• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Bisfenol A – groźna substancja w opakowaniach żywności. Kto jest narażony?

Bisfenol A (BPA), związek chemiczny używany do produkcji opakowań, przenika do organizmu i może zwiększać ryzyko wielu groźnych chorób, w tym nowotworów. Narażeni na jego szkodliwe działanie są w szczególności młodzi ludzie. Odkryto też, że trudno jest oczyścić organizm z BPA.

kobieta pakuje mięso w folii do torby

Z prowadzonych dwa lata badań wynika, że aż 86 procent nastolatków ma w ciele ślady Bisfenolu A (BPA) – szkodliwego związku chemicznego używanego do produkcji plastiku.

Czytaj też: Uwaga na plastikowe opakowania do napojów i żywności

Co to jest Bisfenol A?

Bisfenol A to substancja chemiczna wykorzystywana do produkcji tworzyw sztucznych na całym świecie, służy do produkcji poliwęglanu. Jest niemal wszędzie: w butelkach, zabawkach, szczoteczkach do zębów, puszkach, torebkach z kaszą, paragonach, monitorach komputerowych, folii.

Bisfenol A należy do grupy ksenoestrogenów, czyli różnego rodzaju substancji chemicznych, które mają zdolność do oddziaływania na nasz układ hormonalny i wpływania na jego pracę. Budowa ksenoestrogenów przypomina budowę estrogenów, czyli hormonów żeńskich.

>> Sprawdź: preparaty oczyszczające organizm, zioła oczyszczające

Bisfenol A długo pozostaje w organizmie

Według badań przeprowadzonych na Uniwersytecie w Exeter aż u 86 procent nastolatków w moczu wykryto mierzalne poziomy BPA. W eksperymencie wzięło udział 94 młodych ludzi w wieku od 17 do 19 lat.

Następnie uczestnicy badania starali się ograniczyć kontakt z substancją chemiczną przez tydzień, unikając puszek i opakowań plastikowych zawierających BPA, przestawiając się na pojemniki do przechowywania żywności i opakowania ze stali nierdzewnej lub szkła. Okazało się, że nie zarejestrowano spadku poziomu BPA w organizmie – tylko u osób z najwyższymi poziomami nastąpiło niewielkie zmniejszenie poziomu chemikaliów.

Naukowcy z uniwersytetu w Exeter przyznali, że nastolatkowie to jedna z grup naszej populacji posiadająca najwyższy poziom BPA w moczu, ale nie wiadomo do końca, czemu tak się dzieje. Przyczyną może być niezdrowa dieta – młodzi ludzie jedzą więcej fast foodów niż reszta populacji.

Poznaj naszego eksperta
Redakcja Apteline

Redakcja Apteline

W Apteline.pl nie tylko zarezerwujesz leki, suplementy diety, kosmetyki, testy diagnostyczne i sprzęt medyczny, ale znajdziesz także bogatą wiedzę o zdrowiu i profilaktyce chorób. Edukujemy i zachęcamy do kompleksowego dbania o zdrowie. Pamiętaj jednak, że nasze treści, choć pisane przez ekspertów, nie mogą zastąpić wizyty u lekarza ani być podstawą do podejmowania leczenia na własną rękę.
Jeśli zainteresował Cię nasz artykuł, masz pytania lub sugestie, napisz do nas. O poradę w sprawie leków możesz też zapytać farmaceutę na czacie Apteline.pl.

 

Zobacz także

Choroby skóry występują coraz częściej

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 20.07.2017

W Stanach Zjednoczonych występowanie chorób skóry i koszty ich leczenia ciągle rosną – już co czwarty Amerykanin cierpi z powodu tych chorób. Podobne zjawisko obserwuje się na całym świecie.

Czytaj więcej

Otłuszczenie – groźniejsze od otyłości

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 29.03.2017

Pandemia otłuszczenia, nadmiernego nagromadzenia tkanki tłuszczowej, może być groźniejsza od otyłości. W podobnym stopniu do nadwagi może skutkować chorobami przewlekłymi i metabolicznymi.

Czytaj więcej

Jak długo utrzymuje się czarny stolec po żelazie?

Autor:

Mgr farm. Lucyna Koralewska

Data publikacji: 6.10.2025

Zauważyłam, że po rozpoczęciu suplementacji żelaza mój stolec stał się ciemny lub niemal czarny. Czy to normalna reakcja organizmu? Jak długo może się utrzymywać taki kolor stolca po zażyciu preparatów z żelazem? Czy powinno mnie to niepokoić, jeśli nie występują inne objawy, takie jak ból brzucha czy nudności?

Czytaj więcej

Domowe sposoby na przeziębienie

Autor:

Mgr farm. Tomasz Kołek

Data publikacji: 8.09.2025

Syrop z cebuli, mleko z czosnkiem i masłem, napar z imbirem, maści rozgrzewające, płukanie gardła, inhalacje pod ręcznikiem - czy te domowe sposoby na przeziębienie działają? Radzi farmaceuta.

Czytaj więcej

Czy grzyby są zdrowe? Właściwości lecznicze i odżywcze grzybów leśnych

Autor:

Mgr farm. Tomasz Kołek

Data publikacji: 21.08.2025

Wśród grzybów leśnych najwięcej witamin mają maślaki. Z kolei dzięki prawdziwkom, koźlakom i kurkom dostarczymy sobie potasu. Czy warto jeść grzyby? W ostatnich latach uważa się to za coraz zdrowsze!

Czytaj więcej