• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Jakie są objawy koronawirusa, a jakie grypy i przeziębienia?

Światowa Organizacja Zdrowia podała pierwsze dane na temat najbardziej typowych objawów zakażenia koronawirusem. Sprawdź, jak odróżnić infekcję koronawirusem od grypy i przeziębienia.

Jakie są objawy koronawirusa, a jakie grypy i przeziębienia?

COVID-19 jest infekcją dolnych dróg oddechowych, co oznacza, że większość objawów odczuwa się w klatce piersiowej i płucach. Tym różni się to od przeziębień, wywołujących infekcję górnych dróg oddechowych, z najbardziej charakterystycznymi objawami, czyli katarem i przekrwieniem zatok. W przypadku COVID-19 katar także może się pojawić, choć nie jest to objaw typowy.

Na ten moment, najbardziej szczegółowy podział objawów choroby COVID-19 został opisany przez Światową Organizację Zdrowia na podstawie analizy obejmującej ponad 55 000 przypadków pacjentów zarażonych koronawirusem w Chinach.

Objawy choroby COVID-19

Najczęstsze objawy zakażenia koronawirusem i odsetek osób, które je miały:

  • Gorączka: 88%
  • Suchy kaszel: 68%
  • Zmęczenie: 38%
  • Odkrztuszanie plwociny lub grubej flegmy z płuc: 33%
  • Duszność: 19%
  • Ból kości lub stawów: 15%
  • Ból gardła: 14%
  • Ból głowy: 14%
  • Dreszcze: 11%
  • Nudności lub wymioty: 5%
  • Zatkany nos: 5%
  • Biegunka: 4%
  • Odkrztuszanie krwi: 1%
  • Opuchnięte oczy: 1%

WHO podaje, że w Chinach większość ludzi, którzy zachorowali (około 80% ) miała objawy łagodne do umiarkowanych.

Co już wiemy o koronawirusie?

Średni czas zachorowania po ekspozycji na wirusa wynosi 5 dni. Niektóre osoby chorują szybciej, zaledwie dzień po narażeniu, u innych choroba rozwija się przez 2 tygodnie. To dlatego, kwarantanna dla osób, które mogą być nosicielami wirusa wynosi 14 dni.

Koronawirus bardzo łatwo rozprzestrzenia się między ludźmi (przenosi się drogą kropelkową), potrafi też przetrwać ok. 30 minut poza organizmem człowieka. Stąd poza koniecznością częstego mycia rąk, w ramach profilaktyki zachorowania stosuje się dezynfekcję przedmiotów i pomieszczeń, z którymi miały do czynienia osoby zakażone.

Większość hospitalizowanych z powodu koronawirusa stanowią mężczyźni. Do szpitali trafiają osoby dodatkowo obciążone, najczęściej z nadciśnieniem oraz cukrzycą (co wiąże się z faktem, że schorzenia te są bardzo częste, w szczególności u seniorów).

Do najczęstszych powikłań zakażenia koronawirusem należą:

  • sepsa,
  • niewydolność oddechowa,
  • niewydolność serca,
  • zaburzenia krzepnięcia
  • uszkodzenie serca.
Poznaj naszego eksperta
Małgorzata Marszałek

Małgorzata Marszałek

Rzecznik Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków. Dziennikarka specjalizująca się w tematach zdrowotnych. Chętnie pisze o cukrzycy, którą postrzega jako pewien styl życia, a nie przewlekłą chorobę. Matka Polki, wegetarianka i właścicielka kota Oskara :)

Zobacz także

Czy cukrzyca zwiększa ryzyko zakażenia koronawirusem – rozmowa z prof. Ewą Pańkowską

Autor:

Małgorzata Marszałek

Data publikacji: 13.03.2020

Diabetycy zaliczani są do grupy zwiększonego ryzyka w przypadku zakażenia koronawirusem - mogą ciężej przechodzić chorobę, zachodzi u nich większe ryzyko zgonu. O to, ile w tym prawdy i czy osoby z cukrzycą powinny szczególnie chronić się przed koronawirusem, pytamy prof. Ewę Pańkowską z Instytutu Diabetologii w Warszawie.

Czytaj więcej

Jak zadbać o odporność – 8 porad farmaceuty

Autor:

Dr n. farm. Rafał Miozga

Data aktualizacji: 9.10.2023

Dbanie o odporność to nic innego jak dbanie o cały organizm: wysypianie się, regularny ruch na powietrzu, dieta bogata w warzywa, unikanie dymu papierosowego… Dlaczego to, co znamy z codziennych profilaktycznych zaleceń lekarskich, jest tak ważne dla układu immunologicznego? Farmaceuta Apteline dr Rafał Miozga wyjaśnia.

Czytaj więcej

Cynk a odporność. Czy cynk wspiera organizm w walce z wirusami?

Autor:

Mgr farm. Wojciech Bykowski

Data publikacji: 11.03.2020

Cynk to mikroelement niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wykazuje duży wpływ na metabolizm komórki oraz na kondycję układu odpornościowego. Jest konieczny do produkcji insuliny, jego niedobór może sprzyjać insulinooporności oraz rozwojowi cukrzycy typu 2. Cynk ma też właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające – chroni komórki przed stresem oksydacyjnym, który przyspiesza ich proces starzenia się i degeneracji.

Czytaj więcej