Cukrzyca ciążowa jest to schorzenie objawiające się zbyt wysokim poziomem cukru – glukozy we krwi, które zdiagnozowano po raz pierwszy w trakcie ciąży lub rozwinęło się w czasie jej trwania.
Czynniki ryzyka zachorowania na cukrzycę ciążową

Cukrzyca ciążowa jest to schorzenie objawiające się zbyt wysokim poziomem cukru – glukozy we krwi, które zdiagnozowano po raz pierwszy w trakcie ciąży lub rozwinęło się w czasie jej trwania. Wysoki poziom cukru we krwi w trakcie ciąży niesie ze sobą poważne zagrożenia dla zdrowia matki i dziecka.
Czynniki ryzyka cukrzycy ciążowej możemy podzielić na zależne oraz niezależne od nas. Do niezależnych zaliczymy: wiek, przypadki cukrzycy w rodzinie i specyficzna historia medyczna oraz pochodzenie. Jedynym czynnikiem ryzyka, na który mamy wpływ, jest masa ciała.
Wiek a ryzyko cukrzycy ciążowej
Jak wykazują badania, kobiety powyżej 35. roku życia (niektórzy badacze mówią nawet o kobietach po 25. roku życia!) mają zdecydowanie większe ryzyko rozwinięcia cukrzycy ciążowej niż matki młodsze. Biorąc pod uwagę aktualny średni wiek zachodzenia w ciążę kobiet, cukrzyca ciążowa może dotyczyć większości z nich.
Wywiad rodzinny oraz historia medyczna a ryzyko cukrzycy ciążowej
Zwiększone ryzyko dotyczy także matek, które chorowały na cukrzycę ciążową w trakcie poprzedniej ciąży, których dzieci ważyły więcej niż 4,1 kg w chwili narodzin lub których wcześniejsza ciąża zakończyła się martwym porodem bez określonej przyczyny. Ryzyko rośnie także, gdy u matki przed zajściem w ciążę zdiagnozowano stan przedcukrzycowy, czyli zwiększony poziom cukru we krwi ponad normę, jednak nie na tyle, by zdiagnozować pełnoobjawową cukrzycę. Większa szansa rozwinięcia cukrzycy ciążowej występuje również wówczas, gdy bliski krewny – rodzic, rodzeństwo – cierpi na cukrzycę typu 2.
Czytaj więcej: Cukrzyca typu 2.
Pochodzenie a ryzyko cukrzycy ciążowej
Kobiety czarnoskóre, latynoskie oraz pochodzące z Azji mają znacząco zwiększone ryzyko zachorowania na cukrzycę ciążową. Przyczyny tego zjawiska w tych grupach etnicznych nie są znane.
Zespół wielotorbielowatych jajników (PCOS) a ryzyko cukrzycy ciążowej
U kobiet ze zdiagnozowanym PCOS ryzyko wystąpienia cukrzycy ciążowej również jest istotnie większe. Powodem jest insulinooporność, która z zespołem wielotorbielowatych jajników współwystępuje.
Masa ciała a ryzyko cukrzycy ciążowej
Ryzyko cukrzycy ciążowej jest istotnie wyższe, gdy BMI (ang. body mass index = wskaźnik masy ciała; by go obliczyć należy podzielić masę ciała w kilogramach przez kwadrat wysokości naszego ciała w metrach) przekracza 30. Im wyższe BMI, tym większe ryzyko zachorowania na cukrzycę ciążową.
Obniżenie ryzyka rozwoju cukrzycy ciążowej
Jeśli planujesz ciążę, a Twoje BMI wynosi więcej niż 30, możesz zmniejszyć ryzyko cukrzycy ciążowej przez schudnięcie z nadmiarowych kilogramów oraz zwiększenie aktywności fizycznej przed zajściem w ciążę. Pomoże to Twojemu organizmowi efektywniej używać insuliny oraz utrzymać poziom cukru na odpowiednim poziomie.
Jeżeli jesteś już w ciąży, nie decyduj się na redukcję masy ciała. By zapewnić prawidłowy rozwój dziecku, masa ciała powinna wzrosnąć jednak nie więcej niż 8–12 kg. Zbyt szybki wzrost masy ciała w ciąży może zwiększyć ryzyko zachorowania na cukrzycę ciążową.






