Rynek apteczny oferuje wiele preparatów wspomagających odchudzanie, wśród których można wyróżnić spalacze tłuszczu. Jakie substancje wpływają na przyspieszenie spalania tkanki tłuszczowej?
Spalacze tłuszczu − jak działają i czy są skuteczne?

Termogeneza to wytwarzanie ciepła przez organizm w celu utrzymania prawidłowej, stałej temperatury ciała. Proces ten ma duże znaczenie w utrzymywaniu prawidłowej wagi. Po każdym spożytym posiłku temperatura ciała podwyższa się w wyniku zachodzących procesów trawiennych. Następuje zwiększony wydatek energetyczny oraz spalanie tłuszczu. Spalacze tłuszczu (tak zwane „fat burners”) przez podwyższenie temperatury ciała przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej.
Czytaj również: Zatrzymanie wody w organizmie – sięgnij po zioła!
L-karnityna – najpopularniejszy „fat burner”
L-karnityna bierze udział w transporcie długołańcuchowych kwasów tłuszczowych do mitochondriów, czyli struktur komórkowych wytwarzających energię. Kwasy tłuszczowe w mitochondriach ulegają utlenieniu, co powoduje wytworzenie energii. L-karnityna, wykorzystując tłuszcze zapasowe jako źródło energetyczne, pomaga w usuwaniu nadmiaru tkanki tłuszczowej.
Suplementy zawierające L-karnitynę są zalecane u osób uprawiających regularną aktywność fizyczną. Wysiłek fizyczny mobilizuje do pracy mięśnie, co umożliwia wykorzystanie zapasów tłuszczu jako źródła energii.
Piperyna – tajemnica skrywana w pieprzu
Piperyna jest alkaloidem roślinnym pieprzu czarnego. Substancja ta wzmaga proces termogenezy, zwiększając wydzielanie ciepła w organizmie. Wpływa także na pobudzenie receptorów histaminowych błony śluzowej żołądka, usprawnia zachodzące procesy trawienne.
Piperyna wpływa także na ukrwienie przewodu pokarmowego. Do krwi i limfy przenika więcej składników pokarmowych. W ten sposób dochodzi do zwiększenia biodostępności związków odżywczych (np. witamin).
Czy zielona herbata pomaga schudnąć?
Przyjmowanie ekstraktu z zielonej herbaty w postaci suplementów lub picie zielonej herbaty wspomaga odchudzanie. Naukowcy z Oklahoma State University opublikowali wyniki swoich badań, na łamach Journal of the American College of Nutrition, dotyczące wpływu zielonej herbaty na poprawę wskaźnika masy ciała (BMI).
Zielona herbata zwiększa spalanie tkanki tłuszczowej podczas wykonywania ćwiczeń fizycznych. Jest ona także skutecznym przeciwutleniaczem, czyli chroni organizm przed działaniem wolnych rodników.
Jak działa CLA?
CLA to skrót angielskiej nazwy conjugated linoleic acid, co w tłumaczeniu daje sprzężony kwas linolowy. Mechanizm działania CLA polega na blokowaniu enzymu, który jest odpowiedzialny za przenikanie tłuszczu do komórek tłuszczowych.
Badania naukowe potwierdziły, że sprzężony kwas linolowy wpływa na redukcję masy ciała. Lepszy wynik związany z utratą masy ciała jest osiągany, gdy do suplementacji CLA włączony jest regularny wysiłek fizyczny.
Ekstrakt z owoców Garcinia Cambogia
Garcinia Cambogia to roślina azjatycka, także znana pod nazwą tamaryndowiec malabarski. Owoce tej rośliny są bogatym źródłem kwasu hydroksycytrynowego (HCA). Badania naukowe dowiodły, że HCA w ludzkim organizmie hamuje przemianę spożywanych węglowodanów w tłuszcze. Kwas hydroksycytrynowy nasila termogenezę. Potwierdzono również, że hamuje apetyt, a w trakcie spożywania pokarmów przyspiesza uczucie sytości.
Pamiętaj jednak, że najważniejszymi czynnikami podczas zrzucania zbędnych kilogramów są regularny wysiłek fizyczny oraz zbilansowana dieta.





