acidophilus, L. casei, L. reuteri. L. rhamnosus) i Bifidobacterium (B. animalis, B. breve). Do probiotyków należą także drożdżaki Saccharomyces boulardii.

Od początku XXI wieku stale toczą się badania nad rolą probiotyków i ich wpływu na organizm człowieka. Z każdym rokiem przybywa dowodów naukowych na potwierdzenie ich korzystnego działania. Niektóre bakterie probiotyczne skracają czas trwania ostrych biegunek infekcyjnych u dzieci oraz łagodzą przebieg biegunki u dorosłych. Stosowanie probiotyków u osób w trakcie antybiotykoterapii zmniejsza ryzyko wystąpienia biegunki po stosowanym leczeniu. Dobroczynne szczepy bakterii są także przydatne przy eradykacji Helicobacter pylori. Badania wskazują także potencjalne korzyści z zastosowania probiotyków w leczeniu nadwagi i otyłości. Ponadto, wykazano skuteczność probiotyków w hamowaniu wzrostu w przewodzie pokarmowym niektórych organizmów patogennych i czynników rakotwórczych. Dobroczynne bakterie przyczyniają się również do zapobiegania alergiom i nietolerancjom pokarmowym, zakażeniom grzybiczym i bakteryjnym pochwy, uczestniczą w syntezie witamin z grupy B oraz witaminy K, biorą udział w trawieniu niektórych pokarmów (laktozy) i w wielu innych procesach istotnych dla zdrowia człowieka.

Źródło probiotyków stanowią preparaty farmaceutyczne, suplementy diety oraz mleczne napoje fermentowane takie jak: kefir, kwaśne mleko, maślanka, jogurt, a także produkty kiszone, np. kapusta i ogórki.

Warto zadbać o ich właściwą podaż w codziennej diecie, a w sytuacjach niedoborów i zwiększonego zapotrzebowania, sięgnąć po gotowe preparaty o przebadanym składzie zawierające odpowiednie szczepy bakteryjne. Właściwości danego probiotyku są uzależnione od zastosowanego szczepu bakteryjnego. Efektywność danego szczepu w określonej jednostce chorobowej musi być dowiedziona za pomocą wiarygodnych badań klinicznych.  Wywołanie oczekiwanego efektu zdrowotnego przez probiotyki zależy także od przeżywalności bakterii oraz warunków do wzrostu w jelicie grubym. Pożądane jest, aby właściwości probiotyku pozostały niezmienne zarówno podczas przetwarzania, jak i przechowywania.

Jak działają probiotyki?

W jelitach zdrowego człowieka panuje stan zwany eubiozą. Określa się w ten sposób prawidłowo zrównoważoną i urozmaiconą mikrobiotę. Taki stan oznacza, że około 90% bakterii bytujących w jelicie stanowią korzystne bakterie kwasu mlekowego. U osób z niewłaściwymi nawykami żywieniowymi, po antybiotykoterapii bądź pod wpływem stresu namnażają się szkodliwe bakterie, które w zdrowym organizmie występują nielicznie (około 10%). Powoduje to szereg niekorzystnych zjawisk: wzrost substancji toksycznych oraz rozwój chorób takich jak zaparcia, biegunki, wzdęcia, a nawet uszkodzenie kosmków jelitowych czy wzrost przepuszczalności płynów do światła jelita. Bakterie probiotyczne wpływają na zachowanie równowagi mikrobioty jelitowej, wspierają namnażanie mikroorganizmów dobroczynnych, a w przypadku zaburzeń, zmniejszają liczbę bakterii patogennych i przywracają równowagę między szczepami. Ważne jest, aby bakterie probiotyczne nie zostały usunięte wraz z resztkami trawionego pokarmu. W związku z tym powinna je cechować dobra przyczepność do ściany jelita. Probiotyki wykazujące tę cechę, tworzą ochronny biofilm, chroniący ściany jelit przed niekorzystnymi czynnikami.

Prebiotyki i synbiotyki – co to takiego?

O wzroście flory probiotycznej w dużym stopniu decyduje skład diety, a w szczególności obecność oligosacharydów, stanowiących pożywkę dla mikroflory jelita grubego. Składniki te mogą być naturalnymi składnikami diety, ale mogą być także dodatkami do żywności – „prebiotykami”. Zgodnie z aktualną definicją prebiotyki, to substancje odżywcze pobudzające wzrost i pracę probiotyków. Najlepiej poznane i najpowszechniej stosowane prebiotyki to fruktooligosacharydy: inulina i oligofruktoza. Można je znaleźć w niektórych produktach pochodzenia roślinnego, m.in. w cykorii, karczochach, szparagach i czosnku. Dostępne są także innowacyjne połączenia probiotyku i prebiotyku. Preparaty takie nazywamy synbiotykami. Ich działanie polega na jednoczesnym uwalnianiu w jelitach zarówno probiotyków jak i prebiotyków, które wzajemnie wspierają swoje działanie.

Jak wybrać probiotyk?

Jak zapewnić właściwą podaż probiotyków w diecie? Na co zwrócić uwagę przy wyborze preparatu? W każdej aptece dostępnych jest wiele preparatów zawierających probiotyki o zróżnicowanym składzie i w wielu postaciach. Niekiedy trudno nam dokonać wyboru preparatu, który będzie najbardziej odpowiedni. Grupą o szczególnych wymaganiach, jeśli chodzi o konieczność suplementacji probiotykami są dzieci, których układ pokarmowy jest bardziej wrażliwy niż u osób dorosłych, a system odpornościowy stale się rozwija. Dodatkowe kryteria powinny też spełniać preparaty przeznaczone dla osób z alergiami, nietolerancjami pokarmowymi, a także wegetarian i wegan. Skuteczne działanie probiotyków, a zatem także ich wpływ np. na naszą odporność, uzależnione jest od ilości i rodzaju bakterii, formy i czasu podawania. Z uwagi na niekorzystne warunki panujące w żołądku (niskie pH), należy przyjąć taką ilość bakterii probiotycznych, która zapewni ich odpowiednie bytowanie w jelitach. Duże znaczenie dla aktywności szczepów probiotycznych ma ponadto prawidłowo przeprowadzony proces technologiczny, a także sposób pakowania i przechowywania.

Probiotyki Osłonka – charakterystyka i wskazania

Czy wszystkie probiotyki dostępne w aptece są takie same? Preparatem, w którym zastosowano unikalną, opatentowaną technologię ochrony bakterii probiotycznych jest suplement diety Osłonka. Preparat ten jest synbiotykiem, a więc łączy w sobie synergistyczne działanie probiotyku i prebiotyku. W procesie technologicznym wytwarzania preparatu Osłonka zastosowano innowacyjną metodę krioprotekcji. Unikalna technologia polegająca na zastosowaniu w cyklu produkcji bardzo niskich temperatur przy zabezpiecza bakterie probiotyczne przed niszczącym działaniem soku żołądkowego i żółci. W praktyce, oznacza to wyjątkowo wysoką aktywność biologiczną i żywotność dobroczynnych bakterii w całym okresie przydatności do spożycia. Należy też wspomnieć, że w składzie synbiotyku Osłonka znajdują się bakterie przebadane klinicznie. Ma to niebagatelne znaczenie dla skuteczności i bezpieczeństwa stosowania.

Innowacje technologiczne zastosowane przy produkcji synbiotyku Osłonka sprawiają, że aż 90 % z 5 mld. bakterii znajdujących się w każdej saszetce lub kapsułce (preparat jest dostępny w obu postaciach) dociera do jelita, gdzie mogą rozwinąć swoją dobroczynną aktywność.

Preparat Osłonka dostępny jest w kilku odmianach, które są dostosowane do różnorodnych potrzeb zarówno dorosłych, jak i dzieci. Każdy z suplementów probiotycznych z linii Osłonka może być bezpiecznie stosowany przez osoby z nietolerancją laktozy i glutenu, ponieważ produkt jest wolny zarówno od laktozy, jak i glutenu. Produkt ten nie zawiera także składników pochodzących z organizmów zmodyfikowanych genetycznie (GMO).

W sezonie zwiększonej zapadalności na infekcje na szczególną uwagę zasługują Osłonka C Max i Osłonka C Junior. Preparaty te, oprócz synbiotyku zawierają także witaminę C w dawkach odpowiednio 1000 mg (preparat dla dorosłych - Max) i 100 mg (Junior). Takie połączenie stanowi kompleksowe rozwiązanie do zastosowania zarówno w czasie infekcji, jak i w czasie rekonwalescencji. Poza najbardziej znanymi właściwościami witaminy C, a więc jej wpływem na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego (wspomaganie skrócenia czasu infekcji), warto wspomnieć o jej silnym działaniu antyutleniającym, tzn. chroniącym organizm przed szkodliwym wpływem wolnych rodników indukowanych przez patogeny. Witamina C redukuje także uczucie znużenia i zmęczenia, które może pojawić się wraz z infekcją. Odpowiednia jej podaż zarówno u dorosłych jak i u dzieci w wieku szkolnym może wpływać na szybszy powrót do normalnej aktywności. Bezpieczna dla dorosłych dawka witaminy C wynosi 1000 mg/dzień i może być przyjmowana przez dłuższy czas. Taką właśnie dawkę znajdziemy w preparacie Osłonka C Max. W okresie zimowym, ale nie tylko, pamiętajmy o wspieraniu naszej odporności. To kapitał, z którego możemy czerpać zdrowie i dobrą kondycję przez cały rok. Wielokierunkowy, korzystny wpływ probiotyków jest niezaprzeczalny, a równowaga ekosystemu jelitowego jest jednym z elementów, który stanowi podstawę funkcjonowania całego organizmu. Ich działanie pomaga w zapobieganiu m.in. chorobom układu pokarmowego i warunkuje dobre samopoczucie. Szczególną pozycję wśród tego typu preparatów zajmują synbiotyki, które cechują się dodatkowo zwiększoną skutecznością.

Przy włączeniu probiotyków do diety należy pamiętać o właściwej dawce i składzie preparatu, a także technologii jego wytwarzania i przechowywania, która gwarantuje aktywność biologiczną preparatu.

Poznaj naszego eksperta
Redakcja Apteline

Redakcja Apteline

W Apteline.pl nie tylko zarezerwujesz leki, suplementy diety, kosmetyki, testy diagnostyczne i sprzęt medyczny, ale znajdziesz także bogatą wiedzę o zdrowiu i profilaktyce chorób. Edukujemy i zachęcamy do kompleksowego dbania o zdrowie. Pamiętaj jednak, że nasze treści, choć pisane przez ekspertów, nie mogą zastąpić wizyty u lekarza ani być podstawą do podejmowania leczenia na własną rękę.
Jeśli zainteresował Cię nasz artykuł, masz pytania lub sugestie, napisz do nas. O poradę w sprawie leków możesz też zapytać farmaceutę na czacie Apteline.pl.

 

Zobacz także

Probiotyki, prebiotyki, synbiotyki – czym się różnią, jak działają

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 18.10.2017

Probiotyki, czyli zgodnie z definicją żywe drobnoustroje, które podane w odpowiedniej ilości wywierają korzystny wpływ na gospodarza, na dobre zagościły w apteczkach wielu osób. Czy słusznie?

Czytaj więcej

Probiotyki przy zespole jelita drażliwego

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 21.06.2018

Zespół jelita drażliwego jest uciążliwym zaburzeniem, z którym zmaga się wielu Polaków. Niektóre probiotyki potrafią złagodzić dolegliwości związane z tą przypadłością.

Czytaj więcej

Bakterie probiotyczne i ich wpływ na zdrowie

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 27.06.2018

Probiotyki to przyjazne dla organizmu bakterie, które żyją m.in. w przewodzie pokarmowym oraz pochwie i chronią przed wieloma chorobami oraz stanami zapalnymi. Bakterie probiotyczne wzmacniają odporność, wspomagają trawienie, a także wiele innych procesów zachodzących w naszym organizmie. Probiotyki są szczególnie potrzebne podczas kuracji antybiotykami.

Czytaj więcej