Koronawirus potrzebuje człowieka, żeby się namnożyć, jednak jakiś czas jest w stanie przetrwać poza organizmem gospodarza. Początkowo sądzono, że to ok. 30 minut, dziś już wiadomo, że znacznie dłużej i zależnie od wariantu wirusa.
Jak długo koronawirus może przetrwać na różnych powierzchniach?
W serwisie Apteline.pl zgodnie z wizją Grupy NEUCA zależy nam na przekazywaniu treści najwyższej jakości – sprawdzonych informacji, eksperckiej wiedzy. Dlatego nasze teksty piszą i weryfikują specjaliści – farmaceuci i lekarze.

Koronawirusy (rodzina wirusów obejmująca ten, który powoduje COVID-19) rozprzestrzeniają się drogą kropelkową. Wirus pojawia się w powietrzu, kiedy zakażona osoba kaszle lub kicha. Kolejna osoba infekuje się, wdychając skażone powietrze, przy czym takie ryzyko istnieje jedynie przy bliskiej odległości oraz w niewielkich zamkniętych pomieszczeniach (wirus nie przenosi się z powietrzem na duże odległości). Kropelki śliny z wirusem mogą też osiadać na różnych powierzchniach – jeśli ich dotykamy, a następnie dotykamy dłońmi ust, nosa czy oczu, to umożliwiamy łatwe wniknięcie wirusa do organizmu przez błony śluzowe.
Jak długo koronawirus może przetrwać na różnych powierzchniach?
Okazuje się, że na klamkach, blatach, szybach, plastiku koronawirus może przeżyć wiele godzin. Dokładny czas zależy od rodzaju powierzchni, wilgotności oraz temperatury. Ponadto wariant koronawirusa ma kluczowe znaczenie dla czasu przeżywalności na powierzchniach. Omikron może znacznie dłużej przetrwać na powierzchni plastikowej (193,5 godziny) niż pierwotny wirus z Wuhan (56 godzin). Przeżywalność na skórze również jest dłuższa – dla omikronu jest to 21,1 godziny, a dla wirusa z Wuhan 8,6 godziny.

Dane nie uwzględniają zmiennych, takich jak oddziaływanie ciepła, zimna i mocnego nasłonecznienia na wirusa – te czynniki mogą znacząco zmieniać jego przeżywalność.
Koronawirus a żywność
Koronawirus nie rozprzestrzenia się poprzez kontakt z żywnością, a przynajmniej dotychczas nie potwierdzono takiego przypadku. Dlaczego przyjmujemy, że koronawirus nie rozprzestrzenia się wraz z jedzeniem?
- Produkcja żywności odbywa się z zachowaniem określonych środków bezpieczeństwa, które mają zapobiec przenoszeniu chorób przez jedzenie. Chodzi tutaj o częste mycie rąk, czyszczenie powierzchni i przyborów oraz gotowanie żywności w odpowiedniej temperaturze.
- W przeciwieństwie do bakterii wirusy nie mogą wnikać do żywności i namnażać się w niej.
- Koronawirusy nie są też w stanie przetrwać w żołądku ze względu na kwaśne pH.
- Koronawirusów nie znaleziono także w wodzie do picia, giną podczas oczyszczania i filtracji wody.
Koronawirusy na ubraniach
Chociaż naukowcy odkryli, że wirus może pozostawać na niektórych powierzchniach nawet 7-8 dni, zdecydowanie trudniej przenieść wirusa do układu oddechowego z miękkiej tkaniny niż z często dotykanych twardych powierzchni. Mimo to zleca się, aby w okresie zwiększonej zachorowalności osoby, które z racji wykonywanej pracy często wychodzą z domu i np. podróżują komunikacją miejską, przebierały się zaraz po powrocie do domu, regularnie prały ubrania i oddzielały odzież noszoną na zewnątrz od tej, w której chodzą w domu.
Jak dezynfekować mieszkanie?
Transmisja koronawirusa odbywa się głównie poprzez bliski kontakt z osobą zakażoną, a nie dotykanie twardych powierzchni lub odzieży. Niemniej i tak zaleca się regularne mycie i dezynfekowanie powierzchni w domach.
Czyszczenie i dezynfekcja to dwie różne czynności. Podczas tej pierwszej usuwamy brud, dezynfekcja ma na celu zabicie patogenów.
Zdania co do tego, jak często i co dezynfekować, są wśród naukowców podzielone. Przeważają jednak głosy, że jeśli już decydujemy się na dezynfekcję, to wystarczy skupić się na tych powierzchniach, których dotykamy najczęściej, czyli klamkach, blatach kuchennych, stołach, krzesłach, włącznikach światła, kranach, umywalkach i toalecie. Do domowej dezynfekcji zaleca się preparaty na bazie chloru. Chodzi o to, by nie dezynfekować dużych powierzchni alkoholem, który bardzo szybko paruje. Ten sprawdza się w przypadku dezynfekcji rąk oraz armatury i powierzchni metalowych, które chlor może zniszczyć.





