• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Stan przedcukrzycowy ma związek ze wzrostem ryzyka chorób sercowo-naczyniowych

Stan przedcukrzycowy diagnozowany jest, gdy występuje nieprawidłowy poziom cukru we krwi na czczo. To jeden z etapów przebiegu cukrzycy typu 2. – pomiędzy normoglikemią a rozwojem pełnej postaci choroby. Okazuje się, że stan przedcukrzycowy wiąże się z większym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych.

kobieta na sali treningowej mierzy obwód talii

Choroby sercowo-naczyniowe są poważnym problemem pacjentów leczących się na cukrzycę i pojawiają się u ponad 60 proc. diabetyków, generując wysokie koszty leczenia. Według najnowszych doniesień, już sama obecność stanu przedcukrzycowego powoduje wzrost ryzyka chorób układu krążenia.

Czytaj więcej: Co to jest stan przedcukrzycowy?

Stan przedcukrzycowy – różne definicje

Obecnie istnieje co najmniej kilka różnych definicji stanu przedcukrzycowego, rekomendowanych zarówno przez organizacje krajowe, jak i międzynarodowe.

Amerykańskie Towarzystwo Diabetologiczne (ADA, ang. The American Diabetes Association) ustaliło wytyczne, które definiują stan przedcukrzycowy jako nieprawidłową glikemię na czczo na poziomie 100–125 mg/dL. Jest to rekomendacja funkcjonująca wyłącznie w Stanach Zjednoczonych i nie znajduje odzwierciedlenia w normach prezentowanych w innych krajach.

Z kolei kryteria narzucone przez Światową Organizację Zdrowia (WHO, ang. World Health Organization) uznają jako stan przedcukrzycowy: glikemię na czczo od 110 do 125 mg/dL; upośledzoną tolerancją glukozy (IGT, ang. impaired glucose tolerance) na poziomie 140-199 mg/dL; poziom hemoglobiny glikowanej (HbA1c) wynoszący 5,7–6,4 proc.

Poziom hemoglobiny glikowanej przyjmuje inną wartość według definicji Narodowego Instytutu Zdrowia w Wielkiej Brytanii (NICE, ang. National Institute for Health and Clinical Care Excellence) – wynosi 6–6.4 proc.

Czytaj także: Hemoglobina glikowana – bo 1% ma znaczenie

Ryzyko chorób u pacjentów ze stanem przedcukrzycowym

Aby sprawdzić, jaki jest poziom ryzyka chorób sercowo-naczyniowych w zależności od wybranej definicji stanu przedcukrzycowego, przeanalizowano 53 prospektywnych badań obejmujących łącznie ponad 1,6 milionów pacjentów.

Ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, biorąc pod uwagę wartość glikemii na czczo, wynosiło 13 proc. według definicji ADA, 26 proc. – według WHO oraz 30 proc. – zgodnie z normami NICE. W przypadku choroby wieńcowej średnie ryzyko wynosiło odpowiednio: 10 proc., 18 proc., 20 proc. Natomiast nie znaleziono związku pomiędzy stanem przedcukrzycowym a wzrostem ryzyka wystąpienia udaru.

Wyniki potwierdzają zatem, że stan przedcukrzycowy wiąże się ze zwiększonym ryzykiem chorób krążenia. Dodatkowo wiadomo, że ryzyko to rośnie u pacjentów z poziomem glukozy na czczo <100mg/dL, a także wartością HbA1c poniżej 5,7 proc., dlatego tak ważne jest, aby w ostatecznej definicji uwzględnić również normy dla hemoglobiny glikowanej.

Warto wiedzieć:

Dieta, walka z otyłością, styl życia – ryzyko chorób można zmniejszyć!

Badane potwierdza, że stan przedcukrzycowy wiąże się ze zwiększonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych. Pacjenci, u których został rozpoznany stan przedcukrzycowy, mogą obniżyć ryzyko powikłań poprzez zmianę stylu życia, wprowadzenie zmian w diecie oraz redukcję masy ciała (jeśli występuje u nich nadwaga lub otyłość). Warto pamiętać, że wiele leków przepisywanych cukrzykom, między innymi: metformina, akarboza, może być pomocnych w terapii stanu przedcukrzycowego.

Istnienie różnych definicji stanu przedcukrzycowego wprowadza zamieszanie podczas podejmowania decyzji dotyczących wdrożenia leczenia. Naukowcy podkreślają, że istnieje potrzeba współpracy organizacji międzynarodowych w celu ustalenia wspólnego zdania w kwestii identyfikacji stanu przedcukrzycowego w praktyce klinicznej. Ustalenie jednoznacznej definicji będzie pomocne w opracowaniu modelu ryzyka i może obniżyć ryzyko chorób krążenia.

Poznaj naszego eksperta
Redakcja Apteline

Redakcja Apteline

W Apteline.pl nie tylko zarezerwujesz leki, suplementy diety, kosmetyki, testy diagnostyczne i sprzęt medyczny, ale znajdziesz także bogatą wiedzę o zdrowiu i profilaktyce chorób. Edukujemy i zachęcamy do kompleksowego dbania o zdrowie. Pamiętaj jednak, że nasze treści, choć pisane przez ekspertów, nie mogą zastąpić wizyty u lekarza ani być podstawą do podejmowania leczenia na własną rękę.
Jeśli zainteresował Cię nasz artykuł, masz pytania lub sugestie, napisz do nas. O poradę w sprawie leków możesz też zapytać farmaceutę na czacie Apteline.pl.

 

Zobacz także

Co to jest indeks glikemiczny?

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 10.05.2019

Indeks glikemiczny (IG) to parametr, który służy do klasyfikacji węglowodanów ze względu na ich tempo wchłaniania się. Jest on szczególnie pomocy osobom chorującym na cukrzycę przy planowaniu posiłków, bo pozwala uniknąć produktów, które gwałtownie podnoszą glikemię.

Czytaj więcej

Co to jest ładunek glikemiczny?

Autor:

Mgr farm. Tomasz Kołek

Data publikacji: 17.06.2025

Chcąc utrzymać prawidłową glikemię, powinniśmy się kierować ładunkiem glikemicznym skomponowanych przez nas posiłków, zamiast samym indeksem glikemicznym. Dlaczego?

Czytaj więcej

W jaki sposób i jak często kontrolować poziom cukru we krwi w ciąży?

Autor:

Krzysztof Piersiała

Data publikacji: 4.11.2016

Cukrzyca ciążowa to schorzenie, które po raz pierwszy występuje lub jest rozpoznawane w ciąży. Tak jak w przypadku innych typów cukrzycy jest to stan, w którym poziom cukru we krwi jest zbyt wysoki.

Czytaj więcej