• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Zdrowy tryb życia może zredukować genetyczne ryzyko rozwoju choroby wieńcowej

Zdrowia dieta i aktywność fizyczna mogą znacząco zredukować ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej, nawet jeśli pacjent jest obciążony wysokim ryzykiem genetycznym.

uśmiechnięty starszy mężczyzna i uśmiechnięta starasza kobieta ćwiczą mięśnie w domu

Pacjenci, którzy mają podwyższone genetyczne ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej, często żyją w przekonaniu, że prędzej czy później nie będą w stanie uniknąć problemów zdrowotnych. Najnowsze badania pokazują, że nawet rodzinne ryzyko może zostać znacząco zminimalizowane poprzez zmianę trybu życia.

Czytaj również: 8 kroków do zdrowego serca

Predyspozycje genetyczne to nie wyrok!

Grupa badawcza pod kierownictwem dr Sekar Kathiresan z Massachusetts General Hospital ilościowo oceniła genetyczne ryzyko choroby wieńcowej tętnic wśród prawie 60 tysięcy uczestników eksperymentu.

Naukowcy opracowali system punktacji stylu życia oparty na czterech podstawowych czynnikach: braku otyłości, prowadzeniu regularnej aktywności fizycznej, przestrzeganiu zdrowej diety oraz niepaleniu papierosów. Uczestnicy, którzy spełniali co najmniej 3 kryteria, zaliczani byli do grupy o korzystnym trybie życia. Jeśli zostały spełnione dwa wymogi, styl życia oznaczono jako pośredni, natomiast niekorzystny dotyczył uczestników, którzy spełniali tylko jeden lub żaden z wymienionych kryteriów.   

Zdrowy tryb życia może zmniejszyć ryzyko choroby wieńcowej nawet o połowę

Na początku naukowcy określili, że względne ryzyko choroby wieńcowej w przypadku pacjentów o dużym obciążeniu genetycznym jest o 91 proc. wyższe w porównaniu z pacjentami znajdującymi się w grupie niskiego ryzyka.

Jeśli pacjent znajduje się w grupie wysokiego ryzyka i dodatkowo prowadzi niekorzystny tryb życia, 10-letnia szansa wystąpienia zawału serca to 11 proc. Gdy pacjent reprezentuje grupę prowadzącą korzystny styl życia, ryzyko wynosi 5 proc. Oznacza to, że zdrowe podejście pomaga zniwelować ryzyko genetyczne o ponad 50 proc.

Korzystny tryb życia był w stanie obniżyć ryzyko epizodów wieńcowych o ponad 45 proc. w każdym przypadku, niezależności od tego, czy pacjent charakteryzował się dużym, pośrednim czy niskim obciążeniem genetycznym.

Ryzyko jest, ale można je zminimalizować – wystarczy chcieć!

Nawet w przypadku wysokiego ryzyka genetycznego, pacjent poprzez prowadzenie zdrowego trybu życia ma możliwość zminimalizowania zagrożenia chorobami serca. Co ciekawe, w sytuacji odwrotnej, w której pacjent nie posiada obciążenia rodzinnego, ale reprezentuje grupę o niekorzystnym stylu, ryzyko zawału serca występuje na poziomie 5 proc.

Jest to kolejne badanie pokazujące ogromne znaczenie zdrowej diety i prawidłowych nawyków w profilaktyce chorób.

Poznaj naszego eksperta
Redakcja Apteline

Redakcja Apteline

W Apteline.pl nie tylko zarezerwujesz leki, suplementy diety, kosmetyki, testy diagnostyczne i sprzęt medyczny, ale znajdziesz także bogatą wiedzę o zdrowiu i profilaktyce chorób. Edukujemy i zachęcamy do kompleksowego dbania o zdrowie. Pamiętaj jednak, że nasze treści, choć pisane przez ekspertów, nie mogą zastąpić wizyty u lekarza ani być podstawą do podejmowania leczenia na własną rękę.
Jeśli zainteresował Cię nasz artykuł, masz pytania lub sugestie, napisz do nas. O poradę w sprawie leków możesz też zapytać farmaceutę na czacie Apteline.pl.

 

Zobacz także

Umiarkowana aktywność fizyczna redukuje o połowę ryzyko śmierci

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 22.03.2017

Sport to zdrowie. Kolejne badania udowadniają tę tezę. 65-latkowie mogą zmniejszyć o 50 proc. ryzyko śmierci z powodu chorób układu sercowo-naczyniowego dzięki umiarkowanej aktywności fizycznej.

Czytaj więcej

Kwas foliowy zmniejsza ryzyko udaru mózgu

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 21.03.2017

Suplementacja kwasu foliowego zmniejsza o 31 proc. ryzyko pierwszego udaru mózgu u pacjentów z wysokim nadciśnieniem wywołanym wysokim poziomem cholesterolu.

Czytaj więcej

Czerwone mięso, czyli które? Czy czerwone mięso jest zdrowe?

Autor:

Joanna Mazurek

Data publikacji: 31.12.2024

Czerwone mięso spożywane zbyt często zwiększa ryzyko otyłości, obciąża układ krążenia, może powodować zaburzenia w funkcjonowaniu układu pokarmowego, ale jest też źródłem żelaza i witaminy B12. Jak rozpoznać czerwone mięso?

Czytaj więcej

Ablacja serca – co to jest? Czy ablacja jest bolesna?

Autor:

Joanna Mazurek

Data publikacji: 30.07.2024

Ablacja serca polega na celowym uszkodzeniu tkanek serca, aby przestały przewodzić nieprawidłowe sygnały elektryczne. Zabieg wykonuje się na ogół w znieczuleniu miejscowym. Poprzez ablację leczy się zaburzenia rytmu pracy serca, migotanie przedsionków.

Czytaj więcej

Płuca palacza – co pokazuje rentgen? Jak oczyścić je z toksyn?

Autor:

Joanna Mazurek

Data publikacji: 19.03.2024

Płuca palacza brązowieją już po trzech latach palenia, a z czasem tak pokrywają się substancjami smolistymi, że zupełnie czernieją. Zmiana koloru to jednak najmniejszy problem, dużo groźniejsze jest upośledzenie funkcji płuc i ryzyko chorób. Czy płuca palacza się kiedyś zregenerują?

Czytaj więcej