Olej z nasion wiesiołka to bogate źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, aminokwasów, fitosteroli i witaminy E. Stosowany jest jako kuracja przeciwzmarszczkowa dla ujędrnienia i nawilżenia skóry, łagodzi objawy łuszczycy i AZS a także reguluje poziom cholesterolu.
Olej z wiesiołka – właściwości, dawkowanie

Wiesiołek to roślina, która co prawda pochodzi z Ameryki (gdzie często była spożywana przez Indian), ale w Europie czuje się bardzo dobrze. W Polsce występuje kilkadziesiąt gatunków tej rośliny, przy czym najbardziej rozpowszechniony jest wiesiołek dwuletni, nazywany (nie bez kozery) nocną świecą. Jego jasnożółte kwiaty otwierają się wieczorem, kwitną przez noc i następnego dnia opadają. Jadalne części wiesiołka to korzenie, kwiaty i nasiona. Z tych ostatnich tłoczy się olej, wykorzystywany do wsparcia zdrowia i pielęgnacji. Jak zdecydowana większość olejów roślinnych olej z wiesiołka ma płynną postać, wyróżnia go żółty, słomkowy kolor oraz łagodny, praktycznie niewyczuwalny zapach.
![]() | Tłoczony na zimno olej z nasion wiesiołkaOlej z wiesiołka to bogate źródło kwasu gamma linolenowego, uzupełnia dietę w kwasy omega-6. Tradycyjnie polecany na "dolegliwości kobiece" oraz do pielęgnacji skóry suchej i atopowej. |
Olej z wiesiołka – skład
Nasiona wiesiołka bogate są w substancje o cennych właściwościach. Przez kilkadziesiąt lat były jedynym znanym źródłem kwasu gamma-linolenowego (GLA), nienasyconego kwasu tłuszczowego z grupy omega-6, który reguluje wiele różnych funkcji organizmu, m.in. obniża poziom cholesterolu we krwi. GLA odkryto w nasionach wiesiołka na początku XX wieku, a dopiero w latach 80. stwierdzono, że występuje również w kobiecym mleku i w nasionach ogórecznika lekarskiego.
Olej z wiesiołka zawiera:
- ok. 10% kwasu gamma-linolenowego,
- inne nienasycone kwasy tłuszczowe, głównie linolowy (ok. 70%) i oleinowy,
- nasycone kwasy tłuszczowe palmitynowy i stearynowy,
- fitosterole,
- witaminę E,
- liczne aminokwasy,
- antyoksydanty,
- niewielką ilość minerałów takich jak cynk, selen oraz magnez.
Właściwości oleju z wiesiołka
- poprawia ukrwienie błon śluzowych skóry;
- ma działanie przeciwzapalne;
- może obniżać stężenie „złego” cholesterolu, a pośrednio wspierać funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego.
Olej z wiesiołka nie jest lekiem, ale wartościowym olejem spożywczym, który uzupełnia dietę w kwasy omega-6. Stosując go, trzeba pamiętać, że dla zdrowia niezwykle ważne są proporcje pomiędzy kwasami omega-3 i omega-6. Bogatym źródłem kwasów omega-3 są tłuste ryby morskie, np. halibut, łosoś.
Olej z wiesiołka przy łuszczycy i AZS
Skłonna do reakcji zapalnych, zrogowaciała, łuszcząca się skóra może być objawem niedoboru kwasu gamma-linolenowego. Zwiększa się wówczas podatność skóry na alergie - występują różnego typu wypryski i podrażnienia, skóra jest szorstka i mało elastyczna. Dlatego stosowanie preparatów z olejem z wiesiołka (zarówno zewnętrznie, jak i wewnętrznie) zalecane jest w leczeniu takich schorzeń dermatologicznych jak AZS, łuszczyca czy sklerodermia. Daje również bardzo dobre efekty terapeutyczne w przypadku licznych zmian skórnych towarzyszących cukrzycy.
Olej z wiesiołka jako składnik kosmetyków kryje się pod nazwą Oenothera biennis seed oil.
>> Kosmetyki dla osób z AZS i skórą alergiczną
Olej z wiesiołka – na twarz i na włosy
Po olej z nasion wiesiołka mogą też sięgać osoby, których skóra wymaga ujędrnienia, nawilżenia, jest zwiotczała, pokryta zmarszczkami. Poza cerą dojrzałą specyfik ten idealnie sprawdza się w przypadku cery tłustej i mieszanej ze zmianami trądzikowymi, ponieważ reguluje pracę gruczołów łojowych. Nakładany na włosy zapobiega ich łamaniu i rozdwajaniu się, a wcierany w skórę głowy stymuluje wzrost włosów i zmniejsza ich wypadanie, redukuje skłonność skóry do przetłuszczania się oraz powstawania łupieżu. Olej z nasion wiesiołka można też stosować w celu wzmocnienia płytki paznokciowej.
Jak dawkować olej z wiesiołka?
Olej z wiesiołka można kupić w postaci płynnej lub w kapsułkach, przy czym tylko w tym pierwszym przypadku mamy do czynienia z olejem tłoczonym na zimno. Kapsułki należy przyjmować zgodnie z zaleceniami producenta (zwykle 4-6 na dobę, do posiłku), natomiast w przypadku oleju w postaci płynnej standardowo zaleca się spożywanie łyżeczki (5 ml) na dobę. Olej z wiesiołka najwygodniej dodawać do sałatek i spożywać na zimno. Podgrzany traci właściwości prozdrowotne.
Olej z wiesiołka jest dość tlusty i może przyspieszać powstawanie zaskórników. Aby to ograniczyć, lepiej nie aplikować go bezpośrednio na skórę, ale dodawać w niewielkiej ilości do kremów i balsamów.
>> Olej rycynowy – środek na piękne włosy, brwi i rzęsy oraz przeciw zaparciom