• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Żywienie medyczne wspiera leczenie nowotworów

Żywienie medyczne to specjalistyczne preparaty bogate w białko, węglowodany, tłuszcze w różnych proporcjach. Celem żywienia medycznego jest uzupełnienie codziennej diety tak, aby dać choremu więcej energii do walki z chorobą.

Żywienie medyczne jest metodą wspomagania leczenia stosowaną w wielu chorobach.

Dzięki żywieniu medycznemu chorzy mają większą szansę na to, aby w miarę możliwości utrzymać prawidłowy stan odżywienia podczas całej choroby i nie dopuszczać do rozwinięcia się niedożywienia lub znacząco je zmniejszać.

Niedożywienie oprócz tego, że pogarsza komfort życia pacjenta, to także może utrudniać prawidłowe reagowanie organizmu na leczenie, wydłużać czas hospitalizacji, utrudniać gojenie się ran itd.

Dopasowanie odpowiedniego preparatu do realnych potrzeb i możliwości trawiennych pacjenta powinno być w gestii lekarza prowadzącego.

- Żywienie medyczne, a także prawidłowo skomponowany jadłospis dopasowany do konkretnego pacjenta to nierozerwalna część leczenia przeciwnowotworowego - mówi na łamach magazynu "Świat Zdrowia" Ewa Ceborska-Scheiterbauer - mgr inż. dietetyki. - Dzięki temu chory otrzymuje wsparcie żywieniowe niezbędne do walki z chorobą. Trudno sobie wyobrazić skuteczne leczenie bez odpowiedniego wsparcia żywieniowego. Dlatego też zarówno chorzy, jak i ich bliscy powinni od samego początku zwracać baczną uwagę na to, co spożywają i jaki ma to wpływ na ich samopoczucie i masę ciała.

Stres psychiczny, możliwość wystąpienia działań niepożądanych terapii, niechęć do posiłków szpitalnych mogą bardzo utrudniać realizację właściwej diety. W efekcie tego następuje pogorszenie stanu odżywienia widoczne najpierw w zakresie masy ciała (niezamierzone chudnięcie), a następnie także w parametrach krwi.

Głównymi składnikami diety, na które należy zwrócić uwagę w jadłospisie to:

  • białka, które na bieżąco regenerują i wzmacniają organizm,
  • węglowodany będące głównym źródłem energii niezbędnej do zachowania sił, a także prawidłowej masy ciała,
  • tłuszcze, które są nośnikiem nie tylko łatwo przyswajalnej energii, ale także witamin A, D, E i K.

Celem żywienia w czasie leczenia przeciwnowotworowego jest dostarczenie wszystkich niezbędnych składników ożywczych w taki sposób, aby wzmacniać organizm. Jednocześnie w jadłospisie należy na bieżąco dokonywać takich zmian, aby pacjent w obliczu różnorakich możliwych negatywnych skutków leczenia (np. biegunek, niesmaku w jamie ustnej, uczucia przedwczesnej sytości i wielu innych) był w stanie spożyć wszystko, co mu potrzebne w walce z chorobą nowotworową.

- Warto zdać sobie sprawę z tego, że chemio- czy radioterapia to często trudne leczenie wymagające od człowieka różnych wyrzeczeń i mogące okresowo wpływać negatywnie na komfort życia - tłumaczy na łamach magazynu "Świat Zdrowia" Ewa Ceborska-Scheiterbauer - mgr inż. dietetyki. Organizm jest wyczerpany nie tylko samą chorobą, ale także właśnie agresywnym leczeniem i długotrwałym stresem psychicznym. Dlatego też tak bardzo ważne jest, aby do całej tej ścieżki odpowiednio się przygotować od strony żywieniowej. Dzięki temu organizm staje się silniejszy i może łatwiej znosić trudy leczenia. Dlatego, w przypadku trudności w dostarczaniu wraz z jadłospisem odpowiednich ilości energii i makroskładników należy rozważyć wprowadzenie tzw. żywienia medycznego.

Poznaj naszego eksperta
Iga Hintz

Iga Hintz

Autorka publikacji z zakresu tematyki zdrowotnej i społecznej. Zdrowy styl życia jest dla niej jedną z największych wartości.

Zobacz także

Żywienie medyczne – czym jest żywność medyczna i kiedy należy ją stosować?

Autor:

Marta Słowińska

Data publikacji: 5.09.2018

Żywność medyczna dostarcza składników odżywczych pacjentom, którzy mają zaburzoną zdolność przyjmowania, trawienia, wchłaniania lub metabolizowania zwykłych posiłków lub niektórych ich składników. Żywienie medyczne stosuje się tymczasowo lub na stałe, najczęściej w chorobach przewlekłych: onkologicznych, neurologicznych, metabolicznych, a także u seniorów i pacjentów w okresie okołooperacyjnym.

Czytaj więcej

Kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 i omega-9 - dlaczego są niezbędne dla naszego zdrowia?

Autor:

Marta Słowińska

Data publikacji: 14.08.2022

Kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 i omega-9 to tzw. zdrowe tłuszcze, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. W odróżnieniu od tłuszczów nasyconych kwasy omega m.in.: regulują ciśnienie tętnicze, chronią serce i układ nerwowy, wpływają na wzrok, wspierają odporność czy leczenie schorzeń skóry, takich chociażby jak AZS.

Czytaj więcej

Mity żywieniowe związane z cukrzycą typu 1.

Autor:

Edukator diabetologiczny Karolina Klewaniec-Wypychacz

Data publikacji: 7.11.2016

Obalamy trzy najpopularniejsze mity związane z żywieniem i cukrzycą typu 1.

Czytaj więcej