Przyczyny autyzmu wciąż nie są znane, ale coraz częściej naukowcy wskazują na czynniki pojawiające się w życiu płodowym. Z najnowszych badań wynika, że otyłość i cukrzyca matki mogą zwiększyć ryzyko wystąpienia autyzmu u dziecka aż czterokrotnie.
Cukrzyca i otyłość matek przyczynami autyzmu dzieci?

Przyszłe mamy, które borykają się z otyłością, częściej cierpią z powodu bólu kręgosłupa i kości, są bardziej narażone na pojawienie się powikłań (np. nadciśnienie, problemy żołądkowe, żylaki, infekcje dróg moczowych). Zwiększa się również ryzyko wystąpienia cukrzycy ciążowej, która po porodzie może się rozwinąć do cukrzycy typu 2.
Czytaj więcej: Czynniki ryzyka zachorowania na cukrzycę ciążową
Jak cukrzyca wpływa na ciążę?
Cukrzyca mamy może powodować u dziecka m.in. zaburzenia metaboliczne w okresie dojrzewania. Poród przy cukrzycy wymaga dodatkowej diagnostyki (częste badania KTG – kardiotokografia, jedno z podstawowych badań w położnictwie, pomaga ocenić stan płodu) – wiele maluchów przed porodem waży nawet więcej niż pięć kilogramów, zatem częstsze są wskazania do zabiegu cesarskiego cięcia.
Cukrzyca zwiększa ryzyko autyzmu?
W ramach badania naukowcy z Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health w Baltimore obserwowali aż 2734 par matka-dziecko. Wcześniej zebrano podstawowe dane (takie jak masa ciała matki, wykryta cukrzyca przed lub w czasie ciąży), zaś przez kolejnych kilka lat po narodzinach obserwowano rozwój maluchów.
Czytaj więcej: W jaki sposób cukrzyca ciążowa wpływa na rozwój dziecka?
Zaburzenia związane z autyzmem wykryto u 102 dzieci. Po obliczeniach stwierdzono, że cukrzyca i otyłość matek aż czterokrotnie zwiększała predyspozycje do autyzmu u dzieci.
W planach są kolejne, bardziej szczegółowe badania, które na poziomie molekularnym i komórkowym wyjaśnią zależność między cukrzycą i otyłością w ciąży a zaburzeniami autystycznymi dzieci.







