Otyłość nie zawsze prowadzi do cukrzycy – u niektórych otyłych osób nie występują problemy metaboliczne, takie jak insulinooporność, wysokie ciśnienie krwi czy stłuszczenie wątroby.
Nie wszyscy otyli są zagrożeni cukrzycą i chorobami serca

Otyłość, czyli nadmierne nagromadzenie tkanki tłuszczowej w organizmie, zwiększa ryzyko zapadalności na wiele chorób, w tym m.in. cukrzycę typu 2., niektórych nowotworów, bezdechu sennego i problemów z krążeniem.
Czytaj więcej: Naukowcy odkryli mechanizm powstawania chorób serca u cukrzyków
Naukowcy z Washington University School of Medicine w St. Louis odkryli, że niektóre osoby otyłe są chronione przed niekorzystnymi efektami metabolicznymi umiarkowanego przyrostu masy ciała, podczas gdy inne są predysponowane do rozwoju tych problemów. Wnioski z badań opublikowano na łamach „The Journal of Clinical Investigation”.
Zaburzenia metaboliczne w otyłości
Zespół badawczy przestudiował dane 20 otyłych uczestników, którzy zostali poproszeni o zwiększenie masy ciała o ok. 15 funtów (ok. 7 kg) w ciągu kilku miesięcy w celu ustalenia, jak dodatkowe kilogramy wpłyną na ryzyko wystąpienia różnych chorób. Przed eksperymentem wykonano szereg badań laboratoryjnych, w tym m.in. badanie cukru we krwi i ocenę stopnia stłuszczenia wątroby. W kolejnym etapie uczestnicy – pod okiem dietetyków – spożywali żywność typu fast-food.
Czytaj więcej: Jak reklamy fast foodów wpływają na mózg dziecka
Celem było uzyskanie 1000 dodatkowych kalorii każdego dnia – aż do zwiększenia masy ciała o ok. 6 proc. Po zakończeniu eksperymentu wykonano kolejne analizy, z których wynika, że te osoby, których profile metaboliczne były w normie na początku badania, pozostały takie również po ich zakończeniu. Z kolei u osób otyłych, których profil metaboliczny był nieprawidłowy już podczas badań wstępnych – doszło do znaczącego pogorszenia wyników.
Przyrost masy ciała nie zawsze tragiczny w skutkach
Jak przyznał dr Samuel Klein, jeden z autorów badania, z analiz wynika, że aż ok. 25 proc. otyłych ludzi nie ma metabolicznych powikłań, co oznacza, że skutki przyrostu wagi nie są w ich przypadku tak drastyczne. Kolejne badania skupią się na szczegółowej analizie zmian w mięśniach i wątrobie oraz rodzajach tkanki tłuszczowej, co prawdopodobnie pozwoli zrozumieć, dlaczego niektóre osoby otyłe są chronione przed skutkami otyłości.
Czytaj więcej: Wpływ otyłości na strukturę mózgu
Przyczyn może być wiele – od genetyki, przez styl życia, aż po konkretne rodzaje bakterii, które żyją w jelitach. Niezależnie od odpowiedzi – w każdym przypadku warto zadbać o prawidłowy wskaźnik BMI, zredukować wagę i postawić na zbilansowaną dietę.







