Kolagen stanowi rusztowanie dla narządów wewnętrznych, odpowiada za odnowę komórkową, wspomaga proces regeneracji uszkodzonych tkanek i powstawania blizn, stanowi budulec kości, ścięgien i stawów.
Kolagen na straży odporności i młodości

Kolagen to główne białko tkanki łącznej o specyficznym składzie i rozmieszczeniu aminokwasów. Jego włókna są wyjątkowo wytrzymałe, elastyczne i odporne na rozciąganie. Kolagen jest białkiem stanowiącym podstawowy budulec tkanki łącznej. Kolagen stanowi 30 proc. wszystkich białek, które występują w organizmie. Wyróżnia się 29 typów kolagenu.
W zależności od typu włókien (a jest ich 12) kolagen:
- stanowi rusztowanie dla narządów wewnętrznych,
 - odpowiada za odnowę komórkową,
 - odpowiada za właściwy poziom nawilżenia,
 - odpowiada za jędrność i sprężystość skóry,
 - wspomaga proces regeneracji uszkodzonych tkanek i powstawania blizn,
 - stanowi budulec kości, ścięgien i stawów, a także tkanek tworzących błony śluzowe i wnętrze tętnic i żył, zapewniając ich prawidłowe ułożenie i ochronę przed uszkodzeniami.
 
Kolagen a odporność
Podstawowym zadaniem kolagenu jest utrzymywanie sprężystości tkanek i narządów. Niestety, z wiekiem organizm nie nadąża z produkowaniem dostatecznej ilości nowego kolagenu. To dlatego nasza skóra wiotczeje, a mięśnie nie są już tak sprężyste. Ponieważ wytwarzanie kolagenu jest uwarunkowane hormonalnie, jego brak może być spowodowany także różnymi schorzeniami, które zakłócają gospodarkę hormonalną organizmu. Kolagen jest ważnym elementem układu odpornościowego, zapobiegając ingerencji drobnoustrojów, toksyn oraz komórek rakowych.
 W młodych, zdrowych organizmach kolagen jest wytwarzany na bieżąco i podlega ciągłej wymianie, nieustannie regenerując uszkodzone tkanki. Proces ten nieco spowalnia po 26. roku życia, co przez kolejnych kilkanaście lat odczuwalne jest przede wszystkim jako utrata jędrności skóry twarzy i szyi oraz pojawienie się tzw. skórki pomarańczowej na udach czy pośladkach.
Po pięćdziesiątce wytwarzanie kolagenu gwałtownie spada, by całkowicie zaniknąć około 60. roku życia. Dla organizmu oznacza to nie tylko pogorszenie wyglądu, ale i zdrowia – poza bólami stawów i osłabieniem kości dochodzi również do zwiotczenia mięśni oraz zaburzeń w funkcjonowaniu mózgu, serca, oczu, nerek czy wątroby, a także zaburzeń pracy układu odpornościowego.
Uzupełnianie kolagenu
Spadek i zahamowanie produkcji kolagenu to naturalna konsekwencja procesu starzenia się, cenne białko można jednak dostarczać sobie w inny sposób. Można je przyjmować doustnie w formie pastylek lub płynnych preparatów, a suplementacja może być ukierunkowana na redukcję objawów starzenia, niwelowanie bólów stawowych czy wzmacnianie odporności. Suplementacja kolagenu jest szczególnie polecana osobom, które trenują sport zawodowo lub regularnie. Wykazano bowiem, iż przyjmowanie suplementów z kolagenem znacznie poprawia kondycję stawów sportowców i zmniejsza ryzyko powstawania zmian zwyrodnieniowych.
Warto też pamiętać, że kolagen można pozyskać z diety – wskazane jest spożywanie galaretek drobiowych i wieprzowych, chrząstek i skórek drobiowych, golonki czy ryb w galarecie. Dietetycy podkreślają, że w diecie nie powinno też zabraknąć witaminy C, która wpływa na biosyntezę kolagenu.





