• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Główną przyczyną otyłości dziecka nie musi być nadwaga matki podczas ciąży

Najnowsze badania pokazują, że otyłość lub nadwaga ujawniająca się u dziecka i nastolatka wynika raczej z genetyki i złych nawyków żywieniowych niż z faktu, że ciężarna matka była otyła.

kobieta w ciąży wyszywa kocyk dziecięcy

Po tym, jak badania pokazały, że ciężarne kobiety z wysokim wskaźnikiem masy ciała (ang. body mass index, BMI) rodziły większe dzieci, pojawiły się analizy wiążące BMI ciężarnej matki ze wzrostem otyłości u jej potomstwa. Niektórzy badacze zaczęli spekulować, że ekspozycja płodu w macicy na składniki odżywcze takie jak cukier i tłuszcze może wpływać na kontrolę apetytu i metabolizm u potomstwa i zwiększać u niego ryzyko występowania nadwagi lub otyłości w późniejszym życiu. Z kolei otyłość jest głównym czynnikiem ryzyka cukrzycy typu 2., która coraz częściej występuje w młodym wieku.

Jako kontrargumenty podawano jednak oczywisty wpływ działania genów na przemianę materii oraz fakt, że członkowie rodziny żyją zwykle w tym samym środowisku i wykształcają podobne – nie zawsze zdrowe – zwyczaje żywieniowe.

Czytaj więcej: Dieta pełnoziarnista - może pomóc w odchudzaniu i zmniejszyć ryzyko wielu chorób

Geny większym winowajcą niż wysoki wskaźnik BMI ciężarnej matki

Przeprowadzono więc kolejne badania, które miały wykazać, czy rosnący BMI u ciężarnych matek był przyczyną nadmiaru wagi u potomstwa w dzieciństwie i wieku dojrzewania. Sprawdzono także, jaki udział w procesie miały geny. Analizy zawierające BMI i informację genetyczną od 6057 par matek z dziećmi przeprowadzono w dwóch studiach: tzw. studium ALSPAC  (ang. The Avon Longitudinal Study of Parents and Children) i badaniu Pokolenia R (ang. The Generation R study).

W pierwszym, dokonanym w Anglii, obserwowano dzieci, których BMI i masę tłuszczową (zmierzoną metodą DXA) określano w różnych momentach pomiędzy 7. a 18. rokiem życia. Badanie Pokolenia R prowadzono w Holandii na dzieciach, którym BMI zmierzono w wieku 6 lat. Przy notowaniu wyników brano pod uwagę również takie czynniki, jak: narodowość, klasa społeczna, poziom wykształcenia rodziców, palenie przez matkę papierosów podczas ciąży, wartość BMI u ojca.

Wyniki  z obu badań wskazały, że każdy przyrost 3,7 kg na m kw. w okresie zależnym od BMI matki wiązał się ze wzrostem 0,44 kg na m kw. dziecięcego BMI. Jednak analizy pokazały, że powiązania te w znacznym stopniu wynikały z przekazania dzieciom genów powodujących nadwagę lub otyłość. – Zebrane wnioski nie wspierają tezy, jakoby wysoki wskaźnik ciała matki podczas ciąży był ważną przyczyną późniejszej otyłości dziecka – zanotowali autorzy. Zastrzegli jednak, że należałoby przeprowadzić dalsze studia z odpowiednimi danymi, by określić, czy można uzyskać wynik mniejszy, niż ALSPAC i badanie Pokolenia R były w stanie wykryć.

Czytaj więcej: Otyłość może być dziedziczna, ale skuteczność odchudzania już nie

Przeciwdziałanie otyłości ważniejsze niż otyłość matki w ciąży

– Wnioski te sugerują, że działania służby zdrowia skierowane do członków rodzin na różnych etapach życia są prawdopodobnie bardziej skuteczne w powstrzymaniu epidemii otyłości niż skupianie się na nadwadze matki i otyłości w ciąży – uznali badacze z Uniwersytetu w Brystolu w Wielkiej Brytanii. 

Czytaj więcej: Cytrusy mogą łagodzić powikłania otyłości

Poznaj naszego eksperta
Redakcja Apteline

Redakcja Apteline

W Apteline.pl nie tylko zarezerwujesz leki, suplementy diety, kosmetyki, testy diagnostyczne i sprzęt medyczny, ale znajdziesz także bogatą wiedzę o zdrowiu i profilaktyce chorób. Edukujemy i zachęcamy do kompleksowego dbania o zdrowie. Pamiętaj jednak, że nasze treści, choć pisane przez ekspertów, nie mogą zastąpić wizyty u lekarza ani być podstawą do podejmowania leczenia na własną rękę.
Jeśli zainteresował Cię nasz artykuł, masz pytania lub sugestie, napisz do nas. O poradę w sprawie leków możesz też zapytać farmaceutę na czacie Apteline.pl.

 

Zobacz także

Cukrzyca i otyłość matek przyczynami autyzmu dzieci?

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 10.11.2016

Przyczyny autyzmu wciąż nie są znane, ale coraz częściej naukowcy wskazują na czynniki pojawiające się w życiu płodowym. Z najnowszych badań wynika, że otyłość i cukrzyca matki mogą zwiększyć ryzyko wystąpienia autyzmu u dziecka aż czterokrotnie.

Czytaj więcej

Niedobór witaminy B12 w ciąży może zwiększyć ryzyko wystąpienia cukrzycy u dziecka

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 3.01.2017

Witamina B12 (kobalamina) pełni rolę regulatora produkcji czerwonych krwinek – jej niedobór może prowadzić do wystąpienia niedokrwistości. Na przyjmowanie odpowiedniej ilości witaminy B12 powinny zwrócić uwagę szczególnie kobiety w ciąży oraz dzieci.

Czytaj więcej

Wymioty u dziecka – skąd się biorą, jak je powstrzymać? Dlaczego wymioty mogą być niebezpieczne dla małych dzieci?

Autor:

Mgr farm. Izabela Ośródka

Data publikacji: 27.10.2025

Wymioty u u dziecka mogą w szybkim czasie doprowadzić do zaburzeń elektrolitowych i odwodnienia, dlatego podczas ich występowania należy dbać o odpowiednie nawodnienie organizmu i stosować doustną terapię nawadniającą. O czym mogą świadczyć krew w wymiotach u dziecka albo żółte wymioty?

Czytaj więcej

Słód jęczmienny na laktację – co to jest i jak go stosować?

Autor:

Joanna Mazurek

Data publikacji: 19.12.2024

Słód jęczmienny to środek od wieków wykorzystywany przez kobiety karmiące w razie niedoboru pokarmu. Jest składnikiem mlekopędnym – naturalnie wspiera laktację.

Czytaj więcej

Jak rozpoznać objawy ADHD u dziecka?

Autor:

Kamila Śnieżek

Data publikacji: 2.10.2024

Pierwsze objawy ADHD, czyli zespołu nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi, mogą się pojawiać nawet w okresie niemowlęcym. Największe nasilenie symptomów ADHD u dzieci obserwowane jest między 6. a 9. rokiem życia. Na czym polegają?

Czytaj więcej